Nem lesz baja? Mit tegyek addig?
Hát ez még nem a világ vége, de a kullancs a befúródást követő 4. órától fertőz.
Figyi nem olyan nehéz kiszedni.
Én sem rajongok értük (pláne, mert pókfóbiám van és a kullancs ugyebár pókszabású), de fogok egy csipeszt, elkapom a nyakánál (a legközelebb a bemeneti ponthoz) és csavarva kihúzom.
Amit ne csinálj:
Ne kenj rá olajat, ne vizezd be, ne krémezd be stb, mert ha a kullancs haldoklik, beleöklendezi a kutyába a nyálat, és ha fertőzött volt, akkor garantált a baj.
Csipesz.
Nem kell kullancscsipesz, a legjobb a házi szemöldökcsipesz.
... hát egy beszakadt fejjel azért nem kel dokihoz rohanni...:)
Ott lehet egy kis gyulladás, de azt a szervezet szépen magától kilöki.
(Tudod, belém hány kullancs ment gyerekkoromban, és ebből hánynak szakadt be a feje?:D)
Belehalni nem hiszem, hogy bele fog.
Amúgy sem minden kullancs fertőzött.
ha meg fertőzött, még akkor sem biztos, hogy átadja a kutyának.
De ha fertőzött és át is adja, tudtommal akkor lyme kór vagy agyhártyagyulladás a két opció...
(De lehet terjesztenek még mást is, én ezekről tudok.)
Ha ennyire aggódsz, kérdezd meg a dokit, hogy ezt hogy kezelik kutyáknál...
Minden esetre ha ez segít, én egyszer 87 bébikullancsot (szabad szemmel alig látható, sárgás-átlátszó kis izék) szedtem ki magamból egy erdei túra után, valószínűleg egy kullancsbölcsőbe sikerült belegázolnom, mégis túléltem, semmi bajom nem lett...)
Egyre több a fertőzött kullancs, de ahhoz azért egy kis pech is kell, hogy elkapj valamilyen kórt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!