Alaszkai malamut panelban?
Elolvastam a korábbi hozzászólásokat is, látom kaptál hideget-meleget, jöttek érvek pro és kontra is :)
Alapvetően én is azt mondom, hogy szinte bármilyen kutya tartható panelban, ha a kutya mozgásigénye maximálisan ki van elégítve, és szellemileg is lefárasztják tanítással, feladatokkal.
Ez alól a nyájőrző pásztorkutyák a kivételek, akik önállóan, az ember segítsége, jelenléte nélkül őrizték a nyájakat, portát, tanyát. Nekik konkrétan eltorzulhat a személyiségük, megőrülhetnek bezárva...
A malamut tartható panelban úgy, ha minden nap legalább 2-3 órát aktívan mozgatod, mellette agyilag is lefárasztod.
A lakótelepünkön régen tartott egy férfi két malamutot...reggelente pórázon sétáltak a telepen egy bő órát, délután a duna partra mentek bringázni, futni póráz nélkül, este még egy eü-is séta volt. Hétvégéken túrák, versenyek...a két kutya nagyon boldog életet élt.
Mondjuk soha nem volt és szerintem nem is lesz szánhúzóm...de úgy gondolom, hogy a panel hőmérséklete nem túl kellemes nekik...nekem az előző kistestű kutyám is mindig nagyon lihegett, nyáron a hőségtől, télen pedig a központi fűtéstől és a száraz levegőtől. Mostani roti-nj mixem kertes házban lakik, éjjel van bent...de a panelban télen is nagyon liheg nyitott ablak mellett...szánhúzónak szerintem ez még rosszabb.
Az is igaz, hogy a kertben tartott kutyának ugyanannyi séta, foglalkozás kell, mint a lakásban tartottnak. Mi is a kert ellenére kétszer sétálunk, mellette gyakorlunk, tanulunk, labdázunk, játszunk.
De szerintem annak is igaza van, aki azt mondja, hogy a kertben azért jobban el tudja foglalni magát a kutya, ha a gazdi távol van és nincs napi több órája lemozgatni...bár ez is szoktatás és nevelés kérdése...ha a kutya-gazdi kapcsolat jó, ha általában meg van a fizikai-szellemi kifárasztás, akkor a kutya képes alkalmazkodni, és pár napi kevesebb mozgatással is alszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!