Ha narancsszínű dolog van a kutyámon, nem lőhetik ki az erdőben? Többi lent!
Sziasztok!
Nemrég egy gyakorlott kutyástól hallottam ezt, de inkább minél több helyen utána járok... (az erdészt is fel fogom hívni.)
4 kutyám van, és hát bizony a vadról még gyakoroljuk a lehívást... De sosem tudnának elejteni egy őzet, a vaddisznó meg inkább bennünk tenne kárt, mint mi benne...
Szóval csak egy olyan erdőrészre szoktam járni sétáltatni, ahol futók is vannak (tehát ne valami tájvédelmi körzetet képzeljetek el, de már az erdészeté...)
(Budakeszi - Budaörs közötti út, a reptér és a lőtér között.)
De már nem merek odamenni, hiába mondják a kutyások, hogy semmi gáz, legutóbb egy séta alatt kétszer is üldözőbe vettek egy vadat, és rettegek, hogy kilövik őket.
(Pont azért jó az erdőbe menni, mert ott nem kell póráz... - emberre és kutyára egyáltalán nem veszélyesek.)
Egyszerűen nincs más hely, ahol normálisan sétáltathatnék... Pórázon egész nap kulloghatnék velük, semmit nem ér, biciklivel egyiküket nem szabad futtatnom, a többiek meg hiába angyalok, akkor is mindig beszólnak, hogy bombát dobnak a kertbe meg megmérgezik őket meg ilyenek, ha elmegyek a házuk előtt, vagy ha meglátnak stb...
(Ami nonszensz, azért zavarja őket, mert akkor ugat a kutyájuk - az enyémet csak elfutnak a kerítés előtt...)
Szóval ha van rajtuk valami narancsszínű kendő, tényleg nem lőhetik ki őket?
(Hangsúlyozom, nem tudnának utolérni egy őzet, de ha mégis kárt tennének a vadállományban, mert mondjuk gida vagy sérült, öreg őzet elkapnak nyilván kifizetném a kárt...)
Bármilyen megoldás érdekel, akár ha más sétaterepet javasoltok, bármi...
(A közelben lenne egy tökéletes hely, de már túl sokan járnak ki oda meg ott lovasok is vannak és ha az ösvényen találkozunk velük a kutyák megijednek és megugatják őket, akkor megint csak a konfliktus van...)
(Meg sok arra a motoros, crossmotoros meg mittomén mis, ez sem egy ideális dolog.)
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!
14:53:
Már elnézést, tényleg baromság, de ez a hivatalos.
Jogilag szabálysértésnek minősül, ezen belül is kutyával való veszélyeztetés:
"Aki a felügyelete alatt álló kutyát...
b, természeti vagy védett természeti területen, illetőleg vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja
..."
De az is le van írva ugyanitt, hogy elvileg a kutyának, ha nem űz vadat legalább 200m-re el kell távolodnia a gazdájától (a 200m elég sok, főleg erdős területen, ha kilövik hiába nem tette ráfogják, hogy vadat űzött)
Tudom Sóskút elég messze van, de elég sokan járnak oda, nagy hely, egy időben kevés kutyás (flexisek, újgazdagok nincsenek) vagy ha mégis többen vannak gond nélkül ki lehet kerülni bárkit, nem túl sok a fa, nincs vad, nincs vadász...
És ez az idézett rendelet definiálja a vadászterület fogalmát? Mert a vadászatról szóló törvény igen.
A vadászterület
8. § (1) Vadászterületnek minősül - hasznosítási formájától függetlenül - az a földterület, valamint vízfelület, amelynek kiterjedése a háromezer hektárt eléri, és szemközti határvonalainak távolsága legalább háromezer méter, továbbá, ahol a vad
a) a szükséges táplálékot megtalálja,
b) természetes szaporodási feltételei, valamint
c) természetes mozgásigénye, búvóhelye, nyugalma adott.
(2) Nem minősül vadászterületnek, és a vadászterület kiterjedésének megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az azon található
a) település közigazgatási belterületét, valamint
b) lakóingatlanul szolgáló bekerített külterületi ingatlan,
c) tanya, valamint major,
d) temető,
e) nem mező-, erdő- vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely,
f) repülőtér,
g) közút, továbbá
h) vasút
területét.
azt nem értem ilyenkor, hogy miért erdőben kell sétáltatni azt a szerencsétlen kutyát????
Kilépsz a kapun és már erdő van, vagy mi? Ne vidd erdőbe, és nem lövik le. Ennyi.
Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszát, sokat segítettetek!:)
Sajnos ez a vadról lehívás most olyan kilátástalannak tűnik, hogy szerintem kiképzői segítséget kérek...
Amúgy nagyon engedelmesek, behívhatóak, a lovat is csak akkor ugatják, ha hirtelen a bozótosból terem előttünk, ha a réten látják, nincs semmi zűr...
Minden esetre én lennék a legboldogabb, ha nem vennék űzőbe a vadakat, egyelőre sajnos ők előbb veszik észre, mint én... És akkor már hiába ordibálok, olyan messze rohannak, hogy két dombbal odébbról hallom az ugatást...
(Múltkor direkt ezért csak az erdő pereméig merészkedtünk be, de tényleg annyira a peremén voltunk, hogy 10 lépés és a tisztáson vagyunk, egy meredek sziklára másztam, kutyák szépen utánam (különben mindig a közelemben vannak, nem azok az erre csavargok-arra csavargok fajták)...
Felértem a sziklára, hú de boldog vagyok, hol a Manó??
Manó kiszúrta, hogy pontosan alattunk (5 méterre tőlem, a szikla tövében) van egy őz.
Őz elrohan, manó utána, többiek Manó után...
Olyan zajjal mentem, hogy biztos voltam benne, hogy nem lehet olyan h.lye öngyilkos hajlamú egy vad sem, hogy a közelembe merészkedjen...
Szóval nehéz ez, de nem adom fel, mindenképpen lenevelem erről őket...
Sóskutat pedig meg fogom nézni, ez nagyon jól hangzik, ezer köszönet az ötletért!!!:)
Utolsó!
Mind írtam, a faluban elég ellenséges a környezet, megváltozott az emberek hozzáállása.
Az nekem nem kutyaséta, hogy 1 darab halál engedelmes kutyámat póráz nélkül biciklivel futtatom (annyira imád futni, esze ágában sincs kutyákkal, emberekkel foglalkozni, viszont a parancsszavakat gyönyörűen, hibátlanul betartja.)
és akkor egy szintén bicikliző 30-as pasinak van képe nekem (21 éves lánynak) olyanokat beszólni, hogy nem hiszi el, nem megmondta, hogy ne merjem így kihozni ezt a dögöt?..
meg ilyenek.
Meg amit írta, hogy van, aki mérgezéssel, bombadobálással(!!!) stb fenyeget,...
Van aki szimplán a kutyák puszta létéért feljelent (na, bennem aztán emberére akadt, nj fajtamentés, elte etológia tanszék spec. kísérlet, segítő kutya, mentett és menhelyi kutyák,... nem hogy megbüntettek volna, még hivatalos engedélyt is kaptam ennyi kutya tartására...:))
De sajnos ettől még a légkör ellenséges maradt.
Szóval azért nem sétáltatok itt, mert az új lakók axonhálózata itt addig képes terjedni, hogy van egy pici drótszőrű fajtatiszta vizslája (akit nem pórázon sétáltat az út közepén), jön szembe az a csúnya keverék, és felkapja a kutyáját (az én kutyáimat akkor rollerrel, derekamra erősített pórázon vittem, épp kettő volt velem.), aztán még van képe beszólni valamit.
legközelebb ugyanott (ahol csak 19 éve élek...) viszem akkor egy kutyámat biciklivel, konkrétan le se tojja az embereket (ugyanúgy a drótszőrűsök, most ppa mama kisgyerek formációban), de az anyuci a gyerekkel a kezében (!) Elkezd kisétálni elém az útra, miközben egy 70%-os lejtőn száguldok lefelé...
majdnem elütöttem, olyan gyorsan jött felém!
És megkérdezte, hogy "muszáj ezt???"
Akkora szerencséje, hogy vele volt a gyerek, még most is forr a vérem, hogy hiheti valaki, hogy ennyire ő a jani...
Mégis mivel lenne neki több joga (ugyanúgy póráz nélkül) sétálni ott a kutyájával (akiből a felkapkodások miatt garantálom, hogy egy ideggörcs lesz), mint nekem az enyémmel, aki ráadásul rájuk se bagózik???
na, ezért nem sétáltatok a környéken, mert tele lett balf.szokkal.
és mint mondtam, nem olyan vérmérsékletű kutyáim vannak, hogy egy pórázos punnyadós sétával beérjék...
és én sem érem be annyival, igenis ugyanúgy járna ez a kikapcsolódás nekem és a kutyáimnak, mint egy motorosnak vagy egy lovasnak...
"Tessék nyugodtan letenni a kutyát, nem fogja bántani Manó. Tessék megnézni!"
Ha a kisméretű drótos korcs (egy vizsla ugyanis soha nem kisméretű, bár a lakótelepeken egy időben divat volt, és mintha évről évre mentek volna össze) egy kicsit is emlékszik még arra, hogy ő kutya, nem pedig szatyor, akkor a te nagyobbacska, nyugodt kutyának nem fog nekimenni, mint bolond bornyú az anyjának. Nem lesz szükség erőfitogtatásra sem. Ezt etológusként te is tudod.
Az emberek viselkedése is elég egyszerű, egy nem várt mosoly a harsány vitatkozás helyett általában kifogja a szelet a vitorlájukból.
Lehet félreérthetően fogalmaztam...
A drótszőrű vizsla úgy értve volt pici, hogy még kölyök:)
és egyelőre semmi gáz a viselkedésével (1-2 hete lehetett akkor még csak a gazdáinál), csak a jövőre vonatkozóan írtam, hogy ha ezt így folytatják, a kutya a fejükre nő...
A szituáció pedig annyi volt, hogy ugye rollerrel "száguldottunk" feléjük, de mi az út közepén, ők a szélén, a kutyák rá se néztek az övére, csak az a kis dilibogyesz megindult felénk, akkor gyorsan fékeztem, a kutyáim pedig szimplán viszonozni akarták a kicsi érdeklődését, de erre a nő esélyt sem adott, mert máris ordibált hogy azonnal vigyem innen a korcsaimat stb...
Most innentől nem annyira volt kedvem mosolyogni, pedig alapjában minden ismeretlen kutyásnak örülök.
Érdekes különben, hogy amikor az egyetemen vagyok a kutyáimmal, legyen az a 8 kilós pöttöm vagy a KÁJ, de van, hogy mind a négy egyszerre van velem valamilyen kísérlet miatt, minden kutyás szívesen lát minket.
Jó ott a társaság...
Nem értem, egy kisebb faluban miért nem működik ez már:(
Azt, hogy egy kutya elszalad a gazdától,úgy nevezik, hogy nem behívható. Amíg nem tudod a kutyádat megtanítani arra, nem indul el az engedélyed nélkül, nincs jogod póráz nélkül mozgatni.
Járhatsz Te Eltére, meg fajtamenthetsz, de ez alapvető dolog a kutyázásban, illene tisztában lenned vele.
A "ronda korcs" pedig nem a legjobb fényben mutat az állatszeretetedben.
Hát besz.rok.
Ha nem tudod figyelmesen elolvasni az írásomat, akkor légyszi ne kommentelj hülyeségeket.
A ronda korcsot egy id.óta mondta az én kutyáimra!
és mint írtam, a kutyáim EGYÉBKÉNT behívhatóak zavaró tényezők mellett is, de egyelőre kivétel a vadűzés.
De azt is írtam, hogy már dolgozom az ügyön, nyilván nem hagyom ennyiben a dolgot, de ezt egy magyar agár keveréknek elég nehéz megtanítani, akármilyen engedelmes egyébként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!