Mennyi idő kb míg falkavezérnek tekint a kutya?
már kb 1 hónapja csinálom,de eddig nem látok változást.
+ elég nehezen tudom rávenni a kutyát,hogy az ajtóban leüljön,mikor megyünk sétálni,csak akkor figyel,ha mutatom neki a falatkát. Néha rá tudom venni,hogy üljön le anélkül is ,de utána egyből elfelejt figyelni
Köszönöm a válaszokat.
Kedves 22%os!
Egyet kell értsek azzal aki lehurrogott.
Képtelen lennék megverni a kutyámat, akkor inkább legyen engedetlen, de ilyen módszerhez biztosan nem folyamodnék.
Egyébként több helyen olvastam én is ,hogy az agresszió NEM megoldás, úgyhogy kérlek szokjatok le arról,hogy otthon veritek a kutyát.
A többi válaszadónak köszönöm, igyekszem betartani a dolgokat.
A kutyám 3 év körül van, 1 hónapja hoztam a menhelyről, sajnos elvileg 1,5 évig volt bent, úgyhogy gondolom nehéz dolgom lesz vele, főként,hogy egy kan beagleről van szó.
Agresszió és agresszió között is jelentős különbség van. Mindegyik vitatkozásban érintett elemezgesse magában a ritualizált agresszió kifejezést. Ez az ami jelen szokott lenni egy farkasfalkában is, hiszen ha valós agresszióról lenne szó, azzal komolyan veszélybe sodornák a teljes falka életét, ha törött lábú, meg törött orrú csapat indulna közös vadászatba.
A ritualizált agresszió lényege, hogy elhiteted a kutyáddal, hogy te irgalmatlanul erős vagy, és menekülnie kell ha jót akar, mert ha egyszer utól éred akkor... nem történik semmi, de ezt elég ha te tudod... Nagyjából ez a ritualizált agresszió lényege. Ha hozzáérsz, egy ujjal, vesztettél, rögtön kiderül, hogy messze nem vagy olyan erős, mint amilyennek mutatod magad.
Mind a kapun átlépés, mind az etetés SZABÁLY. A szabályokat nem azért tartjuk be, mert jutalmat kapunk értük, hanem azért, mert a megszegésüket büntetés követi. Vicces lenne, ha azért kapnék fizut mert 50-nel megyek a városban. Jutalmat (fizetést) a megtanult dolgok kamatoztatásáért kapunk, büntetést pedig a szabályok be nem tartásáért.
Ha bohóckodsz az ajtóban egy falattal, az arra jó, hogy a kutyád nem fog kirongyolni az útra és nem üti el az autó, de falkavezér ettől bizony nem leszel soha.
Falkavezér/hiteles vezető/családfő akkor leszel, ha képes vagy szabályokat alkotni, és azokat betartatni, és bebizonyítod a kutyádnak, hogy nem egy utolsó lúzer vagy, hanem olyan valaki, aki általában a megfelelő helyzetekben a megfelelő döntéseket hozza.
A szabályokat honnan szedted? Csak a cerberps írást olvastad, vagy elolvastad a Fennel könyvet is? Ha utóbbi még nem volt meg, akkor ajánlom figyelmedbe, mert azért az kicsit árnyaltabb képet fest annál, hogy te menj ki előbb az ajtón - bár azért túlságosan finomkodó az is szerintem.
Egy igazi ajtószabály úgy néz ki, hogy te kisétálsz az ajtón, azt tárva nyitva hagyod, eltűnsz a kutya szeme elől, ő pedig ott topog az küszöbön. Az igazi kaja szabály úgy néz ki, hogy kiteszed a kaját elmész tusolni, vagy boltba, vagy mittudomén hova, de el onnan, és az étel érintetlen marad míg azt nem mondod tied.
Jó dehát mégis hogyan tanítsam meg erre?
Mert ha eléteszem a kaját és elmegyek, egyből nem fogja tudni,hogy azt bizony nem szabad megenni,amig nem szól a gazdi.
+ Oké,hogy felállítom a szabályokat, de szerinted hogyan büntessem meg? Csak akkor bántom,hogyha rosszat csinál.
És nem,nem olvastam még a könyvet,de akkor hozzálátok
www.egyikkutyamasiknem.hu
Az első vérebes részben lehet látni hogy kell kaját bevédeni, a cane corsos részben pedig még többet lehet látni ebből a ritualizált agresszióból.
Ha nagyon nem boldogulsz vele, akkor meg keress egy közeli kutyasulit.
Bocs, hogy ezt mondom, de a válaszaid alapján sokkal inkább behódoló, követő alkat vagy, mint vezető, és amíg nem tanulsz meg a kutyádnak felmutatni egy valódi vezetői minőséget, addig esélyed sincs normálisan nevelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!