Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Torzskonyvet lehet utolag...

Torzskonyvet lehet utolag kivaltani?

Figyelt kérdés

Sziasztok, yorki kutyus vasarlas elott allok, de par dologgal szeretnek tisztaban lenni. Termeszetesen egeszseges kiskutyat szeretnek, es tudom, hogy ugyanaz a kutyus dragabb, ha torzskonyve is van, mintha nem lenne. Mivel en kiskedvenckent szeretnem tartani, ezert nem szeretnek torzskonyveset venni. Vannak is olyan tenyesztok, akik azt mondjak, hogy kivaltjak szivesen nekem a torzskonyvet, ha kerem, de akkor termeszetesen dragabb aron kapom meg a kutyust.

Ha a kiskutya nem torzskonyvezett, de a szulok igen, akkor az valamifele biztositekot ad az ember szamara, hogy a kicsi nem beltenyesztett, tehat valoszinu, hogy egeszseges lesz.

De mi van akkor, ha a szulok sem torzskonyvesek? Ebben az esetben megkerhetem az eladot, hogy akar a sajat koltsegemre is, de valtsa ki a kiskutyara a torzskonyvet? Lehetseges torzskonyvezetlen szuloktol szarmazo kolyokre torzskonyvet kivaltani?

Ha ez lehetseges, es az elado is beleegyezik a torzskonyv kivaltasaba, akkor biztos lehetek benne, hogy egeszseges kiskutyat kapok? Es ha az elado nem egyezik bele, akkor nagy valoszinuseggel gyanakodhatok, hogy ez azert van, mert lehetseges, hogy beltenyesztett, vagy esetleg nem fajtiszta kutyust akar eladni?

2009. máj. 26. 19:29
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Törzskönyv nélküli szülők utódai nem kaphatnak törzskönyvet. Esetleg a nagyon ritka, magyar fajta kutyáknál lehetséges ún. "B" törzskönyv. Ajánlom, hogy törzskönyves kölyköt vegyél, mert az IGAZI tenyésztőnél a törzskönyv a kutyával együtt jár, nem egy választható opció. Mellesleg a TK kiváltása 4500 FT(!!!), tehát úgy gondolom, ha egyszer valaki fajtatiszta kölyköt vásárol, ne ennyin múljon a dolog. Csak a szaporítóknál kerül több tízezer forint felárba a törzskönyv, vagy ezen is hasznot akarnak húzni, de a legtöbb esetben nincs kennelnevük,nem törzskönyvesek a szülők, nem tudnának kiváltani törzskönyvet, de úgy gondolják, az "egyszerű" ember úgysem kér ennyi pénzért egy darab papírt.
2009. máj. 26. 19:35
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Szia törzskönyv nélküli szülőktől nem lehet törzskönyvet csináltatni a kölyköknek sem ,de ha a szülők törzskönyvesek és kéred a tenyésztőt hogy csináltasson és kifizeted akkor lehet
2009. máj. 26. 19:36
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Törzskönyvet csak törzskönyves, tenyészszemlés szülőktől származó kölykök kaphatnak, ahol a tenyésztőnek kiváltott kenelneve van, a fajtaklubnál leadta a fedezési jegyet és az alombejelentőt.

Ha egy "tenyésztő" törzskönyv nélkül akar neked kutyát eladni, akkor az nem rendes tenyésztő.

Neki már a fedeztetést is be kellett jelentenie ahhoz, törzskönyvet kapjanak a kicsik.

Ha törzskönyv nélkül kapsz kutyát, akkor nem tudhatod, hogy azok-e a szülők akiket neked bemutatnak. Mivel utólagos reklamációt úgysem tudsz benyújtani, hiszen nincs papír a kezedben.

Tehát ne spórolj, ha a legnagyobb eséllyel egészséges kutyát és olyan fajtájut akarsz amit kiválasztottál, akkor csak törzskönyvvel vegyél kutyát.

2009. máj. 26. 19:37
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha a szülők törzskönyvesek ,a tenyésztő rendelkezik kennelnévvel és MEOE tagsággal a kicsikre 1 éves korig válthatja ki a törzskönyveket, az alomra egyben,de fél éves kor után DNS azonosításra is szükség van ! Ha a szülők nem törzskönyvesek nem lehet a kicsikre törzskönyvet kiváltani!Egyébként a törzskönyv ára,ha a szülők rendelkeznek az előírt minősítésekkel 4500ft/db,ha nem akkor is csak 8000ft/db!A kutya árát több 10ezerrel max. a garancia emelheti és nem a törzskönyv megléte! A törzskönyv a kutya születési kivonata és személyi igazolványa,az minden esetben alaptartozék,ugyan úgy,mint az adás-vételi szerződés és az oltási könyv!!!!!
2009. máj. 26. 19:38
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Az első válaszolónak igaza van, (a többieknek is) a ritka magyar fajtákra lehet "B" törzskönyvet kapni. Ha a szülöknek nincs tk-juk esélytelen, hogy te kapj.

De pl: az én ismeretlen származású örökbefogadott mudimnak csináltathattunk volna. Lemondtunk a dologról mert rengeteg macerával jár és ha nem akarja tenyészteni az ember értelmetlen.

Szerintem tk-s ebet vegyél az ad biztosítékot bár betegségek akkor is előfordulhatnak. Minnél több fajta problémára vannak szürve a szülők annál biztosabb, hogy egészséges lesz. (és drágább...)

2009. máj. 26. 22:32
 6/6 A kérdező kommentje:
Uhh nagyon nagyon hasznos infokat kaptam mindenkitol! Azt hittem, hogy a torzskonyv kivaltasa 10-20ezer ft! De igy mar vilagos minden, 4500 nem is penz a kiskutya arahoz kepest es ahhoz kepest, amennyit nyerek azzal, ha van.
2009. máj. 26. 23:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!