Na erre hogyan tanítsam meg? Hozzáértők tanácsait várom!
Nekem a flakonos dolog bevállt, az én kutyámnak is mindegy volt, csak fusson.
A lényeg, hogy következetesen abban a lelkiállapotban is tudatosnak kell lenni. Tehát előbb az rákiáltás, aztán rögtön repül a flakon, és mire felnéz már ott vagyok én is a haragommal, és elüldözöm onnan az ellenkező irányba. Így tök hamar ki tudtam iktatni a flakont, mert már a rákiáltásra is megtörpant.
Ami még fontos, hogy ismerd nagyon a jelzéseit. Nekem rohadt nehéz volt, mert az enyémnek nincs farka.De minden ilyen kirohanás előtt feszült testtartás, fent a farok, érdeklődő fültartás. Én már ezeknél nyomok egy halk figyelmeztetést, hogy látlak. Mostanra már egy sima nem is elég ha időben észreveszem a gondot, ha nem eléggé időben akkor a kiáltás kell, de palack már rég nem.
Nekem az használt, hogy ha macskát láttunk, elkezdtem nagyon izgatottan beszélni vele, és gyors léptekkel továbbmenni. Kb. így: ránézünk a macskára, aztán mondtam neki vidáman, hogy "Kutya, te, ott egy macska, jaj de érdekes, jaj de érdekes, megyünk tovább, megyünk tovább, jaj de jó", és közben megcsipkedtem a fenekét, hogy elémszaladjon. Ha nem használ, akkor jól rámorgok, hogy "NEM, mit csinálsz!", és rögtön folytatom is a terelést vidám hangon. Aztán nagyon megdicsértem mindig, ha jól csinálja, de még mindig tereltem tovább előre. Amikor már jó messze volt a macska, akkor meg eltereltem a figyelmét valami tök mással, labdával vagy falattal.
Mert sajnos a legtöbb kutyának, amikor macskát lát, nem lehet elterelni a figyelmét, csak ha már nincs ott a szeme előtt. A macska a legérdekesebb dolog a világon, még ha ezt mi nem is tudjuk belátni.
Persze sokat használt az is, hogy olyan házba költöztünk, ahol egy csomó macska van az utcában. Próbálj meg gyakorolni vele macskák között minél többet!
A másik, ami jó, az a halti. Általában nem szeretem kiképzésre, de itt nagyon hasznos, mert el tudod fordítani a fejét a macskától, amikor olyan nagyon fixálja. Egy darabig használtam, most már nem kell. Viszont nagyon kell figyelni, soha nem lesz tökéletes. Én ezért jobban is bízok a pórázban, mint a szabadon járásban.
A férjemnek viszont nem fogad szót ha macskát lát, úgyhogy a falkavezérségnek kérdésének is utána kell egy kicsit menni!
Sok szerencsét!
Lehet, hogy te vagy a falkavezér, de nem elég nagy köztetek a távolság a hierarchiában. Ha már a falka analógiát használod, akkor gondolj csak bele: mi lenne, ha mindenféle falkatagok önálló vadászatba kezdenének engedély nélkül, ezzel veszélybe sodorva a saját testi épségüket, így a falka épségét is?
Ilyen a természetben nem fordul elő. Ez egy olyan pont, ahol a kutyád pontosan tudja, hogy felülírhatja a döntésedet, ráadásul aztán meg sem tudod büntetni érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!