Kiskutyámat szeretném tanítani, milyen nevelési módszert ajánlanátok? Hogyan csináljam?
Köszi a választ!
Hát a lényegre tapintottál, mert a mi kiskutyánk is a kezünket harapdálja, ill. a nadrág szárát kapja el, és ráncigálja. Eddig hiába szóltam rá, nem érdekelte, ha egy picit rákoppintok az orrára, azt hiszi, játszok vele. :) Szóval nagyon hiperaktív. :)
Ezt az újságos módszert kipróbálom, remélem nem ugrik neki az újságnak, hogy hurrá, új játék. :)
Amúgy a lakásban van, de elkülönítve, tehát nincs egész nap velünk.
Köszönöm a könyv címet is, utána nézek!
Előbbi válaszoló vagyok.Amúgy a mi kutyánk is folyamatosan ugrál, harapdál, sokszor kiszakítja a nadrágot, inget is, nagyon zavaró, még ha ráveregetek akkor sem hagyja abba és állandóan a lábamon csüng, tényleg nehéz vele. Fent már írtam az újságcsapkodást, meg a veszőt is de nem mindig használ, játékszernek tekinti.Jó lenne az a dvd, csak megnézni valahogy, mert hiába próbálom én is nevelni a pulimat, nehéz. Egyébként a puli nagyon játékos, szereti a társaságot és mivel ő meg keverék puli ezért még egy huncut fajta is benne van, német juhász keverék anyától. Szóval a fajta is sokat tesz, mert a nagyon nyugis kis kutyusok, nem fognak annyit rosszalkodni, mint amelyiknek a vérében van. Engem az zavar, hogy kiharapja a nadrágot és szinte csíp, pedig ráverek, nem nevetgélem el a dolgot.Az biztos hogy kell nevelni őket, mert akkor a fejünkre nőnek.
Ti hányszor adtok a kutyának enni? Orvos mondta kétszer elég, mert nem tesz jót ha elhízik, ízületek, stb. 3 hónaposnak is kétszer adtok? Mi nemrégen tértünk át a napi kétszerire, de kap napközben is valamit azért kifli ilyesmi.
Szia!
Én sosem láttam hogyan kell tanítani egy kutyát, de már tanítottam egyett...szuper társ lett belőle, sőt nagyon okos :)
Először sztem. az a legfontosabb, hogy a kis kópé tudja ki az úr, minden bántás nélkül. Fogd meg gyengén a buksiát, nézz vele farkasszemet. De úgy tedd, hogy ki tudja húzni a fejét, ha megelégelte a dolgot. Ezt ismételd meg kb. 2x. Nyugi a kutyák utálnak farkas szemet nézni, pillanatok alatt feladja, és így tisztázódik benne, hogy te győztél, te vagy a vezér. Ezt a késöbbiekben néha ismét eljátszhatod.
Ezután még egy valamit meg nem tanul, addig ne kezd újba.
pl. ha szereti a dajkálást (kiskutyák általában igen), akkor menj el tőle pár méterre és hívd...ha odajött jól dajkáld meg (jutalomfalat is mehet a pociba), és dicsérgesd. Mikor már simán megy, akkor jöhet a többi.
A leülés: mikor spontán leül, mondogasd neki azt a szót amire a késöbbiekben le akarod ültetni, és dicsérd: "Ülsz, jól van ügyes vagy, ülsz." ilyesféle képpen. A lényeg, hogy egy adott faladathoz mindig ugyanazt a szót használd, ha pl. elkezdted azt, hogy "ülsz", akkor ne mond, hogy "üljél", "ülj le". Ezeknek más a hangzása, és a kutya megzavarodik, nem fog teljesíteni.
Mikor már a spontán ülésből megismerkedett a szóval, akkor nyomd le a fenekét, és közben ismételgesd a parancsszót. Ha sikerült, akkor nagyon dicsérd meg. Egy kis játék pihi. Majd újra.
A lefekvéshez vezető parancsszót hasonlóan spontán fekvésből rögzisd a buksiában. Ha ez megvan, ültesd le, majd a dicséret után nyomd le az első felét is. Ha a kutyuli túl erőben van, akkor kicsit kegyetlenebb, de húzd ki az első lábait alóla (egyszerre). Így lefekszik, majd dicsérd meg. Aztán így tovább. Azt se felejtsd el, hogy amit már tud, sokszor ismételjétek. Ha nem sikerül közöld vele, hogy "Nem, nem jó!" Ismétlés. Sose hagyd, hogy egy feladatot ne csináljon meg! Ezért vigyázz, ne unja meg a dolgot. Ha látod, hogy unja játszatok egyett levezetésként, de csak ha már teljesítette az utolsó parancsodat. Utána hagyjad hagy emészgesse meg az új információkat.
Az én kutyám két nap alatt megtanult leülni, a fekvés gyorsabb volt. De ez természetesen sokban függ a te kitartásodtól és a kutyus adottságaitól.
Ha az alap (gyere ide, ülsz, fekszik, maradsz, fúj...) megvan, akkor jöhetnek a trükkök. Az én kópém, pl. integetett, ha kértem.
Az a jó, ha minél öregebb koráig tanítod, mert azzal karbantartod az agytekervényeit, persze ennek is van határa, amikor már hagyod nyugottan. Ha már nincs ötleted, akkor tanits meg neki mindent kézjelre, amit szóra tud...itt is az alappal kezd.
Utolsó válaszolónak:
Köszi szépen sokat segítettél, nagyon hasznosak az információid.
Most ott tartok, hogy már tud ülni. :-) Ez már azért valami... :-) viszont egy helyben nem nagyon szeret megmaradni. Sebaj, kitartásom az van, remélem neki is lesz. :-)
Utolsó előtti válaszolónak:
én naponta 3*-4* adok neki enni, elosztva az egy napi kajcsiját. Reggel és este junior tasakos husikákat kap, napközben Hill's száraztápot.
Nem tudom, hogy jól csinálom-e így, de szerintem jobb, mintha egyszerre sokat kapna, és ott hagyná. Vagy rosszabb esetben felfalna mindent, és a végén már gurulna. :-)
Kösziii Mindenkinek a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!