Lehet kutyát utólag törzskönyveztetni?
Kaptam mudit, de törzskönyv nélkül adta a tenyésztő, merthogy nem szánta tenyészteni, csak hobbiállatnak(ki is van heréltetve), szüleit én nem ismerem, de minden fajtajegye megvan, és nincs is eltérés a standard és közte. Arra gondoltam, hogy megérdemelné azt a papirost.
Amúgy számít valamit az a könyv, vagy csak azt igazolja, hogy fajtatiszta? Jár valamilyen előnnyel?
Versenyekre tényleg csak törzskönyves ebek mehetnek(kiállítás,agility,stb)?
Nem lehet csináltatni, a törzskönyvön a kutya ősei szerepelnek 4 generációra visszamenőleg, ezt egy ismeretlen eredetű kutyánál hogy derítik ki?
A törzskönyv a fajtatisztaságot igazolja és valamiféle garanciát is jelent, a fajtaspecifikus versenyek kivételével(pl terelés) nem szokták kérni, kiállításra amúgy sem nevezhetsz ivartalanított kutyát, esetleg MKSZ-re hobbi kategóriába.
Agilityzni lehet vele menni, nekem keverék kutyám van és vele én is agilityzek. Csak az FCI világbajnokságnál van az, hogy csak fajtatiszta kutya nevezhet, de (asszem) a CACIB világbajnokságon már nevezhet könyv nélküli kutya is.
Kiállításból is vannak olyanok, ahol nem kell törzskönyv, meg mehetnek keverék kutyák is pl, de az csak ilyen "hülyéskedés".
A mudik törzskönyve nyitott, úgyhogy lehet utólag törzskönyveztetni. Most pontosan nem tudom, hogy elég egy "sima" tenyészszemlére elvinni, vagy a főtenyészszemlére kell hogy elvidd hogy megkaphassa a B-regisztrációt. Kiállításra mivel ivartalanított, nem nevezheted (illetve igen, csak kizárják), de versenyekre mehetsz vele.
(Csak zárójelben kérdezem, hogy a Királytanyai kennelből van?)
Én kb 2 évvel ezelőtt elmentem egy munkaversenyre a kutyáimmal és fél nap alatt megoldották, hogy törzskönyvezzék (nem azzal a szándékkal mentem amúgy). Minden felmenője ismert emellett azonban színhibás. Így abban állapodtunk meg hogy egy ivartalanítási igazolással megkapom a törzskönyvet. Hogy ne kelljen attól félni, kölykei lesznek, de 'észbeli' tehetségét kamatoztathassa. Szóval amint megvolt a műtét, már meg is kapta a papírt.
Na most ha a te kutyád tényleg megfelel a standardnak (ott helyben szemlét végeznek rajta) akkor szerintem kaphat papírt, bár nem tudom akadály-e hogy már ivartalanított.
Viszont ha te nem akarsz semmi olyasmit csinálni a kutyáddal akkor szerintem felesleges. Törzskönyv a tenyésztéshez, kiállításhoz, magyar pásztorkutyák munkaversenyézhez kell, és például az agilityben a felsőbb versenyekhez tudtommal (persze nem teljes a felsorolás). Ha akarsz versenyezni komolyan akkor mindenképpen érdemes beszállnod a dologba.
OFF:nem értem hogy nevezheti magát tenyésztőnek az aki nem vállalja fel törzskönyvvel a művét és hogyan lehet az, hogy nem ismered a kutya felmenőit?!
On:egyébként meg az aranykoszorús szaporítódat érdemes kérdezni ő biztosan ismeri a MEOE-s kiskapukat
Nincs csipezve sem, de majd szeretném.
Azért akartam neki törzskönyvet, mert majd szeretnék terelni vele, ha lesz rá lehetőségem. Mondjuk már 4 éves, de szerintem az még nem lenne gond, biztos van rá ösztöne, mert eddig mindent megpróbált terelni, állatokat, gyerekeket, a családomat... De lehet inkább hagyom, mert még úgyis várnom kéne a dologra pár évet, és addigra meg már azért öreg lesz.
Kösz a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!