Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » El merjem engedni?

El merjem engedni?

Figyelt kérdés
A helyzet a következő: egy hónapja van nálam egy mentett kutya, tacsi mix. Temperamentumra ízig-vérig tacskó. Egy hónapja hosszú pórázon sétálunk, a behívás így már jól megy. Van itt egy erdős terület, oda szoktunk kijárni. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek már el lehetne engedni? Tudom, hogy ezt nekem kell tudni, hogy kötődik-e már, behívható, stb. Ezekre mind igen a válaszom. De ő az 1. kutyám, aki nem kölyök kora óta van nálam, így kicsit bizonytalanabb vagyok. Van bennem egy kis félsz, hogy "világgá" szalad. Kedves tapasztalt kutyások, akik már voltak ilyen helyzetben: ti hogy csináltátok ezt az elején? Egyszerűen elengedtétek, és majd látjátok? Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
2012. ápr. 11. 18:01
 1/9 anonim ***** válasza:
én "elengedem és majd látom" alapon csináltam a kutyámmal. tapasztalatom hogy előtte nem árt kicsit lefárasztani egy hosszabb sétával, így nem hajtja annyira a vére h szaladjon
2012. ápr. 11. 18:15
 2/9 anonim ***** válasza:
66%
Sétáltasd 10 méteressel. Csak dobd el a pórázt, és hagyd hogy húzza mag után. Így végül is el van engedve, de ha nem jönne vissza, akkor is meg tudod fogni.
2012. ápr. 11. 18:16
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha van saját kerted, akkor ott "gyakorolj" a séta előtt vele. (Kimész vele, valamit eldobsz, visszahívód, meg ilyesmi.) Ha jól megy, és az erdős terület közelében nincs veszély (főút, vad kutyák) akkor szerintem nyugodtan elengedheted. Tapasztalataim szerint nem szokott gond lenni.
2012. ápr. 11. 18:37
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A kertben gyakoroltunk már, és séta közben is, ahogy írtam. Megnyugtattatok, azt hiszem, holnap teszünk egy próbát a kisasszonnyal.:)
2012. ápr. 11. 18:42
 5/9 anonim ***** válasza:

Bízz a kutyádban, szerintem nem lesz gond:)

De biztos ami biztos, legyen benne chip, és a nevedre legyen regisztrálva! ;)

2012. ápr. 11. 19:15
 6/9 anonim ***** válasza:
29%
Saját kerttel semmire sem mész, a kint az teljesen más téma. Én is a hosszú pórázt javaslom, úgy te is nyugodtabb vagy, tehát magabiztosabb, tehát jobban hallgat rád a kutya, de ha elmenne, elég rálépni a pórázra, és már meg is van, nem szalad olyan gyorsan a rövid lábaival.
2012. ápr. 11. 19:17
 7/9 anonim ***** válasza:
Hasonló helyzetben vagyok, csak nekem NJ-keverék. Kérlek írd majd meg a tapasztalatod. Köszi!
2012. ápr. 11. 21:45
 8/9 Szilvi & Argos ***** válasza:

Szerintem próbáld meg azt, hogy felfegyverkezel extra nasival: sajt, kolbász, főtt, sült, vagy rántott husi, stb. A lényeg, hogy NAGYON FINOM legyen, amit otthon még soha nem kapott korábban. Otthon fáraszd le egy kiadós labdázással, játékkal. Majd induljatok el az erdőbe. A 10 méteres pórázt először fogjad, és hívd be 2-3 alkalommal, majd nagyon dicsérd meg, kapjon 1-1 finom falatot. Aztán észrevétlenül engedd el a pórázt, és hátrálva hívjad, ha oda megy hozzád, ismét simi-kaja. Aztán gyakran válts irányt, tűnj el egy-egy fa mögött, hogy a kutya magától vegye észre, hogy hoppá, eltűnt a gazdi...így megtanulja, hogy fél szemmel mindig téged figyeljen! Aztán egyre messzebbről és messzebbről próbáld behívni, de mindig dicsér és jutalmazd, ha odamegy hozzád! Aztán később jön majd a szelektív hallás időszaka is, azt akkor már tekintéllyel kell megoldani :D

3 éve hoztam haza menhelyről az akkor 9 hónapos roti-nj keverék kant, Argos-t. Hétfőn adták le a volt gazdái, bekerült egy hatalmas kifutóba sok domináns kan közé, nem engedték nagyon enni, tehát eléggé össze volt zuhanva, meg volt illetődve.

Csütörtökön hoztam haza, bennem kereste a biztonságot, tudtam, hogy nem akar lelépni. Este már 2 órát sétáltunk :D 8 méteres flexin sétált az első pár napban, így gyakoroltuk a behívást, de szinte el sem ment mellőlem :D

Nagyon "okos" emberek mondogatták, hogy 1-2 hétig ne is vigyem ki a kertből, hadd szokja meg a környezetét, engem...és hogy 1 hónapig el ne engedjem pórázról, mert világgá megy. Elvileg tényleg nem szabad elengedni azonnal egy befogadott kutyát, de Argos-on láttam, hogy én vagyok számára a biztos pont.

Tehát a péntek reggeli sétán a Duna part félre esőbb részein elengedtem a pórázról, de nem is ment el pár méternél messzebb, ha hívtam, akkor mindig megsimiztem, kapott jutifalatot. Így ment a napi két séta során, aztán pár hét múlva kezdett kinyílni a csípája, nem jött azonnal, mikor hívtam, csak meg-megállt vissza-visszalesve rám. Ilyenkor "nem, ide"...elindult felém..."azaz, okos"...ismét megállt, vagy más kutya felé indult...ismét "nem, ide"...így ment addig, amíg oda nem ért hozzám, akkor nagy dicséret, sok-sok kaja.

Aztán volt egy időszaka, mikor a tiltószó sem volt elég, ekkor bizony utánamentem, grabancrázás, földre nyomás, hátrálás és újra hívás, majd dicséret...ha több napig ezt játszotta, akkor az első behívás megtagadása után póráz egy 5-10 percig...megtanulta a dolgot :D

2012. ápr. 11. 22:34
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi Szilvi a tippeket!:) Nem tudnál feltölteni egy képet Argosról? Annyira jó neve van, megnézném szívesen a kutyit is. És kérte vki, hogy írjam le hogy ment, mert hasonlóra készül ő is. Hát szabadjára engedtem ma a fenevadat, nagyon tetszett neki. Minden rendben volt, nem igazán ment messzebb 20-30méternél. Felszerelkeztem mindenféle finomsággal, és mindig sikerült is behívni, úgyhogy megérdemelte a jutalmat. Még egy ismeretlen kutya is mellénk szegődött, rendes bandázás lett belőle.:)
2012. ápr. 12. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!