El merjem engedni?
Bízz a kutyádban, szerintem nem lesz gond:)
De biztos ami biztos, legyen benne chip, és a nevedre legyen regisztrálva! ;)
Szerintem próbáld meg azt, hogy felfegyverkezel extra nasival: sajt, kolbász, főtt, sült, vagy rántott husi, stb. A lényeg, hogy NAGYON FINOM legyen, amit otthon még soha nem kapott korábban. Otthon fáraszd le egy kiadós labdázással, játékkal. Majd induljatok el az erdőbe. A 10 méteres pórázt először fogjad, és hívd be 2-3 alkalommal, majd nagyon dicsérd meg, kapjon 1-1 finom falatot. Aztán észrevétlenül engedd el a pórázt, és hátrálva hívjad, ha oda megy hozzád, ismét simi-kaja. Aztán gyakran válts irányt, tűnj el egy-egy fa mögött, hogy a kutya magától vegye észre, hogy hoppá, eltűnt a gazdi...így megtanulja, hogy fél szemmel mindig téged figyeljen! Aztán egyre messzebbről és messzebbről próbáld behívni, de mindig dicsér és jutalmazd, ha odamegy hozzád! Aztán később jön majd a szelektív hallás időszaka is, azt akkor már tekintéllyel kell megoldani :D
3 éve hoztam haza menhelyről az akkor 9 hónapos roti-nj keverék kant, Argos-t. Hétfőn adták le a volt gazdái, bekerült egy hatalmas kifutóba sok domináns kan közé, nem engedték nagyon enni, tehát eléggé össze volt zuhanva, meg volt illetődve.
Csütörtökön hoztam haza, bennem kereste a biztonságot, tudtam, hogy nem akar lelépni. Este már 2 órát sétáltunk :D 8 méteres flexin sétált az első pár napban, így gyakoroltuk a behívást, de szinte el sem ment mellőlem :D
Nagyon "okos" emberek mondogatták, hogy 1-2 hétig ne is vigyem ki a kertből, hadd szokja meg a környezetét, engem...és hogy 1 hónapig el ne engedjem pórázról, mert világgá megy. Elvileg tényleg nem szabad elengedni azonnal egy befogadott kutyát, de Argos-on láttam, hogy én vagyok számára a biztos pont.
Tehát a péntek reggeli sétán a Duna part félre esőbb részein elengedtem a pórázról, de nem is ment el pár méternél messzebb, ha hívtam, akkor mindig megsimiztem, kapott jutifalatot. Így ment a napi két séta során, aztán pár hét múlva kezdett kinyílni a csípája, nem jött azonnal, mikor hívtam, csak meg-megállt vissza-visszalesve rám. Ilyenkor "nem, ide"...elindult felém..."azaz, okos"...ismét megállt, vagy más kutya felé indult...ismét "nem, ide"...így ment addig, amíg oda nem ért hozzám, akkor nagy dicséret, sok-sok kaja.
Aztán volt egy időszaka, mikor a tiltószó sem volt elég, ekkor bizony utánamentem, grabancrázás, földre nyomás, hátrálás és újra hívás, majd dicséret...ha több napig ezt játszotta, akkor az első behívás megtagadása után póráz egy 5-10 percig...megtanulta a dolgot :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!