Kezdő kutyásnak milyen kutyafajta javasolt?
Olyan, amely nem törekszik dominanciára, falkavezér szerepkörre az átlagnál jobban.
A szukák ilyen szempontból könnyen kezelhetőek. A dominancia fajtajellegzetesség is, örző-védő vérvonalú ebeket nem szabad választani csak úgy, és kerüld a terrier jellegű fajtákat is. Golden retriever, Labrador Retriever, a szetterek, beagle, busset hand..
Viszont mivel mindenféle kutya számára fontos, hogy értsük a falkanyelvüket, a kutyasuli szükséges az abszolúte kezdőknek. Aki ezt nem fogadja el, annak nem való kutya. Viszont nagyon közel hozza az új családtagot és a gazdit egymáshoz a közös tanulás. Mások biztosan írnak még tippeket a fajtákra vonatkozóan. Én állatorvosként még annyit tennék hozzá, hogy egy legendásan békés fajta nem megfelelően tenyésztett változata is lehet idegrendszerét tekintve makacs, harcias, szófogadatlan, félénk. Azt szoktam javasolni, hogy ha nincsen pénz ellenőrzött(!!!) tenyészetből kiskutyát szerezni -ennek számos egyéb előnye is van- akkor érdemesebb menhelyről keveréket kihozni a "békés", könnyen kezelhető fajtajellegzetességekre tekintettel. A keverékek génállománya jobb eséllyel frissebb, mint az ellenőrizetlen kutyagyárosok tömegigény, divathullám miatt futószalagon "gyártott" egyedei.
Sok örömöt a kutyázáshoz!
Se a basset, se beagle nem ajánlott első kutyának.
A retrieverek már inkább - bár abból is láttam már nagyon elcseszetteket, akik annyira a gazdi fejére nőttek, hogy kezelhetetlenek voltak.
Én sokkal inkább azt mondom, hogy olyan kutyát válassz (fajtaleírások gondos böngészése után, tenyésztőkkel és tulajdonosokkal való beszélgetés után), amelyik illik az egyéniségedhez. Akkor nem cseszheted el nagyon.
Az a legrosszabb amikor az emberek nem az igényeikhez és elvárásaikhoz mérten választanak kutyát - számtalan példát lehet fellelni mindenhol sajnos ezekre.
Amennyiben örökbe is fogadnál akár fajtatiszta, akár keverék kutyát:
Érdemes ellátogatni egy menhelyre és ott a tapasztalt menhelyi önkéntetől tanácsot kérni. Ők személyre szabottan és az adott tartási körülményeknek megfelelően tudnak kutyát ajánlani. Van rá lehetőség, hogy az ember többszöri alkalommal kimenjen és ismerkedjen a kutyás élettel és az adott kutyával. Nagyon jó egymásra találások szoktak így születni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!