Szerintetek melyik a keményebb kutya? A dobermann vagy a rottweiler?
szia!
rottweiler egyértelműen
dobermann gyors ez igaz,de rottweiler sem egy lassú kutya
dobermann nem tud 5x belekapni rottweilerbe,rottweiler nagyon erős a felépítése,a dobermann szikárabb,kicsit gyengébb felépítésű
ő is kemény kutya,nagyon is,de rottweiler keményebb szerintem.
Hát én tegnap láttam, ahogy egy roti nekiugrott egy németjuhásznak. Kb. 1 perc után a roti a földön feküdt, a németjuhász a nyakánál tartotta lent. Esélye nem volt a rotinak.
Kb. 10-15 perccel korábban ez a roti az én kutyámhoz is odament és keménykedni próbált, de mikor a hegyomlás komondorom hörögve ráijesztett, a roti csak egy vonyítást hallatott, majd inkább odébb állt.
Szerintem pedig nem lehet különbséget tenni. Van amikor a roti nyerne, van amikor a dobi. :-)
A komondor milyen? Hát átlagosan 50-60kg között mozognak, de vannak kisebb, 45kg-os és nagyobb, 70kg-os példányok is. Hallottam már hírét 80-90kg-osnak is, de szerintem az csak helyi legenda. A marmagasságuk átlagosan 75-80cm, ebből is vannak kisebbek, 65-70cm és nagyobbak, 80-86cm közöttiek.
Az állóképesség milyen? Hát ezeknek a kutyáknak sokat kellett mindig is vándorolniuk, napi 20-30km-ereket is akár. Persze ez manapság már nem így van és biztosan tunyultak, de ha egy rotit nem edzel, az is tunya lesz.
A feladatuk a farkas, medve, egyéb ragadozó és a tolvajok elkergetése volt. Testalkatuk a szőr miatt nem látszódik, de kőkemény izmok és meglepő gyorsaság jellemzi. A harapása erős, erősebb mint a rotié, mivel egyszerűen nagyobb az állkapcsa. Nagy valószínűséggel a komondort nevezték a középkorban magyar szelindeknek (=masztiffnak).
A szőre még nagy előny, a farkas harapásától védte a komondort, amiről meg tudjuk, hogy a kutyák harapásánál jóval erősebb.
Komondort ugyan rotival még nem láttam verekedni, de kaut már láttam és kézben vitték el a rotit az állatorvoshoz. Nagyon csúnyán szét lett szabdalva, a kaun kisebb sérülések voltak. A komondor gyakorlatilag ugyanazt az erőt és méretet képviseli, mint a kau. Kuvaszt nem láttam, csak hallottam, azokra nem adok, de ott is hasonló volt a helyzet, a rotinak nem igazán volt esélye.
Itt egy 10 hónapos komondor, azt hiszem a méretei magukért beszélnek. Egy roti eltörpülne mellette.
Itt pedig látszik egy komondor mozgás közben, lehet látni, hogy a méretei ellenére mennyire könnyeden mozog. Láttam már komondort malamutot és németjuhászt lefutni. Nagyobbakat lép. Egy hátránya van, a kisebb kutyákhoz képest kanyarodni csak úgy tud, mint a kamion. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!