Elveszett kutya tulajdonjogát mikor veszti el a gazdája?
Én úgy tudom, hogy minden kutya megtalálójának két hétig kötelessége megpróbálni a lehető legtöbb módon felkutatni az eredeti gazdát, utána sajátjaként kezelheti vagy örökbeadhatja. Aztán ha valaki hónapok-évek múltán jelentkezik érte, akkor nem tudom, mi van, de két hét után pl. ivartalaníttathatod, és senki nem vonhat érte felelősségre.
Ha perre kerül sor, és nem lehet a kutyát egyértelműen beazonosítani, akkor meg nyilván a bíró ítélete dönt. Az oltási könyvbe ha nem chip vagy tetoválási szám van írva, akkor b*szhatod.
"Én úgy tudom, hogy minden kutya megtalálójának két hétig kötelessége megpróbálni a lehető legtöbb módon felkutatni az eredeti gazdát"
Az feszes lenne ha minden kóbor állatnak nekem kellene megkeresnem a gazdáját...
A gazda kell, hogy keresse a sajátját.
Ha nem értesülsz róla, hogy a kutya kihez tartozik akkor magadhoz veheted. Ha pl 1 hónap után megkerül a gazdája, akkor saját belátás szerint -én pl. ha visszaadnám akkor fixen kifizettetném az eltartást stb, de ha józan ésszel gondolkodon akkor, nem is nekem kellene mondanom ezt hanem automatice rákérdez a gazda, hogy mivel tartozik, ezt is ember dönti el, hogy "á, semmivel" vagy "napi egy ezres azt jóvan"- járhatsz el.
Ha versenykutyáról van szó akkor áálltalában a gazda a megtalálónak nyomravezetési dijat is adhat...
De ez tényleg attól is függ, hogy te hogy állsz a dologhoz és a gazda hogy áll a dologhoz.
Szerintem emberek vagyunk és remélem tudunk egymással úgy is viselkedni, mert lehet, hogy az a kutyus egy szerető családtól keveredett el és csak nem kezd el bunkózni az ember, ha szeretnék visszakapni, nem? :)
Itt a kutya dönt. Ha majd megőrül az örömtől, hogy végre előkerült a gazdája, a nyakába ugrik, természetes, hogy a régi gazdát illeti meg, akármennyi idő is telt el a megtalálása óta.
Ha nem mutat a szeretetet jelző reakciókat a kutya, akkor megállapodás kérdése.
Nézesd meg állatorvossal, lehet, hogy van chipje.
Ha felbukkan akár évek múlva is, és a kutya őt választja, a régi gazdit, át kell adni neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!