HA a Dobermann veszélyes fajta, akkor miért nincs a hírekben?
Többen mondták, hogy veszélyes fajta. Kutyás könyvbe is írja, hogy vigyázni kell vele.
Egyesek szerint szívesen támad gyerekekre, emberekre, és más kutyákra.
Akkor hogy lehet az, hogy a hírekben még SOHA nem hallottam, hogy dobermann támad meg embereket, gyerekeket, állatokat.
Mindig német juhász, pitbull, rotweiler... ezek a fajták vannak benne.
Kamu lenne az egész?
Pfúú már megint jöttek az okosok, hogy ez egy idióta fajta, buta és agresszív... Pff...
Szóval, az igaz, hogy a dobermann szinte egyetlen emberhez hűséges, őt szereti a világon mindennél jobban, el nem hagyná soha. Az idegenek hidegen hagyják, de SOHA se támadna ok nélkül emberre, ha rendesen van nevelve, jól szocializálták. Ez a fajta nagyon intelligens, szófogadó és a legszeretőbb társ megfelelő gazdánál. Az viszont igaz, ha valaki engedély nélkül megy be a terültére, azt nem látja szívesen. De ha nem ez a helyzet áll fenn, és a gazdáját sem fenyegeti semmi veszély, akkor egy jól szocializált dobermann egy nagy öleb :P Különösen könnyen képezhető, egyébként az 5. helyen áll a kutyák intelligencia tesztjén. Lehet, hogy nem olyan mint egy labrador, aki minden idegent egy szó nélkül beenged a területére, de ok nélkül nem fog sem emberre sem más állatra támadni. Egy csivava is lehet agresszív, emberre támadós, aki minden kutyát megharap, ha rossz a gazdája. És biztos vagyok benne, hogy több kisméretű neveletlen kutya van, mint neveletlen dobermann.. Mert az "okos" gazdi azt hiszi, ha már kisméretű, minek megnevelni? Csak hát, az nem olyan nagy szám, mintha egy 10 centis kutya támad emberre, mint egy erős kutya. De minden kutya csak rossz gazda esetén támad emberre. És a kedves televízió megerősíti a kutyákhoz nem értő emberekben azt a tudatot, hogy minden nagytestű kutya gonosz, ha nem hasonlít mackóra... Szóval amstaff, roti, dobi kuvasz stb... :/ Azért ez elég szánalomra méltó, hogy az ember mindent egy tapasztalat alapján ítél el, vagy arról, amit a hírekben hall...
Nevelés kérdése, hogy egy kutya mennyire veszélyes. Persze a fizikai adottságok is számítanak. Szerintem egy jól nevelt és szocializált doberman kevésbé veszélyes, mint egy bármilyen fajta és a doberman ugyanolyan jó fajta, mint bármely másik. Egy kicsit más a jellemük, "úriasabbak", temperamentumosabbak, de nem egy ilyen fajta van.
Ez sem igaz, hogy butább és az sem, hogy intelligensebb mint másik fajta. Szóba került a kutyaintelligencia kérdése és a teszt. Általában a könnyebben tanítható, emberközpontú kutyák végeznek ezen a helyen elől és az önálló gondolkodású fajták hátrébb. De ez nem jelenti azt, hogy az előbbiek intelligensebbek, csupán a tesztben szereplő feladatok jobban stimmelnek az ő stílusukhoz. A labrador/golden retriever a legjobb vakvezető kutya, megvan az oka hogy miért. Azon a területen ők a legjobbak, mégse mondja senki, hogy ezért intelligensebbek, mint mondjuk egy border collie, aki pedig másban jobb.
Valaki említette a német/dán dog kérdést. Magyarul a hivatalos neve valóban német dog, de angolul pl. dán dog (great dane). Méghozzá azért, mert a németek és a dánok mind a ketten a nemzeti kutyájuknak vallják és a mai napig veszekednek, hogy kitől is származik a kutya.
Egy neveletlen dobermann tényleg veszélyes, egy jól nevelt dobermann pedig tökéletes házi kedvenc. Egyáltalán nem buta - az a buta kutya, amelyiket nem tanítják. Több dobermannal találkoztam már, sőt nemsokára készülök is egyet venni, és mindegyik tökéletesen viselkedett, egyáltalán nem volt agresszív más kutyákkal vagy emberekkel, és engedelmeskedtek is a gazdájuknak.
Attól, hogy kemény kéz kell hozzá, még egyáltalán nem buta!
Mellesleg nem olyan gyakori, mint például a német juhászkutya, így kevesebb dobermanntámadás is van.
Azt pedig, hogy szívesen támad gyerekekre, csak ellensúlyozni tudom a példámmal, mert egy dobermann kan mellett nőttem fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!