Kutyakiképzésnél kutyasípot mikor használjak? Ha elengedem póráz nélkül? És hogyan tanítsam?
Én egy módszert sem ismerek, ahol használnának sípot. Van egy ismerősöm, ő is csak azért használja, mert gondok vannak a hangszálaival, nem tud kiabálni, hangosabban beszélni. Egyébként csak a terelés magas fokán találom értelmét ennek.
De nem nagyon értem, miért kellene síp, a nevelésben nem sok szerepe van, de ha arra is megtagadja a behívást, az csak még cikibb. Egyébként pedig ha a kutya olyan messzire távolodik a gazdától, hogy már nem hallja a hívást, az önmagában nagy gond és súlyos kötődési problémákra utal. Szóval, miért is kell neked síp?
Kutyasíp akkor célszerű, amikor a kutya a gazdától messze van, és így kell pontos utasításokat végrehajtania, tehát pl. terelés, vadászat, személykeresés, stb. Igazából a hétköznapi életben nincs sok értelme, csak annyi, hogy a sípszó jó esetben mindig ugyanúgy szól, míg a gazdi állandóan pofázik: "gyereidehozzámsiessmárbuksigyereeeee" :D Tehát következetes parancshasználatot eredményez. Valamint a kutya számára egyértelműbb, mint a beszéd, jól kitűnik a környezetből.
Én 2-3 éve használtam behíváshoz, de mikor már harmadjára hagytam el, mert lecsavarodott az alsó része és leesett, meguntam...ráadásul a hangom mindig kéznél van :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!