Border collie vagy golden retriever?
nem értem hogy lehet ilyen dilemmára jutni...
két tök különböző karakterű és felhasználási jellegű fajta. az egyik vadászkutya, a másik terelő, teljesen más ösztönkészlettel.
döntsd el, melyik munkára (vagy melyik munkával járó ösztönkészletre) van szükséged.
Lakásba egyik sem.
Az egyiket azért, mert terelő kutya, tehát nagy a mozgás igénye, a másik pedig nem tudom pontosan mire használták régen, de szerintem golden r-nek nagy a mozgás igénye (kiindulva a labradorból, eléggé hasonló a kettő).
A másik pedig hogy nagytestűek, bár a border nem annyira, de mivel terelő, bezárul a kör :)
Mind kettőnek nagy a mozgás igénye.
A Bordernek talán még nagyobb...ha nem adsz neki munkát, elegendő mozgást stb a fejedre nő.
Nekem Border Colliem van, a szőre egyáltalán nem macerás, nagyon könnyen tanul. Viszont nagyon sokat szeret mozogni, folyton pörög:)
A Goldennel nincs tapasztalatom.
Mindegyik mehet lakásba. Lusta gazdinak egyik sem ajánlott. Mindkét fajtának elég nagy a mozgásigénye, a borderra ez hatványozottan igaz. Egy bordert lefárasztani nem egyszerű, naponta 2-3 órát rá kell szánni a lemozgatására, plussz még agyilag is le kell fárasztani.
A goldinak ennél azért kevesebb a mozgásigénye.
Tanulékonyság szempontjából a bordert kikiáltották a világ legokosabb kutyájának. Nagyon könnyen tanul, de tényleg nagyon le kell fárasztani agyilag is.
ma 11:31
Miért ne mehetnének lakásba? Az udvaron tartott kutyák sem a kertben mozgatják le magukat, hanem ugyanúgy a gazdi mozgatja le őket is.
Én tudok bordert is (2-t is), akik lakásban laknak és goldikat is.
Egy a lényeg, le kell mozgatni őket, le kell fárasztani agyilag.
ha nincs célod az örökölt tulajdonságaival, akkor miért kell pont golden vagy border?
menhelyen rengeteg kiskutya vár gazdára, ott is találhatsz egy hozzád illőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!