Olvasta már valaki Jan Fennell Kutyapszichológia c. könyvet? Van valaki aki kipróbálta az ott leirtakat, és valóban javulni kezdett a kutyus?
Nálam előtte sem volt az első ilyen szempontból a kutya. Hazaérkezés, lepakolás, átöltözés, kutya.
Ez nem kegyetlenség, köszönhetsz neki, de mindennek megvan a maga sorrendje. Én nem is szeretném, ha szatyrokkal a kezemben, nagykabátban a kutyákat kéne levakarnom magamról. (ráadásul nagytestűek) Odajönnek, köszönnek, de tudják, hogy nem fogom rájukvetni magamat és így ők is békénhagynak, amíg rájuk nem kerül a sor.
Szerintem így normális.
És nem Fennell miatt, hanem egyébként is.
Én egy olyan kutyát fogadtam örökbe, akit egyszer már visszavittek azért, mert szétszedte a lakást, mert nem lehetett otthonhagyni.
A Fennell könyvben leírtakat csináltuk és csináljuk a mai napig és az eredmény egy tökéletes kutya - lassan már 3 éve. Javulás kb 2 hét után jelentkezett, aztán fokozatosan egyre jobb lett.
Emberi szemszögből kegyetlen maximum - és csak saját magad miatt, a kutyának ez sokkal természetesebb. Ez ugyanolyan mint amikor azt mondják milyen megalázó pitiztetni a kutyát - emberi szemszögből, a kutyának csak egy feladat (jelentéstartalmat nem hordoz). Visszakanyarodva; az emberek között bunkóság, sértés, kegyetlenség nem észrevenni, nem köszönni annak, akit szeretsz. De a kutya nem ember! Vannak saját szabályaik, melyek nem emberiek, és amiket ha jól alkalmazunk gördülékenyebb kutya-gazda kapcsolatot lehet kialakítani. Nem azt mondom hogy enélkül nem, de miért ne alkalmazzuk ha ismerjük őket és működnek is.
Én azt vettem észre, hogy az egész családnak kell.
(Amik oda le vannak írva, szimpla etológiai megfigyelések - kicsit kisarkítva egyetlen problémakörre. Viszont aki úgy gondolja, hogy a kutyát emberi értékrend és viselkedésforma szerint kell kezelni és nevelni, az nagyot téved, a végeredménnyel meg mindenki találkozott már; vissza nem hívható, agresszív, félős, gazdát leszarós és ezek bármilyen kombinációjával.
De mindenki úgy nevel kutyát, ahogy ő akar - amíg nem veszélyeztet vele mást és a kutyát - beleszólni nincs joga senkinek)
Miért romlana?
Én csinálnám. A veled való kapcsolatában biztos h pozitív változást eredményez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!