Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Örző-védő kutya bárkire...

Örző-védő kutya bárkire ráfog, ha utasítják?

Figyelt kérdés

Vagy csak a csibészre?

Vagy egy öreg nénire is ráfogna, ha a gazdája utasítaná?

Ha lenne egy képzett kutya, és tudnám, hogy milyen szóra van betanítva, akkor elordítanám magam, ráfogna arra akit meglát?

2011. szept. 9. 17:57
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
62%
Azért szerintem egy jó ÖV kutya nem fogdos agyatlanul utasításra bármire. Szerintem a jól képzett kutya csak veszély esetén fog. Egy passzívan álló embert miért kellene fognia, vagy tépnie? A gazdi utasítására természetesen "állnia" kell az embert, és ha az mozdulna, akkor meg kell fognia, de nehogymár egy megadó embert ész nélkül fogjon! Ha menekülne, vagy támadna, azt akadályozza meg, egyébként meg hagyja békén és állja, maximum ugasa.
2011. okt. 5. 12:37
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
Éles bevetésnél azért van, hogy mozdulatlan embert is fognia kell. Képzeld pl. hogy kiszurják hol az ember, viszont azt nem tudják van-e nála fegyver. Ilyenkor ráküldik a kutyát, és az ártalmatlanitja. Szolgálati kutyánál vezényszóra mennie kell. és tökmindegy, hogy az ember áll, fut, fekszik.
2011. okt. 5. 14:27
 13/22 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem ha van az illetőnél fegyver, akkor is ráér a kutya akkor fogni, hogy az ember mozdul.
2011. okt. 5. 14:33
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
szerinted ugy van, viszont én meg tudom, hogy nem. velük dolgozom.
2011. okt. 5. 15:38
 15/22 anonim ***** válasza:
75%

Nagyon jól meg van fogalmazva az egyik könyvbe:

,,Őrjöngenek, megvadulnak

A túlzásba vitt őrző-védő munka másik végletes következményeképpen a fejlett védő és támadó ösztönű kutyák veszedelmesen megvadulhatnak, s minden nekik nem tetsző mozdulatra vagy hangra vad őrjöngésbe eshetnek. Éppen ezért a kiképzés során a támadás gyakorlásánál - mely, elismerjük, az egész kutyakiképzés leglátványosabb, legszórakoztatóbb és leginkább várt mozzanata - sokkal szigorúbban kell venni, hogy a kutya parancsra azonnal hagyja abba a támadást, és térjen vissza a gazdájához.

Még egyszer hangsúlyozzuk: a természettől fogva bátor, s kellő védő-támadó készségű kutyának nincs különösebb szüksége arra, hogy a támadást túl sokat tanulgassa. A született gyáva egyed viszont tengernyi gyakorlás, kiképzés után csődöt mond, ha brutális, semmitől sem félő ellenféllel kerül szembe. Ezért a legszorgalmasabb kiképzésnél is lényegesen nagyobb jelentősége van annak, hogy megfelelő vérmérsékletű, jó öröklöttségű kutyát válasszunk ki erre a munkára!

Végül fordítsunk figyelmet a bátor és a dühös kutya különbségére E két tulajdonságnak nem kell feltétlenül együtt járnia, sőt. A bátor kutya általában eleve magabiztos és jóindulatú. A dühösség viszont (amely olyan öröklött vagy szerzett tulajdonság, hogy a váratlan ingerekre az állat ellenségesen reagál) az egyed fogékonyságának alacsonyabb fokáról és gyengébb idegzetéről tanúskodik. A született harcias szellemű kutya örül a küzdelemnek, s nem tér ki a harc elől; ez szorosan összefügg az állat vérmérsékletével. Akkor beszélhetünk temperamentumos kutyáról, ha gyorsan felfogja az ingereket, azokra rögtön tettekkel reagál, de emellett gyors és változatos ingerek esetén is megőrzi lelki egyensúlyát.

Az tehát a jó őrző-védő kutya, amelynek kiegyensúlyozott vérmérséklete veleszületett bátorsággal párosul. A "dühös kutyák" pedig, bár személyi őrző-védő szolgálatra nem alkalmasak, jó jelzőebek, éber őrök lehetnek. Megfigyelték ezekkel kapcsolatban, hogy a harcias fajtákhoz tartozó, értékes őrző-védő kutyákról a laikusok általában azt hiszik: nem elég éberek, holott egyszerűen jó idegzetűek, és akármilyen apróság nem hozza ki őket egykönnyen a sodrukból... "

Na az én kutyám is veleszületett bátorsággal jött a világra. Nem sokszor volt csibészelve, nincs is rá szükség. És mégis megállja a helyét élesben ha kell. Alapból viszont nagyon jó indulatú kutya.

Persze ez nem jelenti azt hogy be is enged akárkit a területére.

2011. okt. 6. 15:17
 16/22 anonim ***** válasza:
70%

Utolsó vagyok.

Azért írtam hogy élesben is megállja a helyét, mert volt már ilyen helyzetben.

Egyik alkalommal egy fickó megtámadott amikor mentem haza a kutyával séta után. Amikor a fickó emelte a kezét ( meg akart ütni ) akkor fogott rá a kutyám. Neki a könyökét harapta szét, és átfogott a kukacára. ( nagyon hírtelen ) Csak boxer alsóban volt, és nem sérült a kukaca....

A másik esetnél egy baltával támadtak rám az utcán. Ott kosár volt a kutyámon, így csak elém ugrott a kutyám,és az ő fejébe ment a balta.

Meg volt egy elfogása a telepen, ott a fickót karjánál fogva lerántotta a földre, és ott is tartotta amíg odaértem. Ennél az esetnél csak a fickó karja sérült enyhén.

Ezek után még mindig imádja az embereket, gyerekeket. Most voltunk az állatok világnapján egy suliban. Bemutatóra meg simire, de visszahívtak minket most Péntekre egy osztályfőnöki órára. Szintén bemutira meg simire.

2011. okt. 6. 16:57
 17/22 anonim ***** válasza:
80%

tegnap 10:33

Tudod, az az iskola, ahol így kell "rájönni", miért nem képes a kutya akár egy felkínált hurkát, vagy bármi mást megfogni, elég kevés tudású segédekkel van ellátva.Attól, hogy csak emberre hajlandó a kutyád mozdulni, nem igazán megfelelő viselkedési forma .

Az pedig, hogy a kutyád harap a leírt szituációkban, nem büszkeségre ad okot, hanem el kellene gondolkodnod rajta, miként leszel képes kezelni a kutyádat az után is, amikor már valóban felnőtt lesz.

2011. okt. 6. 23:04
 18/22 anonim ***** válasza:
Amelyik megbízható, és jól dolgozik, mindegy kire engeded rá. Mit gondolsz a rendőrkutyák is mindenkire rámennek, ha utasítják őket. Egyszer pont láttam, amikor két kiskölyök menekült, graffitiztek, aztán tettenérés következett, de elfutottak. A rendőrkutya meg utolérte őket, és a szájkosárral csak egy kicsit lökött rajtuk,amitől megbotlottak, és a földön már a kutya ügyelt rájuk
2012. máj. 13. 11:57
 19/22 anonim ***** válasza:
Rámenni rámegy bármire, ami hasonlít ahhoz, amin képezték, azt meg kutyája dönti el, mennyi hasonlóságot képes tolerálni. Viszont beszéltek kutyás rendőrökkel, és náluk például kritikus az első alkalom, amikor élesben vetik be őket és konkrétan élő húst fognak. Van, amelyik akkor megijed, elengedi az embert, és összezavarodik, némelyiket nem is lehet helyrerakni utána. Elég mélyen beléjük van kódolva, hogy embert nem bántunk, és pontosan érzik a különbséget a csibészkar és az élő hús között.
2012. máj. 13. 14:09
 20/22 anonim ***** válasza:
0%

Nem lehet hasonlitgatni rendőr kutyát és civilnél élő kutyát munkában.

A rendőröknél sem haraphat a kutya. Kosárban kell dolgoznia.Akik kutyával dolgoznak, nagyon jól tudják milyen következményei vannak ,ha harap a kutya.Ez nem Amerika.

Civilnek pedig a törvények szerint eleve tilos kutyát emberre uszítania. Még kosárban sem. A kerítésen belüli őrzés más tészta. Ha a kutya magától megfog egy illegálisan bejutó embert, az nem egyenlő azzal, ha az ott lévő gazdája küldi rá a kutyát.

Jó dolog, ha veszélyes környéken, veszélyes szituban az embert megvédi a kutyája. De a ma élő törvények szerint kosár nélküli kutyával egy lépést nem lehet tenni közterületen. Így, ha harap a kutya, már a gazda a hunyó.

2012. máj. 13. 14:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!