Torzskonyvet lehet utolag kivaltani?
Sziasztok, yorki kutyus vasarlas elott allok, de par dologgal szeretnek tisztaban lenni. Termeszetesen egeszseges kiskutyat szeretnek, es tudom, hogy ugyanaz a kutyus dragabb, ha torzskonyve is van, mintha nem lenne. Mivel en kiskedvenckent szeretnem tartani, ezert nem szeretnek torzskonyveset venni. Vannak is olyan tenyesztok, akik azt mondjak, hogy kivaltjak szivesen nekem a torzskonyvet, ha kerem, de akkor termeszetesen dragabb aron kapom meg a kutyust.
Ha a kiskutya nem torzskonyvezett, de a szulok igen, akkor az valamifele biztositekot ad az ember szamara, hogy a kicsi nem beltenyesztett, tehat valoszinu, hogy egeszseges lesz.
De mi van akkor, ha a szulok sem torzskonyvesek? Ebben az esetben megkerhetem az eladot, hogy akar a sajat koltsegemre is, de valtsa ki a kiskutyara a torzskonyvet? Lehetseges torzskonyvezetlen szuloktol szarmazo kolyokre torzskonyvet kivaltani?
Ha ez lehetseges, es az elado is beleegyezik a torzskonyv kivaltasaba, akkor biztos lehetek benne, hogy egeszseges kiskutyat kapok? Es ha az elado nem egyezik bele, akkor nagy valoszinuseggel gyanakodhatok, hogy ez azert van, mert lehetseges, hogy beltenyesztett, vagy esetleg nem fajtiszta kutyust akar eladni?
Törzskönyvet csak törzskönyves, tenyészszemlés szülőktől származó kölykök kaphatnak, ahol a tenyésztőnek kiváltott kenelneve van, a fajtaklubnál leadta a fedezési jegyet és az alombejelentőt.
Ha egy "tenyésztő" törzskönyv nélkül akar neked kutyát eladni, akkor az nem rendes tenyésztő.
Neki már a fedeztetést is be kellett jelentenie ahhoz, törzskönyvet kapjanak a kicsik.
Ha törzskönyv nélkül kapsz kutyát, akkor nem tudhatod, hogy azok-e a szülők akiket neked bemutatnak. Mivel utólagos reklamációt úgysem tudsz benyújtani, hiszen nincs papír a kezedben.
Tehát ne spórolj, ha a legnagyobb eséllyel egészséges kutyát és olyan fajtájut akarsz amit kiválasztottál, akkor csak törzskönyvvel vegyél kutyát.
Az első válaszolónak igaza van, (a többieknek is) a ritka magyar fajtákra lehet "B" törzskönyvet kapni. Ha a szülöknek nincs tk-juk esélytelen, hogy te kapj.
De pl: az én ismeretlen származású örökbefogadott mudimnak csináltathattunk volna. Lemondtunk a dologról mert rengeteg macerával jár és ha nem akarja tenyészteni az ember értelmetlen.
Szerintem tk-s ebet vegyél az ad biztosítékot bár betegségek akkor is előfordulhatnak. Minnél több fajta problémára vannak szürve a szülők annál biztosabb, hogy egészséges lesz. (és drágább...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!