Hogy kell levezetni egy kutya szülést?
Lehet, hogy le leszek szólva, és tudom, hogy egy kutya segítség nélkül is tud elleni, de én akkor sem merném hagyni, hogy állatorvosi felügyelet nélkül hozza világra a kölyköket.
Annyi minden történhet, az emberek sem véletlenül szülnek kórházban. Nem akarom a kettőt összehasonlítani, de én szeretem annyira a kutyámat, hogy ha már ellenie kéne (de nem fog, mert ivartalanított szerencsére:) akkor a lehető legjobb segítséget biztosítom neki.
Először is a kutya fial, nem ellik. Ellésről max. 3 lehetséges utód esetén beszélünk, pl.: szarvasmarha, ló, stb. E fölött fialás, mint ahogy a mondás tartja: megbánta, mint a kutya, amelyik hetet fialt.
Nekem 30 éve vannak kutyáim, a simaszőrü foxim többször is fialt. Az állatorvos azt mondta, hogy a megfelelő "szülőszoba" kialakításán kívül nincs sok teendő, az esetek 90 % gond nélkül történik. Ha mégis gond adódik, a gazda is megteheti azt amit az állatorvos tenne. Viszont ha a gazda helyett, akit a kutya falkavezérként tisztel és elfogad, az állatorvos van jelen, csak felesleges stressznek tesszük ki az állatot, ami abban a helyzetben éppen nem hiányzik neki.
Komplikáció lehet a farfekvés, vagy a halva születés.Farfekvésnél a gazda is tud segíteni, minimális anatómiai ismeretek birtokában. Halva születésnél pedig az élettelen kiskutyát erőteljesen masszírozni kell, esetleg felváltva hideg-meleg víz alá tartani, hogy a keringés meginduljon.
Ha van még kérdésed írj nyugodtan privit!
OFF
"Először is a kutya fial, nem ellik."
Most komolyan ebbe minek kell belekötni? Attól hogy te 30 éve úgy mondod, hogy fial, még helyes kifejezés az ellik.
Akkor kutyák esetében a következőket kell használni pl.: fialási naptár, fialási zavar, fialási görcsök? Elég hülyén hangzik.
Figyelj!
"Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul."
Logikád szerint akkor az "arabul" kifejezés helytelen, mert a közmondásban nem úgy van.
Bocs az offért!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!