Hogy tanítsam be a kutyám, hogy SOHA SENKITŐL NEM fogadhat el bármiféle ételt, ennivalót?
Láttam egy ÖV-s vidit, amiben a kutya olyan okos volt., hogy dobáltak neki kaját az orra elé, nagyon sokat, és sok félét, és egyiket se ette meg, ráadásul, még csak meg se szagolta, rá se nézett egyre sem, csak feküdt.
Nagyon tetszett. Elhatároztam, hogy ezt megakarom tanítani a kutyámnak, hogy ne lehessen így megmérgezni.
Mennyire nehéz ezt megtanítani? Hogy tudom tanítani, otthon, vagy csak kutyasuliban tanítható ilyenre?
És mennyi idősen kezdhetem már el tanítani? Egy kölyök kutyának(8-10 hetesnek), már lehet ezt tanítani?
És mennyire hatékony ez a tanítás? Mert úgy akarom, hogy ha itthon van egyedül, és ha éhezik is, és dobálnak be a finomabbnál finomabb kajákat az utcáról, azt a szájába SE vegye!
Azért ha éhezik, el fogja fogadni.
De csak ha éhes, akkor lehet, hogy nem.
Először is meg kell tanítani a kutyát a tiltásra, „fúj rossz”. Magyarán, hogy ha valamit megakarsz tiltani neki, akkor azt ezzel a vezényszóval megteheted. Utána megkérsz ismerősöket, hogy próbálják megetetni a kutyát, közben pedig te tiltod neki, valószínűleg nem tud majd ellenállni neki, és mikor pont bekapná, az ismerősöd rákoppint mondjuk az orrára. Viszonylag sok negatív behatás kell neki ahhoz, hogy rájöjjön, itt nem evés lesz, hanem finoman szólva jól kicsesznek velem, és kajahelyet az orromra vágnak. Később már alapból fintorogni fog, akár morogni is a felé élelmet nyújtó kéz felé, ugyanis tudja, itt bizony nem evés lesz (hanem az említett kicseszés). Ha a főldre teszi, akkor is tiltod, és ha megmeri enni, jön a retorzió, tudni fogja, ezt TILOS, csak a táljából ehet élelmet. Nagyvonalakban ennyi.
A véleményem pedig az, hogy ez működni fog a jelenlétedben, azonban amikor nem vagy ott, szerintem nem. Kézből akkor sem fog elfogadni, mert beugrik az asszociáció, hogy megint kicsesznek velem. A földről viszont szerintem megfogja enni. Főleg, ha pl. kertes házban laksz, és valaki bedob valamit a kertbe, teszem azt egy finom sonkát, ideig lehet ellenáll, de idő múlásával szerintem megenné. Mondjuk ezt meglehetne tanítani úgy, ha pl egérfogóba tennél élelmet, és ha megpróbálja megenni, rácsap egyet az orrára. Talán párszor még megpróbálná, de biztos elvenné a kedvét attól, hogy hu... kaja, nyami-nyami. Azonban én az egérfogónak nem tenném ki a kutyámat. Szerintem felesleges erre megtanítani a kutyát, kivéve ha pl. olyan környéken laksz ahol rendszeresen megmérgezik a kutyákat, akkor talán bármilyen eszköz szoba jöhet. Az első kutyámat megtanítottam arra, hogy idegentől soha ne fogadjon el élelmet, de mint írtam, szerintem felesleges.
Vannak dolgok, amire sokkal több értelme van megtanítani. Az a kutyám pl. rendkívül jó ÖV kutya volt, a csibészt még a kerékpárról is lekapta, és úgy, hogy nem volt rajta csibész ruha, se kar, a kutyán pedig szájkosár volt. K.O.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!