Mi a túró az a "kutyagyár"?
A tenyésztés átgondolt folyamat, amelynek konkrét célja van (ilyen-olyan viselkedés vagy külső jegy erősítése pl.).
Egy kutyagyárban ész nélküli pároztatás megy, sokszor még spontán is pároznak, így nyakra-főre születnek a kiskutyák, általában betegen, életképtelenül, hihetetlen mocsokban...
És ennek így mi értelme?
Nekem amúgy akkor is fura ez az elnevezés. Mert ez alapján a vadállatok is gyártódnak, mert emberi kontroll nélkül pároznak és szaporodnak.
De így is szelektálódnak. Ahogy írta az első, sok a beteg és életképtelen. Azt nem tudják eladni, tehát nem sok értelme van így tartani őket.
Akik meg normális körülmények között tartják és tenyésztik a kutyákat, ők sem szívjóságból adják őket, de még csak nem is önköltségi áron. :(
a kutyagyár az szaporító telep ahol olcsón szaporítják a kutyákat minél kevesebb ráfordított pénzből "gyártanak" le minél több kutyát. Innen kerül ki az expresszen 20-50 ezer forintért eladott kutyák jó része illetve kamionokra termelnek (külföldre viszik a kicsiket)
A tenyésztőknél átgondolt szelekció van illetve a nagyon erős rokonpárosítások se jellemzőek, vannak szűrések illetve van tenyészcél. Ezek a kutyák jóval drágábbak mert sokkal többet költenek rájuk. Pl az én fajtámban ugye van 4 genetikai teszt (kb 40-60 ezer forint) diszplázia szűrés, oltások, előszűrések. Csúnyán szólva jóval magasabb a kiskutyák előállítási költsége és a tenyésztő felelősséget vállal a tőle kikerült kiskutyák egészségért.
"Akik meg normális körülmények között tartják és tenyésztik a kutyákat, ők sem szívjóságból adják őket, de még csak nem is önköltségi áron. :("
Ezt olvasd el: [link]
többé kevésbé ennyit és erre költi egy tenyésztő és most elgondolkodhatsz az"önköltségen" én az előző almomra kb (csak a kicsikre a szuka felnevelése szűrései stb nélkül)költöttem 400-500 ezer forintot (csak a fedeztetési díj amit nem számolok bele 300 ezer forint volt)
És ha csak ennyit kérsz értük, akkor miből élsz?
Nem tudom, egy élőlényt, hogy lehetne "gyártani"? Gyártani szerintem legfeljebb tárgyakat lehet, vagy talán klónokra használhatnánk ezt a szót.
De még a növényeket sem gyártják, hanem termelik.
Elolvastam. Érdekes.
Mi ugyan nem tenyésztünk kutyákat, de volt több kutyánk is. Most sajnos nincs. De valahogy nem tűnik fel, hogy évente csak az etetésükön és az oltásaikon milliókat spórolnánk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!