Miért nézik le azokat, vagy nevezik sznobnak az olyan embereket, akik megbízható helyről, jó tenyésztőtől vesznek törzskönyves kutyát hobby célra?
Húú látom kicsit elkanyarodott a téma a menhelyek felé, pedig totál nem erre akartam kitérni. Arról beszéltem ha vki fajtatiszta kutyát szeretne, és tenyésztőtől veszi meg papírokkal azt lenézik, de szerintük az tök ok hogy egy amúgy drága kutyafajtát 20-30ezerért vegyenek meg XY szaporítótól, mert úgyis csak egy kis társ kell (persze tök mindeg hogy kiderül patellás, diszpláziás, szívbeteg, 5-6 évesen retinasorvadás miatt megvakul, mert a szülők nem voltam szűrve stb). És utána mi vagyunk a hülyék mert megbízható helyről szeretnénk "csak" hobby célra kutyát.
A menhelyekről meg annyit, hogy én még nem sok afgán agarat láttam menhelyen (szerencsére)... Na nekem ilyen kutyáim vannak, ez volt az álmom. De ha valakinek mondjuk egy havanese az álma, akkor normáls esetben ő is tenyésztől vesz, mert a menhelyre került havanesek többségében keverékek, vagy fajtatisztának látszó szaporítós kutyák, és akkor ugyanott tartunk egészség és fajtatisztaság kérdésében...
Én pl úgy vagyok ezzel, hogy ha valaki egy fajtába szeretett bele, akkor vegyen olyat, de törzskönyveset, még ha nem is akarja kiállíátsra vinni, mert így legalább 99% hogy egészséges a kutya(jó vérvonalakban is keresztbe tehet a gének rossz kombinációja)
De én inkább menhelyről vinnék haza kutyát, mert segítek is vele, és nagyon szeretem a juhászkutya keverékeket.
Nekem is nagyon tetszik pl a mudi, de csak ezért nem fogok venni egyet, ugyanúgy jó kutya lehet egy menhelyi keverék is (ami még csak nem is néz ki fajtatisztának, így legalább nagyobb valószínűséggel egészséges és nem szaporítótól van)
De ha egyszer úgy érzem, szeretnék egy fajtatiszta kutyát, akkor csak törzskönyveset.
Kedves 12:29-es mi a Mudimentő Szolgálaton keresztül találtunk rá a mostani kutyánkra és és náluk sajnos néha van tk-s is, érdekődj náluk bátran.
Szerintem ha már egy viszonylag ritkább fajtájú kutyát szeretne az ember (akkor ugye azzal is tisztában van, hogy drága) mindenképp felelős tenyéstőtől vásároljon amennyire lehet egészséges kölyköt bármilyen célra. Úgy gondolom, hogy a "hobbi" kutya annyiban különbözik a munka és/ vagy kiállításos kutyától, hogy a gazdi "csak" családtagként szereti és nem akar/ tud igen komoly pénzt költeni kiállításokra/ versenyekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!