Németjuhász diszplázia szűrés?
NJ kölyköt készülünk vásárolni.Mindkettő szülő legyen diszpláziára szűrt vagy elég ha az egyik az csak? A másik kérdésem pedig,hogy ha elémrakják a papírt a szűrésről,mit kell néznem?Számot vagy valami szöveget?
Sosem láttam ilyet,aki tud kérem segítsen! Köszönöm!
mind a két szülő legyen szűrve...de, hogy őszinte legyek én nem hiszek ebben.. állítólag a dp poligénes öröklődésű (több gén együttes hatása) de erre semmilyen bizonyítékot nem talált senki...évtizedek óta szűrik ki a dp-s kutyákat a tenyésztésből de szinte alig mérhető az előrehaladás ezzel kapcsolatban...
nekem nem nj-m van, a kutyáim 4 generációra visszamenőleg szűrtek és mégis volt már Dp-s kiskutya aki tőlem került ki... valamint a dp nagyon jól reagál az anabolikus szteroidokkal való kezelésre és mentes csípőt lehet vele elérni..
fontos a szűrés ezt nem tagadom már csak a kutya miatt is valamint valószínű, hogy a mentes szülők jó géneket örökítenek a csontrendszert befolyásoló genetikai hatásokban (növekedési ütem, végső magasság stb) de szerintem ha a kutya megfelelően van táplálva, a növekedési szakaszban nem túlsúlyos, kap kiegészítésként zöld kagylót és lehetőleg egy 6 hónapos kori előszűrés se árt ahol ha elváltozást találnak akkor célzott mozgatással, etetéssel, és vitaminozással elkerülhető a dp..
ez az én véleményem de ennek nagy angol és német nyelvű irodalma van..érdekes, hogy magyar cikket ebben a témában még nem olvastam..
Hát igen, kicsit lutri ez a szűrés dolog. Ismerek olyan kutyát, aki az előszűrésen még dp-s volt, aztán egy év fizioterápia után a másfél éves szűrés már mentes volt. Itt a gazdi lelkiismeretes, és ivartalaníttatta, de simán kaphatna tenyészthető minősítést, pedig nyilván örökít.
Mindenesetre szerintem jobb félni, mint megijedni, és ha be is csúszik dp-s kiskutya a szűrések ellenére, nyilván ritkább, mint ahol nem szűrnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!