Hogy lehet gyorsan szobatiszta a kutyusom? Bővebben lent.
Jól csinálod, amit csinálsz, főleg, hogy ilyen gyakran és lelkiismeretesen lehordod, és hogy akkor dicséred, ha jó helyre sikerül pisilnie. A szidás akár hanyagolható is, úgyis csak akkor ér valamit, ha fél másodpercen belül történik a bepisiléstől számítva.
Viszont a rossz hír: ilyen csöpp kutya fizikailag nem képes visszatartani a vizeletét túl sokáig. Tehát ugyan tudja szerencsétlen, hogy nem a lakásban kéne végeznie a dolgát (az alapján, hogy lent rögtön pisil, úgy gondolom, hogy már felfogta a lényeget), nem tud mit tenni, nem tudja visszatartani, még legalább 1-2 hónapig. Felnőtt korában már simán ki fogja bírni, míg ti suliban vagytok, de addig esélytelen.
A pelenkára kéne rágyúrni. Terítsd le (egy fix helyre, lehetőleg ne a polírozott tölgyfa parkettára, és maradjon is ott végleg, amíg használjátok) és ha játék közben rámegy a kiskutya, nagyon dicsérd meg, hadd jöjjön rá, hogy ez egy király hely.
Aztán, ha látod, hogy forgolódik, szimatol, keresi a helyet a pisiléshez, akkor gyorsan ráteszed a pelusra, és aztán jöhet a nagy-nagy dicséret. Eleinte nem baj, ha mellé céloz, a lényeg, hogy jó tapasztalatai maradjanak az esetről. Néhány alkalom után már ne tedd rá, hanem csak csalogasd oda, amikor látod, hogy pisilni fog. Ha rájött a dolog lényegére, hamarosan már maga fog odamenni. Persze a lemenést ez nem váltja ki, de a kölyökkori átmeneti időszakot segít átvészelni.
Az oltásairól meg mielőtt gondoskodj, mert egyszerűbb az élet, ha nem kell a parvótól rettegni.
Jó kiskutyázást! :)
Megoszlanak a vélemények a pelenkáról, de az én kutyámnál kölyökkorban remekül bevált. Miután teljesen szobatiszta lett, magától elhagyta, és nem ment rá többet.
Tegyél le többet, 2-3 darabot a lakás különböző pontjain. Ahol pisilt, ott ecettel töröld fel, hogy ne akarjon ismét arra a helyre menni pisilni.
De azt tudnod kell, hogy egy ilyen fiatal kutyától szinte lehetetlen elvárni, hogy szobatiszta legyen. Ez egy folyamat, nem fog varázsütésre menni. Legyél türelmes, és következetes, próbáld minél sűrűbben levinni. Tényleg csak annyi időre, amíg pisil-kakil.
Látni fogod, hogy egyre több ideig fogja visszatartani a pisilést, később simán kibír akár 6-8 órát is, ha muszáj.
De ne haragudj rá ezért, mert balesetek még biztosan lesznek egy ideig.
Sziasztok!Én is ugyanígy vagyok, mint a kérdező.
2 hete van nálam a kis havanese-m most lesz 9 hetes szerdán.
Annyival más a dolog nálam, hogy ismeri a pelust és alkalmanként rámegy, bár már ahonnan vettem, ott is pelusra próbálták szoktatni. Van amikor megtalálja a pelust, akkor nagyon megdicsérem, meg ő leginkább ébredés után pisil, és amikor megébred futok vele a pelushoz. De vannak olyan napjai, amikor csak ahova van kedve, oda végzi a dolgát..A kimenetellel én is próbálkozom, de mivel kistestű kutyus közel van a földhöz, és nagyon fázik.
De próbálkozok óránként kivinni 5 percre.
Az a baj, hogy anyu a félresikerült dolgai miatt nagyon neheztel rá....:S És hamar elveszíti a türelmét, velem ellentétben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!