Egy kutya megtudja játszani, hogy fáj a lábsa, hogy haza vigyék?
Láttam egy kóbor kutyát, aki ment az emberek után, és 3 lábon ugrált, és mindig nézett az emebrekre, hogy vigyék el. És eszembe jutott olyan kutyás film, amiben tök ártatlannak, meg betegnek tűnik a kutya, hogy befogadják.
Egy kutya tényleg tud ilyet, vagy ez az emberek kitalációja?
A kutya egy állat. Nem úgy gondolkodik, mint egy ember. Szegénynek igenis fájt a lába, ilyen szintű manipulációra nem képesek.
Amit mi manipulálásnak hívunk, mondjuk ártatlan szemekkel néz rád, hogy kaját adj, az egy berögzült viselkedés, mivel többször megismétlődött. Ez úgy rögzülhetett be, hogy egyszer így nézett, te ránéztél "jajj de édes", hopp ment neki a falat, azaz megjutalmaztad. Következő alkalommal megint ez történt, és a kutya rájött, hogy az a helyes viselkedés, ha puppyeyes-szal rádnéz, és akkor azért kap kaját, azaz jutalmat. Ugyanígy tanítod meg a különböző parancsszavakat is, megerősíted a kutyában az adott reakciót.
Így teljességgel kizárt az, hogy egy kutya manipulálás okán sántikáljon, mert ahhoz már millióegyszer meg kellett volna abban erősíteni, hogy akkor őt valaki hazaviszi, ami ugye eléggé irreális.
Előző vagyok:
Nem hiszem hogy meghúzódhatott a lába attól, hogy felemeltem... Na végül is már mind egy, szerencsére azóta sincs semmi baja.
Az én kutyámnak volt egy térdszalagszakadása, a műtét után természetesen még sokáig nem állt rá a bal hátsó lábára, később meg, amikor már teljesen meggyógyult, csak akkor emelte, ha szerinte túl hamar akartam hazavinni őt a sétából. Fordultam volna, közöltem, hogy megyünk haza, erre megállt és "lesántult", és egészen addig nem tette le a lábát, míg nem futottunk még 1-2 kört. Onnantól megint kutya baja nem volt.
Szerinted? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!