El akarja venni apa a kutyám! Mit tegyek? SOS
Van egy másfél éves kutyám,aki még mindig nem szobatiszta.
amig kicsi volt és nem kapta meg az oltásait,és nem vihettem ki,pelus volt a földön,mindig oda ment..aztán kivihettem,és el is végezte mindig a dolgait,megdicsértem..a pelusra nem pisilt többet,felszedtem.
de most bepisil..a szobámba,mindig ugyan arra a helyre.akárhogy is feltörlöm,felmosom,van szaga,elég kellemetlen..aput nagyon angyon zavarja,ő rettentő tisztaságmániás,aztmondja már után hazajönni a munkából,mert belép és megcsapja a pisiszag..és oda akarja adni valakinek a kutyát..
meg,nem szereti ha kiengedem a szobámból,mert kint is van hogy bepisil,readásul elég észrevehetetlenül,mert mindig sarokba,vvagy 'eldugott helyre',és a csempénk is tök sötét,nehéz észrevenni,csak a szagot lehet érezni.
egyszerűen nem tudom mit csináljak,a kutyám a mindenem.
jöhetnek ötletek arra is hogy hogyan tanítsam szobatisztaságra,de leginkább arra várnék valami ötletet,hogy mit mondjak apunak,hogyan győzzem meg hogy megtarthassam,és hogy a szagot valamivel semlegesíthetem?
előre is köszi a válaszokat:((((((
yorki,kan.
kiviszem 6kor,20 perces sétára.
mielőtt elindulok a suliba,gyorsan még 1 pisire( negyed8-fél8)
hazaérek 2-3 között,kiviszem.
talulok kaja stb,6kor viszem megint ki.
és kilenckor mégegyszer,mielőtt lefekszem.
tényleg nem értem,nemhiszem hogy ez kevés..tényleg,eü problémája nincs,szerintem ennyit ki kéne birnia..
tavasszal szedtem fel a pelusát,akkor egy kis ideig szobatiszta volt,majd egyre többször bepisilt..
Ivarérett kan yorkinál ez teljesen normális.
Egyrészt a fiatal korod miatt nincs még nagy tapasztalatod, erre bevállalsz egy ilyen macerás makacs terriert akinek a nevelése gyakran még a hozzáértőknek is problémát okoz.
Másrészt másfél éves kan, nem csoda hogy mindent jelöl, ráadásul megnevelve sincs rendesen.
Kezdetnek a megoldás ivartalanítás, persze nem biztos hogy ez oldja meg egy csapásra a problémát, de megnyugszik, nem akar majd mindent megjelölni, és nevelésszempontjából is kezelhetőbb lesz.
És javaslom hogy ezek mellett olvass el néhány kutyás könyvet, pl. Jan Fennel könyvét. Mondjuk ezt kutyavállalás előtt kellett volna, és a fajtát sem cukiság alapján kellett volna választani, de nem akarok kötekedni, az igyekezett megvan benned csak a tapasztalat és a megfontoltság hiányzik, de ez pótolható.
Apudnak meg pontosan ezt kell elmondani, kezdőkutyás vagy, adjon egy kis időt amíg belejössz, most utána jártál, pontos elképzelésed van hogyan lehetne javítani a helyzeten, adjon még egy esélyt.
Ahogy eddig is mondták ez nem bepisilés, inkább jelölgetés. Az ivartalanítás tényleg sokat segíthet.
Ezen kívül még megpróbálkozhatsz mondjuk a padlónak, bútoroknak az ecetes vízzel való áttörlésével ott ahol jelölgetni szokott, vagy valamilyen ún. távol tartó sprayt, eszközt (már láttam pot pourri féleséget is) alkalmazni ezeken a területeken. Bár ezek elég lutrik, van amelyik fabatkát sem ér, de nálunk az ecet bevállt, igaz nem jelölgettek, hanem romboltak, de az ecetes dolgokat nagyívben elkerülték. Hátránya, hogy naponta 1-2x át kellett törölgetni újra mindent vele, mert nem volt túl tartós.
Először is nyugodj meg, emiatt kár tönkretenni magad. Megértem, ha aggódsz, de ez a dolog orvosolható, van rá megoldás.
Apukádnak mondd meg, hogy azt olvastad, az ivartalanítás segítene megoldani a problémát, és adott esetben hajlandó vagy a zsebpénzedből rááldozni bizonyos százalékot a műtét költségeire. Az ivartalanított kutya 1) kevésbé büdöset pisil, 2) kevésbé hajlamos a jelölgetésre.
Próbáld megértetni vele, hogy mindent elkövetsz, amit tudsz, és (ha megfogadod az itt elhangzott tanácsokat ;) ) jó eséllyel hamarosan úrrá tudsz lenni a kutyádnak ezen a rossz szokásán. Addig pedig tedd le a nagyesküt, hogy még az egérlyukakat is kimosod ecettel és fertőtleníted.
Persze önmagában ez kevés, azt a tényt kell belenevelni a kutyába, hogy Te vagy a vezér, nem pedig ő, és megengedhetetlen, hogy a Te területedet a magáénak vallja. A yorkiek elég domináns típusú, öntudatos kiskutyák, nem könnyű velük.
Olvasd el ezt a könyvet, a 6. fejezet a legfontosabb ***** és ez a cikk is nagyon hasznos [link]
Ha ezeket megfogadod, emberi számítás szerint a gondodnak meg kell oldódnia!
Szóval semmi pánik. :) Légy határozott, következetes, és főleg a lehető legnyugodtabb. Egy gyomorgörcsös, ideges gazda mellett ritkán látni kiegyensúlyozott, békés kutyát. Amilyen a Te hangulatod, olyan a kutyádé is, a Te viselkedésed vetül ki őrá.
* Automatikusan eltávolított tartalom.
köszi mindenkinek!
meg fogok próbálni mindent..
egyébként,'régi álmom' volt egy yorki,és 4 évig könyörögtem érte..aztán, 13 voltam mikor apu megengedte,hogy majd egy év múlva..egy éven keresztül sok kutyás könyvet kiolvastam,mindennek utánnajártam,tudtam hogy nehezen lesz kezelhető,de azthittem úrrá tudok majd lenni rajta..
Szia!
A szagot el lehet tüntetni ecetel vagy citromsavas spével is!
A tanitás pedig ha észre veszed hogy épp becsinál akkor szój rá hangosan és rögtön vid ki!Ha elvégezte a dolgát akkor dicsérd meg jutalom falatal vagy nagyon simogasd meg!Ezel a modszerel lehet hogy leszokik!(Az avartalanitást is meglehet tenni!)
Mond apudnak hogy utána néztél és mag tudod oldani a problémát és agyon még 1 eséjt!:DSok szerencsét!
Szia!
A szagot el lehet tüntetni ecetel vagy citromsavas spével is!
A tanitás pedig ha észre veszed hogy épp becsinál akkor szój rá hangosan és rögtön vid ki!Ha elvégezte a dolgát akkor dicsérd meg jutalom falatal vagy nagyon simogasd meg!Ezel a modszerel lehet hogy leszokik!(Az avartalanitást is meglehet tenni!)
Mond apudnak hogy utána néztél és mag tudod oldani a problémát és agyon még 1 eséjt!:DSok szerencsét!
(Bocsi a tesom írni tanul ugyhogy ő irja ezeket csak diktálom!Bocsi!:S)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!