EhyEgy fajtatiszta kutya magában ér sokat, vagy csak TK miatt?
Tegyük fel, veszek egy 140 ezres dobermannt pl. Az most azért ér olyan sokat, mert olyan szép a szőre, bundája mintája tökéletes, fogazata teljesen ép, csontozata kiválló, izomzata jó satöbbi?M
Vagy csak mert TK-s és tenyészhető?
Most akkor mi is ér egy kutyán ennyit?
A másik kiváló kereskedői érv pedig: minden kutya annyit ér amennyit fizetnek érte. Nos, akkor a mi egyik kis korcsunk igencsak felvitte a keverékek átlagárát az érte adott 5000 euróval. :)
Az érvvel egyébként egyetértek.
Ez is igaz, de ha mondjuk örökletes hiba csúszik a gépezetbe, akkor általában a tenyésztő vállalja a műtéti költséget, hisz garanciát vállalt rá a szerződésben. Persze nem minden körülmény közt és nem is mindenért, de ami a szerződésben benne van arra igen. Arról nem is beszélve, hogy kölyökként el lehet adni keverékeket is fajtatisztának, ha ez egy TK-es kutyánál kijönne lehet menni reklamálni, DNS teszt...és van kártérítés.
Amúgy nekem semmiféle előítéletem nincs a TK nélküli fajtajellegű keverékekkel (ugye anélkül csak ennek mondható), még a legjobb helyen is becsúszhat 1-2alom és lehetnek igazán gyönyörű és egészséges kicsik. Nem a kutyát kell ezért lenézni.
A baj a pénzért szaporítós kölykökkel van (illetve inkább azokkal aki ezeket gyártja), ahol beltenyészettől kezdve szinte semmi sem tabu. Ezeket a kutyákat sokszor össze sem lehet hasonlítani a TK-es társaikkal. Mint kutyák megállják a helyüket persze, de soknak a fajta standardhez köze sincs (pl mini yorki meg mostmár jönnek a mini bichonok is).
Valóban, a törzskönyv önmagában nem garancia semmire.
A garanciát a szerződés adja, amiben a tenyésztő leírja a kutya egészségi állapotát, tartási körülményeit és felelősséget vállal az örökletes betegségek felmerülése esetén. A törzskönyv csak az igazolás hozzá, hogy valóban arról a kutyáról szól a szerződés.
Azért fizetsz többet, mint egy bizonytalan eredetű kutyáért, hogy az esetleg később felmerülő és a vételár többszörösére rúgó orvosi költségeket elkerüld.
Biztos te vagy a kivétel ami a szabályt erősíti :P
Sosem vettem TK-s kutyát, ezért nem tudom milyen szerződést szokás mellé írni. Csak láttam már néhány TK-s kutyát ami csak köszönő viszonyban van a fajtájával, a gazdik meg sajnálkoznak. Az ő tenyésztőjük(?) gondolom nem vállal ilyen garanciát vagy a gazdit nem érdekli annyira a kiállítások és a tenyésztés világa.
Ha egyszer nekem is lesz drága kutyám legalább már tudom mit kell mellé kérni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!