Séta két kutyával?
Én három kutyával szoktam menni, és először én is átéltem ezt. :)
Kezd úgy, hogy soha, soha ne engedd, hogy előre menjenek a kapuban. Ez az első szabály: mindig a falkavezér megy ki először. A másik, amit tanácsolni tudok, hogy külön-külön foglalkozzatok a kutyákkal először, főleg a naggyal. Többféle módszer van a nevelésre, szerintem az egyik legelterjedtebb az, hogy akárhányszor megrántja a pórázt a kutya, te elindulsz vele egy teljesen ellenkező irányba (jelezve, hogy te irányítasz). A másik, amikor oldalra rántod enyhén a pórázt, hogy kicsit kibillenjen az egyensúlyából. Hátra fele soha ne rángasd, ez ingerlően hat a kutyákra, mintha még jobban kellene előre törniük.
És ami a legfontosabb: türelem, türelem, türelem, mert sajnos ez nem megy egyik napról a másikra. Sok sikert! :)
Mind 2 kutya normális pórázon menjen a flexi egy sz** (tapasztalat!).
Nem kel futtató simán elengedheted őket az erdőben vagy egy tisztáson (már ha vissza jönnek). ;)
Esetleg most télen vihetnétek őket szánkózni a spanim imádja. :)
Szia!
A naggyal csináld ezt:
- veszel egy normális, 1 méteres pórázt.
- a póráz végét a hátad mögött fogva elindulsz előre (a kutyával persze...)
- abban a pillanatban, hogy a kutya feje egy centivel is a lábad elé kerül, szó nélkül sarkonfordulsz.
Nem kell rántani a kutyát, de függetlenül az ő reakciójától, te csak menj a másik irányba.
- Ha megint eléd kerül, megint azonnal, szó nélkül fordulj meg.
- Ha megint megelőz, megint...
Ez el fog tartani egy kicsit, és lehet, hogy méterenként kell majd forgolódnod.
Nem baj.
Eközben akkor se dicsérd, ha szépen jön láb mellett.
A dicséret itt az, hogy haladtok.
Van olyan kutya, aki 1 nap alatt megérti a lényeget, van, akinek kell egy hét is...
A lényeg, hogy kitartóan gyakorolj.
Ezek után olyan láb mellett jövő kutyád lesz, hogy besz.rsz.:)
A biztonság kedvéért a kicsivel sem árt gyakorolni.
(Külön-külön gyakorolj velük.)
Ha egyenként már jól mennek, akkor jöhet a kettő egyszerre.
Lehet, hogy együtt megint dinkák lesznek, akkor a kettővel egyszerre fordulgass...
Amikor kiértek egy olyan helyre, ahol el lehet őket engedni, akkor MEHETSZ vezényszóval csatold le a karabinert. (és csak akkor, ha a póráz laza, nem feszül.)
Ennyi.:)
Jó gyakorlást!
Ja, és nehogy fojtó legyen rajtuk!
Sima nyakörvet használj!:)
Akkor más területeken is változtatni kell a hozzáállásodon valószínűleg, mert akkor a nagyobb kutyának teljesen egyértelmű, hogy ő a vezér...(?)
Jan Fennell és Cesar Millan könyveit olvastad már?
Ha nem akarsz kutyasuliba menni, sokat segíthetnek a könyvek...:)
Amíg külön-külön nem tudnak szépen sétálni, addig csak egy kínszenvedés az egész. Én is így voltam vele régebben. Először mindkettőt meg kell tanítani sétálni egyesével, majd jöhet a közös séta, amit újra kell nekik tanítani. Nekem is egy kistestű kutyám van és egy nagytestű, és eleinte elég nehéz volt velük, mert a nagy ferdén ment, mindig bevágott a kicsi elé, megkínlódtunk ezzel is, pedig ha egyedül vittem akkor, minden oké volt.
Nekem is az a módszer jött be, ha a kutya megelőz, akkor hirtelen hátraarc, de ezt két kutyával nem igazán lehet megcsinálni. Szerintem gyakorolj először egyesével velük, majd ha már jól megy, akkor vidd őket együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!