Milyen idős kortól árt a mozgás egy kutyának?
Úgy értem, ha például megszokta, hogy mindig jön velem futni.
Valószínűleg akkor is jönne, ha már kiköpné a tüdejét.
Milyen idős kortól lesz ez káros, vagy hogy veszem észre, hogy már nem kéne magammal vinnem?
Mozgás mindenképp kell. Ha nem mozog nem lesz jó a vérkeringése, izomsorvadást kaphat, de ami a legrosszabb, hogy trombózist is kaphat. Idősebb korban szinte a legtöbb emlős hajlamos trombózisra mozgás hiányában, és ez ha a tüdőbe vagy szívbe jut, halálos is lehet.
A kutyán úgyis meglátszik ha fizikailag fáradt (erősen nyáladzik és liheg) ilyenkor is mozogjon, csak ne fusson hanem sétáljon.
Ez még jót is tesz a kutyának.
Ha már olyan öreg a kutya, hogy egy kevés futástól is elfárad akkor ne vidd magaddal a futáshoz, viszont sétálni mindenképp vidd el.
Futás is kell persze, igazából a kutyáknál nem számít annyira a kor mint az embereknél.
Nekem van egy 3.5 éves kan mudi kutyám meg egy 1.5 éves pulim, szoktam őket vinni futni néha (amúgy is szoktak futni a kertünkben) velük együtt futok én jobban bírom a távolságot mint ők és csak akkor állok meg velük amikor már nyáladdzanak meg nagyon lihegnek mert a kutya a haláláig is futna, azért, hogy ne veszítsen el. ezért figyelek rájuk.
Jót tesz nekik a futás, mert látom rajtuk, hogy jobb kedvük lesz tőle, egyre tovább bírják a futást, erősebbek, vidámabbak lesznek.
a kutyáim még fiatalok mondjuk.. ők biztos sokkal jobban bírják mint egy 15 éves mondjuk.
A szokás az maradjon mindenképp, csak más mértékkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!