Szerintetek jó választás lenne egy 17 éves lánynak a border collie?
Nagyon jó választás, de tényleg jól le kell fárasztani :P
Agilityvel meg házilag csak csínyján, ugrani egy éves kor alatt tilos!, utána is csak fokozatosan, és nagyon balesetveszélyes ha nincs a közelben szakember.
Viszont szaporítól nem érdemes venni, csak megbánjátok! Tenyésztőtől vegyetek csak. Igaz hogy kb. 10x annyiba kerül, de megéri.
Vagy nézz körül a menhelyeken, én botlottam már bele fajtatiszta borderbe a menhelyen :))
Nem írtad, hogy mész-e továbbtanulni, ha igen, előreláthatólag messze kerülnél-e a kutyustól vagy sem..
Ezeket is érdemes átgondolni!
szia.....
ha nincs tapasztalatod az agilityvel,kutyaneveléssel,tanítással...akkor szerintem egyértelmuen nem jo választás....hidd el,se te,sem a kutyus nem lenne elégedett :-) nem úgy mennének a dolgok,ahogy te szeretnéd,mivelhogy nincs elég tapasztalatod hozzá....
Szia!
Nekem is border collie-m van, leírom a tapasztalataimat.
Nem kell sok kutyanevelési tapasztalat, én pl. saját magam kísérleteztem ki, mit hogyan tanítsak meg neki (most 5 éves, fiú). Nagyon könnyen és gyorsan tanul, nem lesz nehéz dolgod. A lényeg, hogy mindig ugyanazokat a vezényszavakat használd, és hogy adj neki jutalomfalatokat.
Semmiféle speciális célom nincs vele, egyszerűen nagyon szimpatikus ez a fajta és szeretek sétálgatni, túrázni, akárcsak ő. :)
Ami a legfontosabb szerintem: ha rendszeresen foglalkozol vele, akkor nagyon szófogadó, és mindig azt lesi, miben tudna engedelmeskedni. Ha pár napig elhanyagolod, hajlamos "lázadóvá" válni, de ez könnyen helyrehozható egy kis simogatással és játékkal.
Nagyon jól hangzik, hogy van még két kutyátok, ugyanis más állatok társasága jól lefoglalja, biztosan jól eljátszanának egymással. Nekünk amúgy egy cicánk van, és lehet látni a kutyuson, mennyire jól érzi magát, amikor egymással játszanak.
Tényleg sokat kell foglalkozni vele. Ha viszonylag nagy az udvar, akkor amikor egyedül van, akkor is lefoglalja magát. Minden apró zaj, autók, járókelők, stb. érdekli, a miénk naponta több km-t lefut a kerítés mellett és az udvaron keresztül :D
Fontos, hogy taníts neki dolgokat, szerintem napi 20-30 perc gyakorlás már bőven elég (persze a hosszú sétán kívül). Idősebb korban is tanítható.
Ami talán negatívum: szeret ugatni, méghozzá jó hangosan, főleg éjszaka :). Engem annyira nem zavar, de ha problémát jelent, sokszor el kell neki mondani, hogy "nem szabad", és előbb-utóbb biztosan csöndben marad (több dolgot megtanítottam neki ezzel a módszerrel, pl. hogy ne fusson át a virágokon, hanem mindig kerülje ki őket).
A miénk többször elszökött itthonról, amikor pl. véletlenül nyitva maradt a kertkapu. Persze azóta megneveltem ezen a téren is :) Ja és ez csak akkor fordult elő, ha nem foglalkoztam vele sokat, és unatkozott.
Szóval a lényeg, hogy sokat kell foglalkozni a kutyussal(ha hosszabb ideig nem vagy otthon, célszerű valakit megkérni, hogy legalább naponta egyszer sétáljon vele).
Amit én megtanítottam neki: ül/fekszik/marad/gyere stb., séta (póráz nélkül is mellettem jön), játék (visszahozza, és felismeri a különböző színű játékokat), dolgok megkeresése (pl. szag alapján), ugrás, és hasonlók. Ennyi "mutatvánnyal" jól le tudom kötni a figyelmét.
Egyébként nagyon értelmes, ha törődsz vele, sokszorosan meghálálja. És persze nagyon aranyos kutya :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!