Hogyan tudom a kutyát úgy nevelni, hogy mindig visszajöjjön illetve jobban figyeljen rám?
Én élesben nem láttam még vadászatot, de a kutya vadász ösztönéről tudok egyet s mást, és azt gondolom, hogy közelébe se kellene engedni vadászatnak, amíg nem 100%-osan megbízható.
Ugyanis most az van, hogy sokszor alaposan bebizonyítottad a kutyádnak, hogy ebben az ösztönhelyzetben, élete legnagyobb izgalmában nem tudod őt irányítani, hanem egy nagy nulla vagy ilyenkor. Így a kutya élete legnagyobb buliját teljességgel a gazda nélkül éli át.
Olyat láttam már, ahol pásztorkutyát túl hamar, még nem eléggé kontrolláltan engedtek birkák közé. Olyans zinten csúszott ki a gazda kezéből az irányítás, hogy utána másfél évébe telt visszaszerezni.
Szóval először is el kéne kerülni az ilyen éles ösztönhelyzeteket, és ennél kisebb kihívásoknál gyakorolni a kutyával, hogy te irányítasz...
Értem amit írsz de ha kutyád nem viszed hajtásra akkor nem fogja megtanulni soha hogy hogyan kell dolgoznia. Nálunk a legkisebb kutya amit hajtásba hoznak az egy 9 hónapos kis foxi. És azért hozzák el a kutyáikat mert ilyenkor tanulnak az idősebbektől. Ilyenre gondolok: Nem harap rá a disznóra csak megugatja és hajtja és hasonlók.
És azt hogy lelövöldözik az túlzás mert nálunk nem igen szokták de előfordul de mivel a határ mellett lakok így tudom hogy ausztriában egy kutyát simán agyonlőnek "véletlenül". Míg nálunk legalábbis az erdészetnél minden szándékosságot mellőzve. És a legtöbb kutya halálát a vadkanok okozzák.
ma 12:32
Amit írsz, az rendben van. De a legelemibb fegyelmet addigra bele kell tenni a kutyába.Ehhez pedig hozzátartozik a szinte 100 %-os behívás.
Én 5 hónaposan vittem ki a kutyámat hajtóvadászatra, bár igaz, nem nagyvadra hanem apróvadra!
Felhívom figyelmed kedves ellenző személy, hogy egy kutyát a lehető leghamarabb éles helyzetbe kell kivinni vadászatra, ugyanis ha te kész kutyával akarsz menni vadászatra az egy nagy bukta lesz, ugyanis egy kutya legalább 3-4 éves korára érik oda hogy rendesen a gazdájára figyeljen és ne a feje után menjen, de ha csak 3-4 éves korában viszed vadászatra az első lövés után úgy el fog menni tőled a kutya rémületében hogy azt sem fogod tudni hogy hogyan is nézett ki a kutyád. Kölyök korban hozzá kell szokatni a téthelyzetekhez, és igazán csak akkor tudsz vele bánni és nevelni ha olyan körülmények vannak mint élesben! Ezt pedig csak a vadászaton tudod elérni!
Az pedig hogy lelövik egymás kutyáit egy nagy baromság! Nagyvad vadászaton a kutyák baleseteit és esetleges halálát a vadak okozzák, nem pedig emberek lövik le!
Ha esetleg van rá lehetőséged egyszer menj el egy nagyvad hajtóvadászatra, meglátod azt amikor örülsz ha a saját életedet meg tudod menteni és közben még a kutyádra is figyelned kell!
De ha megfogadsz egy tanácsot akkor először csak apróvad hajtóvadászatra menj ki, bőven az is elég lesz neked, ahol kontroll alatt kell tartanod a kutyád de arra is figyelj hogy a fejedre esetleges mennyi sörét potyog az égből....
Így van szigorú szabályoknak kell eleget tenni a baleset elkerülése végett. Pl. szarvasvadászatnél tilos a belövés stb....
Am. mi is a kutyáinkat először a kopó 1 évesen a wellst pedig 10 hónaposan vittük először de kopót előtte sokat vittük vaddisznóskertbe is :)
A mai hajtáson a wells nagyon jól viselkedett mindig visszajött és rám figyelt :) De kopót sajna össze kellett fércelni volt neki egy kb. 8 cm-es bőr felvágása meg egy mély szúrt sebe de sérülések nem vették el a kedvét úgy ment volna még majd elszabta a pórázt mintha nem is érezte volna meg :) Ma 44 vaddisznót lőttünk és 3 kutyát kellet varratni .
Nemtudom mire gondolsz! De azt tudom, hogy nagyon jó érzés a kutyáddal úgy dolgozni, hogy a nézésedből tudja mit kívánsz és kérsz tőle, és boldogan örömmel teszi azt mert számára élvezetes az hogy egy természetes ösztönét kiélheti :)
Ez pedig hogy egy vadászat alatt 44 vad esett, szép arány
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!