Kivettem egy kullancsot, de hibat kovettem el?
ereztem hogy maszik a konyokomon valami,meglattam a kullancsot,reflexbol levertem magamrol a csempere majd elegettem.azutan atneztem a kutyam es volt benne egy a labaes hasa kozott.elosszor cselekedtem azutan probaltam utanaolvasni.ki akartam szedni kezzel,szalvettaval es nem sikerult.utanna olvastam hoy nem szabad a testenel megfogni mert belenyomom a merget ezzel.a masodik hiba amit elkovettem hogy elotte leontottem egy kis olajjal hogy konnyeben kijojjon a feje.csak utanna neztem hogy ez mind hiba,tevhit.
Szeritetek lehet valami baja?
azota kiszedtem csipeszel,a feje is kijott.
KIS SOTETBARNA KULLANCS VOLT
koszonom a valaszokat mindenkinek :))
most mar tudom mi a teendo.
igen,azt olvastam hogy igy vissza nyomjuk a megszivott vert es vele eggyutt a bacikat is.hat az etvagytalansagot nehez lesz figyelni mivel nem eszik sokat.
Igen! Azért kell nyaknál fogva kiszedni a kullancsot (ezért jobb a kiszedő kanál), mert a kullancs megszívja magát és ha megnyomkodod, akkor "visszaöklendezheti" az állatba a vért és az ezzel keveredett váladékát, ami esetenként fertőzött.
Ha keveset eszik, akkor is látni rajta, hogy nyugisan benyomja mint általában, vagy nem szívesen, nehezen eszi meg, látszik rajta, hogy nincs igazán étvágya, esetleg azt a keveset is otthagyja. A lényeg, hogy figyelj rá és mivel itt a szezon kicsit gyakrabban tapogasd át, hogy nincs-e benne kullancs, ezekszerint felétek is akad.
A kullancs, ha belefúródik a kutya bőrébe, az első kb. 15-20 órában csak szívja a vérét. Ezután kezdi el visszafecskendezni a vért.
Ha a kullancs nem volt fertőzött se babézia, se Lyme vírussal, akkor tökmindegy, mert úgysem kap el semmit a kutya. Ha fertőzött volt, akkor nagy valószínűséggel már akkor megfertőzi az állatot, mikor még csak szívja a vérét. De épp ezért nem szabad a potrohát megnyomni, mert akkor biztosan belenyomódik a cucc.
Én egy hajlított végű csipesszel szoktam kiszedni(a saját szemöldökszedő csipeszem) mert azzal pont a bőrénél tudom megfogni, úgy, hogy a potrohához hozzá sem érek. Nem kell semmivel előkezelni, ha megfogtad nem kell csavargatni semerre, fogod és kihúzod. Ha beszakad a feje, nem gond, pár nap alatt kilökődik, attól nem lesz baja a kutyának. Az sem probléma, ha a bőre bepirosodik utána, az sem fertőzés jele.
A babézia 2-3 héten belül jelentkezik, hirtelen jön, és nagyon hamar elpusztul a kutya, ha nem kezeli állatorvos. Étvágytalanná válik, és a vizelete barnás, pirosas színű lesz, ugyanis a babesiosis parazita elkezdi a vörös vérsejteket kiölni. Ilyenkor tényleg minden óra számít, szóval ha egy jóétvágyú kutya nem nyúl a kajához, akkor azonnal doki.
A Lyme kór nehezebben diagnosztizálható, nincsenek ilyen jellegzetes tünetei, és akár évekkel később is jelentkezhet.
Az én 5 éves kutyámban már biztos volt élete során 20-25 kullancs, de egyelőre még nem volt semmi baja, hála Istennek:)
Nem a megszívott vért nyomod vissza, attól semmi baja nem lenne a kutyának, hiszen a saját vére.
A kullancs a nyálával terjeszti a fertőzéseket, amiket egy esetben nyom bele a kutyába: ha ki akar jönni belőle. Ez történhet akkor, amikor teleszívta magát, vagy akkor, ha piszkálják, és odébb akar mászni. Ezért kell egy gyors mozdulattal kitépni, hogy ne legyen ideje szenvedni meg köpködni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!