A kutyák szervezete hány nap éhezés után kezdi (lent a folytatás)?
2 hét, ezt is leírtam. 1 hetet még egy kölyök is kibír evés nélkül felnőtt kutya 2 talán is bírja és akkor kezdi leépíteni önmagát
Szégyen, hogy nem tudod ki Konrad Lorenz... (3 válaszolónak) Ő kezdte el az etológiát mint kutatási ágat. Nobel díjas tudós. Olvass már egy kicsit mielőtt bármiről is véleményt alkotsz ( én se pártolom az állatkísérleteket de az ő korában még máshogy álltak ehhez a témához)
Ha a kérdés az, h mikortól kezd el fogyasztani a tartalékokból, az szerintem pár nap. Az enyémen akkor látszott meg, mikor próbáltam rászoktatni a tápra. Odaraktam, váram 15-20 percet, elvettem. Ez ment 6 napig, de egy szemet se evett. Viszont a második naptól rendszeresen hányt a gyomorsavtól, hiába ivott. És az alatt a 6 nap alatt fogyott 3 kilót.
Aztán én adtam fel, mert ez már kínzás, inkább főzök neki, abban legalább tudom h mi van és ő is szívesen megeszi.
Maga a kérdés butaság, mint ahogy emiatt a válaszok is, méghozzá tudáshiány miatt! Az állatok (tekintsünk el a egysejtű élőlényektől) szervezete a felvett táplálékból energiát termel, ezt az energiát ő kémiai kötésben tárolja. Ha kell az energia, elhasítja a kötést, ezáltal fel tudja azt használni. Nevesítve a dolgot, ez a molekula általában az adenozin-trifoszfát, vagyis az ATP. Ebből van kb 40 másodpercre elegendő tartalék. Mit jelent ez? Azt, hogy folyamatosan újat kell gyártani, méghozzá az elraktározott "táplálékból". Ha egy állat éppen akkor eszik vagy emészt, akkor értelemszerűen azt használja ami megevett, illetve ami nem használódik fel rögtön, azt elraktározza. Ha egy állat viszont nem eszik -és ez a gyakoribb a nap nagy részében-, akkor a folyamat visszájára fordul, és a tartalékot használja. Namost mivel a rendszer ennyire dinamikus, ezért a zsír bontása gyakorlatilag azonnal indul egy bizonyos vércukorszint alatt (konkréta pl az inzulin, glukagon az egyik fő szabályzó).
Van ugyanakkor egy gyors raktár, konkrétan az "állati keményítő", azaz a glikogén (nem keverendő össze a glukagonnal, mely egy hormon és az inzulinnal ellentétes hatású). Ez gyorsan mobilizálható, ugyanakkor hamar kiürül. Kb 8-12 óráig képes a vércukorszintet fenntartani embernél, kutyánál fogalmam sincs, de arányaiban nem lehet sokkal több vagy kevesebb, tehát durván fél nap. Természetesen akkor sem ürül ki csumig, viszont az energianyerés mérlege inkább a zsírra helyeződik át. Megfordítva, azért, mert keményítőt használunk elsősorban, még nem fog teljesen állni a zsírbontás.
Tehát a kérdésedre a válasz az, hogy gyakorlatilag már azonnal indul a zsírbontás, csak eleinte még nem nagy mértékben. Ahogy kiürül a keményítő raktár, ez megnövekszik.
Az izom más kérdés. Azt elsősorban két ok miatt bontja a szervezet, egyrészt, mert fehérjét kell belőle kivonnia máshoz - ez bár szintén gyorsan indul, mértéke relatíve kicsi kezdetben, tehát nem jelentős. Másrészt, mert energia igényes szövet, így pazarlás fenntartani éhezés idején, sőt nem éhezés idején is redukálni szokás. Ez viszont az éhezés következménye, éppen ezért késleltetve jelentkezik. Időt nem tudok, de pár nap körül lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!