Milyen első kutyát válasszak?
A skót juhászok nevükhöz híven juhászkutyák, az egész életük abból áll, hogy a gazda parancsainak próbálnak megfelelni. Kedves, könnyen tanítható, ugyanakkor nyugis, hűséges kutyák, szerintem kezdőknek is való, főleg egy helyes kis szuka. Nekünk volt, és imádtuk, mellette nőttem fel, 17 évig élt.
Ír szetter esetleg? Egész más mentalitás, mint a collie, elvégre vadászkutya, több foglalkozást és kicsit több határozottságot igényel, de jó kezekben kitűnő kutyává válhat.
A golden retriever is jó alternatíva, bár már annyian szaporítják, hogy eléggé "felhígult" az állomány, jó tenyészetet kell találni (ez persze minden fajtára igaz).
Meg persze a menhelyi keverékek. Annyian vannak szerencsétlenek, hogy statisztikai alapon is biztos, hogy találsz köztük Neked megfelelőt.
Igazából a skót juhász szőrápolása akkor igazán nehéz, ha kiállítási szőrt akarsz neki rittyenteni. Amúgy egyáltalán nem filcesedik a szőre, csak a füle mögött, ahol vékony szálú és puha, de a testét fedő durvább, sprőd fedőszőr épp azért jó, mert elég hetente 1x-2x átkefélni, hogy kinézzen valahogy, nem lesz rasztás, mint egy komondoré vagy csomós, mint egy spánielé.
De tény, akkor a legszebb, ha rendszeresen ápolod. :)
Köszönöm szépen a véleményeket! Igazából a gondozás és a sétáltatás idejére nyitott vagyok, szóval az változni fog, annyira amennyi az adott fajnak kell.
A menhelyi kutyusoktól pedig kicsit tartok, mert, amíg veszek egy kutyát tenyésztőtől, addig kapok valamit, egy "újat", amit nevelhetek. Menhelyi kutyusoknál pedig nem tudhatom, hogy "mit kapok", vagyis hogy milyen volt az előző élete, tudom-e még majd nevelni, stb. De lehetséges, hogy nagyot tévedek... Mindenesetre mégegyszer köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!