Egy igazi game pitbull szerintetek bátor, vagy bolond?
Természetesen ellenzem a kutyaviadalokat, de ezen elgondolkoztam.
Egy igazi gamebred pit ugye haláláig küzd, kilátástalan helyzetben, súlyos sérülésekkel is.
Ez szerintetek bátorság, vagy egyszerűen csak bolond a kutya?
"haláláig küzd kilátástalan helyzetben"
Ez nem bolond dolog, és nem is bátorság, hanem élni akarás.
"Ez nem bolond dolog, és nem is bátorság, hanem élni akarás."
Más kutya is élni akar, csak ők ilyen helyzetben ösztönösen elmenekülnek.
Szerintem ez bolondság/idegbetegség.
Ha egy kutya nem adja meg magát, sőt, nem tudja értelmezi más kutyák megadási pózát, akkor ott valami gáz van.
Erről persze nem a kutya tehet, hanem az ember, aki a túl agresszív egyedeket pároztatta...
(ugyanilyen bolondság a bull terrierek deformált koponyája, a bassetek aránytalan teste, a kiállítási bernáthegyik nagy teste - ami mentésre alkalmatlanná teszi őket, az nj-k túl alacsony fara, hogy a turcsi orról és a merev gerincről már ne is beszéljek...)
Sokszor nem értem az embereket.
H.lye faj vagyunk.
(Minket kellene szelektálni, nem a kutyákat...már bocsánat.)
ugyan mi számít bolondnak...?
nyilván - ahogy minden fajtában - a game pitek közt is van ideggyenge és kőstabil is.
ami tény: hosszú évtizedeken át szelektálták őket szigorúan, szorosan beltenyésztve erre a tulajdonságra, a "gameness"-re. ez olyan már náluk, mint az agárnál az űzés, a pásztorkutyánál a terület védelme, velük születik. és ha harcra készítik, akkor még rá is nevelnek erre nem keveset... (de egy nem harcra nevelt, szocializált pitnél is megjelenhet a gameness, pont a genetikai "kód" miatt. )
volt anno vita a pites topikon, hogy csak a stabil, bátor kutya lehet-e győztes, és több példát is hoztak arra, hogy nem, sőt... a félelemből támadó, nem stabil pit - állítólag - még látványosabb, gyorsabb győzelmet arat. míg ahhoz, hogy egy több órás meccset végigcsináljon tiszta fejjel, ahhoz nagyon stabil idegrendszer kell.
szóval itt sem minden fekete vagy fehér, vannak átmenetek, függ a vonaltól, a szelekciós tényezőtől, és a neveltetéstől is.
maga a kutya győztes lehet úgy is, hogy bátor, úgy is, hogy "bolond", ez sok mindentől függ (felkészítés, genetika, ellenfél, stb.).
Ugyanúgy tenyésztenek most is piteket kutyaviadalra.
Mixelt meccsek is vannak, ahogy régen is voltak és a jobb gamebred pitek CAO-kat, kangalokat vernek.
Az meg, hogy kíváncsi, nem feltétlenül jelenti azt, hogy szét akar szedetni valakit a kutyájával. Én pl. sosem harcoltatnám a kutyámat, anno mégis utánanéztem a dolgoknak, mert úgy vagyok vele, hogy amit nem ismerek, arról véleményt sem alkothatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!