Sok kullancs van a kutyáinkban. Mivel ritkán visszük őket sétálni, valószínű, hogy itthon a kertben megy beléjük. Kismama vagyok, és félek, hogy rám és a kutyákra is veszélyesek lehetnek. Van valami megoldás a kiirtásukra?
A kullancs nagyon veszélyes mind emberre, mind kutyára! Az ember oltással tud védekezni ellene, háziorvosnál érdeklődj (pénzbe kerül, 3x kell megismételni, ha jól tudom).
A kutya a babéziát és Lyme-kórt kaphat el kullancstól. A Lyme-kór ismert, a babézia kevésbé.
2-3 hét is lehet akár a lappangási ideje, a kutya kezdetben letört, étvágytalan, fekszik. Majd a szemfehérjéje elkezd sárgulni, az ínye, nyelve, bőre fehéredni. Az utolsó stádium a véres vizelet, mivel a babézia a szervezet vörösvértestjeit támadja meg igen agresszíven, az elpusztultakat pisili ki a fertőzött kutya. Ha a kutyában kullancs volt, és rá kb. 1 hétre elkezd tompulni, AZONNAL állatorvoshoz kell vinni, és egy imizol nevű oltást adatni, illetve vasat, vérképzőt. Fél óra is számíthat, nem vicc! Sokkal több a babéziás kutya, mint a máj- vagy agyhártyafertőzött ember, így elsősorban rájuk kell odafigyelni nagyon!
Védekezés nekik: Kiltix nyakörv pl. Nem olcsó, de jó minőségű, jó védelmet nyújt (nekem a 60 kg-os kutyám egész testét megvédi; kopp-kopp :) ). Vagy Advantix. A Frontline-t nem ajánlom, egyre több kutyástól hallom vissza, hogy a kullancsok hozzászoktak, és nem véd eléggé.
A kertre pedig: szerves foszforsavészterek (pirimifosz-metil), piretroidok (deltametrin, permetrin, lambda-cihalotrin), inszekticid karbamátok (propoxur, karbaril). Szerek: Actellic, TASTAR 10 EC,OMITE 57 E pl., de ha bemész egy gazdaboltba, ott pontos felvilágosítást kaphatsz az árakról, no meg hogy lehet-e egyáltalán kapni.
A kertre van egy speciális szer, ami hatásos kb. 2-3 hónapig, teljesen kiöli a kullancsokat.
Viszont nagyon-nagyon drága. Mi 20 ezer forintért vettük 2 éve. Bár az igaz, hogy a talán fél literes flakonból még mindig jócskán van.
Nálunk is bevált a Frontline Combo! Mi kb. 6-8 hetente szoktuk rárakni a kutyáinkra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!