Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért akkora probléma ha...

Miért akkora probléma ha láncon tartja valaki a kutyát?

Figyelt kérdés
2011. júl. 19. 14:00
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Számomra a láncon tartás azt jelenti, hogy láncon van tartva, vagyis élete nag részét kikötve éli. Az persze más, ha egy rendszeresen sétáltatott, foglalkoztatott kutyát időnként megkötnek kis időre, hogy ne zavarjon valamiben.

Itt mindig az a kérdés, hogy mennyi időt tölt láncon, és mit csinál ha nem láncon van. Mert nyilván ha hullára le van fárasztva és lefekteted aludni, csak a biztonság kedvéért ráteszed a láncot az nem baj, bár ugye aki becsülettel hullára fárasztja a kutyáját, annak szerintem nincs gondja azzal hogy a kutyát bármiért láncra kéne tenni, mert a kutya lánc nélkül is egy helyben is tartható.

2011. júl. 19. 14:31
 12/19 anonim ***** válasza:

"Egyetlen szükségletét nem fogják tudni kielégíteni: a szociális igényét a családdal."

már hogy ne tudnák így kielégíteni... közös séták, ("portyázások", a "a territóriumuk bejárása"), őrző-védő gyakorlás (együtt "harcolnak"), zsákmányolós játékok (közös "vadászat"), mi hozza közel egymáshoz a falkatagokat szociálisan, ha nem ezek?

ráadásul egy bizonyos szinten kvázi muszáj a kutyát elzárva tartani, ugyanis a folyamatos lakásban élés = folyamatosan tiltások között élés. (ne ugorj fel az ágyra, ne egyél az asztalról, ne kapard az ajtót, ne borítsd ki a kukát, stb), ami nagyon meg tud látszani pl. egy őrző-védő munkán. de a motiváció is csökkenni tud, ha a kutya előtt állandóan ott van a labdája. viszont ha pihenőidőben nincs előtte és nincs is lehetősége hozzá jutni, akkor amikor végre előkerül, 2x annyira teperni fog érte. hangsúlyozom EGY BIZONYOS SZINTEN számít mindez a munkában. tehát nekem speciel nagyon is. attól még egyébként szoktak a házban is lenni a kutyáim, de nem egész nap.

a lánccal magával egyébként nekem sincs bajom, ha a kutya tényleg megkap mellette mindent. akkor már jobban sajnálom azokat a kutyákat, akiket bojlerformájúra hizlalnak és a napi ingeradagjukat a ház előtt tett 5 perces sétán szerzik.

2011. júl. 19. 14:57
 13/19 anonim ***** válasza:

A szociális élet erôsítéséhez nem csak a "portyázás", teritórium bejárás", "közös vadászat" kell. ... szerintem és etológusok szerint. Érdemes megnézni egy farkasfalkát akkor amikor nem vadászik, és nem csinál semmit.

Az meg h a lakásban mindig minden tiltva van neki igaz akkor ha a kutya alapvetôen neveletlen. Egy normálisan megnevelt kutyának, akinek a kezdetektôl le vannak fektetve a határok és a szabályok, nem kell folyamatos tiltás, mert fel se merül benne, h felmásszon az ágyra, h kaját szedjen le az asztalról. Az meg h ne legyen elôtte labda, játék, azt nemcsak láncon tartással tudom elérni... Nekem is munkakutyáim vannak - bár a te olvasatodban valószínû nem. Ám a teljesítmény, terhelhetôség és a motiválhatóság nálunk is fontos. És egyáltalán nem hinném h a láncon tartástól jobb lennének bármiben is a pályán.

De hajrá, buzdítsunk mindenkit láncon tartásra! Ugyanis azzal amit leírsz az a baj, h az emberek többségének az jön le belôle, h "nem gond a láncon tartás, sôt ezentúl rá lehet fogni, h azért van láncon h pihenjen és motiválódjon"...

2011. júl. 19. 15:07
 14/19 anonim ***** válasza:

"A szociális élet erôsítéséhez nem csak a "portyázás", teritórium bejárás", "közös vadászat" kell. ... szerintem és etológusok szerint. Érdemes megnézni egy farkasfalkát akkor amikor nem vadászik, és nem csinál semmit."

Viszont a kutya ösztönkészlete nem egyenlő a farkaséval. A kutya az ember igényei szerint alakult és alakul, mivel domesztikált állat.

"Az meg h a lakásban mindig minden tiltva van neki igaz akkor ha a kutya alapvetôen neveletlen. Egy normálisan megnevelt kutyának, akinek a kezdetektôl le vannak fektetve a határok és a szabályok, nem kell folyamatos tiltás, mert fel se merül benne, h felmásszon az ágyra, h kaját szedjen le az asztalról."

A "normálisan megnevelt kutya" -ba nem tiltással vésődött be, hogy mit nem szabad?

"Nekem is munkakutyáim vannak - bár a te olvasatodban valószínû nem. Ám a teljesítmény, terhelhetôség és a motiválhatóság nálunk is fontos. És egyáltalán nem hinném h a láncon tartástól jobb lennének bármiben is a pályán."

Próbáld ki. Akkor a hited megerősödik és tudás lesz belőle. De amíg nem próbáltad, nem tudhatod.

"De hajrá, buzdítsunk mindenkit láncon tartásra! Ugyanis azzal amit leírsz az a baj, h az emberek többségének az jön le belôle, h "nem gond a láncon tartás, sôt ezentúl rá lehet fogni, h azért van láncon h pihenjen és motiválódjon".

Csak kérdés, hogy mit pihenjen ki és mi irányában motiválódjon. A másik meg az, hogy a kennel miért überkultúr dolog és a lánc meg miért überbarbár?

2011. júl. 19. 15:16
 15/19 anonim ***** válasza:

attól, hogy nem kell naponta rájuk szólni, mit szabad is mit nem, attól még tudják, hogy tilos. ezek a tiltások ott lebegnek a levegőben, míg a saját helyén (legyen ez akár ketrec az előszobában, vagy egy kennel) nincsenek. ott nyugiban van, ott nem fegyelmezem, soha nem is tettem, az az ő zuga.

nem buzdítok én senkit semmire (olvasás-értelmezés...), csak azt mondom, hogy a munkakutyázás komolyabb szintjén mások a szabályok, mint Fifikénél, aki hobbikutya, csak néha eljárogat kutyasuliba.

egyébként - mindenki magából indul ki - én evidensnek vettem, hogy van pihenőidőnk is, együtt. gyakorlás után kikapcsolom a kutyát, és kicsit évődünk együtt. egyben áttapizom őket, hogy van-e bennük kullancs, vagy esetleg filcesedik-e valahol a szőre, de ez már reflexszerűen jön, ahogy mozog a testén a kezem.

2011. júl. 19. 15:20
 16/19 anonim ***** válasza:

Ha olyan fajtád van, amelyik kutyázik és több egyedet tartasz, akkor valahogy meg kell oldani az elkülönítést. Ez vagy lánc, vagy kennel. Mindegyiknek van előnye meg van hátránya, mindegyik segítségével lehet a kutyát normálisan és normálatlanul is tartani.

Úgyhogy ez az antiláncizmus a dolog erőteljes túllihegése.

2011. júl. 19. 15:32
 17/19 anonim ***** válasza:

A kutya az emberrel együttmûködve él. Szociálisan érzékeny, és éppen ezért kooperatív annyira h képezni lehessen. Nem farkas, de az ösztönkészlete nem változott meg gyökerestül. Idomult. Az emberhez. És nem elvadult tôle, nem önállóbb lett, hanem kooperatívabb, érzékenyebb egy számára ismeretlen faj és ezáltal jelrendszer jelzéseire, kommunikációjára.

Nálam a nevelés alapja h a kutyának azt tanítsuk meg mit lehet, mit csináljon és nem azt h mit nem. A legtöbb esetben ha a kutyát nem hagyjuk hibázni, akkor fel sem merül benne h egy teljesen ellentéteset, számunkra rosszat csináljon.

Nálam is van olyan h versenyen boxban van a kutya. De ez az egész életének egészen kis százalékát teszi ki. Amit te írtál - nekem az jött le - hogy a kutya alapvetôen láncon van, és akkor kerül le onnan, amikor sétáltok vagy dolgozol vele. Tételezzük fel h idômilliomos vagy és napjában ez 4 óra. Az azt jelenti h az életének több mint 80%-át láncon tölti. Semmilyen verseny eredményt nem érne meg számomra ez, h a kutyám egy életen át meg legyen kötve. Pedig teljesítményorientált vagyok.

Ha már mindenképpen hosszabb távon kell választani, akkor mindenképpen az "überjó" kennel mint az "überbarbár" lánc. Miért? Mert a kennelnek látható határai vannak. A lánc illúzió, még akkoris ha a kutya megtanulta, h arról nem tud elmenni, mégis a legtöbb láncon lévô kutya, ha "kitör", perdül egyet amikor a lánc megfogja.

2011. júl. 19. 15:43
 18/19 anonim ***** válasza:

"egyébként - mindenki magából indul ki - én evidensnek vettem, hogy van pihenőidőnk is, együtt."

Nagyon magas lóról beszélsz.... csak le ne pottyanj!

Ez a mindenki magából indul ki szöveg a leggázabb. Számomra természetes h gyakorlás, edzések vagy verseny után ott a kutyám a közelemben. Ha hazaértünk elmehet a helyére pihenni - ahol soha nem volt tiltás :o) - de megvan a lehetôség az együtt eltöltött (pihenô)idôre.

2011. júl. 19. 15:46
 19/19 anonim ***** válasza:

"Nálam a nevelés alapja h a kutyának azt tanítsuk meg mit lehet, mit csináljon és nem azt h mit nem."

nem volt még kölyökkorban sem olyan, hogy valamiért rászóltál a kiskutyára? soha nem rágott szét semmit, nem ugrott fel az ágyra, nem pisilt a szőnyegre...? gratulálok, akkor belenyúltál a tutiba! de azért legyünk ennél objektívebbek, nem minden kutya ilyen. egyébként a farkasok közt is vannak tiltások, sőt, fájdalommal is nevelnek!

"Amit te írtál - nekem az jött le - hogy a kutya alapvetôen láncon van, és akkor kerül le onnan, amikor sétáltok vagy dolgozol vele"

most ezt nem egészen vágom kinek szántad, én speciel egy fél kutyát sem tartok láncon. kennelek vannak, de váltásban bejárósak a házba is a kutyák. de ez mindig attól függ, épp hol tartok az adott kutyával.

"Az azt jelenti h az életének több mint 80%-át láncon tölti."

maga a tény zavar, hogy láncon van? ha arról volna szó, hogy kennelben van, vagy az előszobában fekszik a vackában, akkor nem zavarna? mert a kutya helyzete ugyanaz: kikapcsolva, fekszik/alszik.

"A lánc illúzió, még akkoris ha a kutya megtanulta, h arról nem tud elmenni"

ez szerintem egyébként kutyafüggő. de pont azért szokott előfordulni, hogy bizonyos kutyák nem bírják a kennelt, míg a láncot igen, mert ott szabadabbnak érzik magukat, így kevésbé stresszelnek.

"Ez a mindenki magából indul ki szöveg a leggázabb."

szerintem meg egy alapvető igazság. nem beszólásnak szántam amúgy, csak jeleztem, hogy azért nem írtam le, hogy a kutyák élete nem kiveszem-edzés-visszateszem, mert számomra evidens, hogy a fárasztást egy kis andalgás követi, illetve hát nem mókuskerékben élünk, néha vannak szabadidős programok is az életünkben. nem írtam le külön, mert eszembe sem jutott, hogy esetleg valaki nem számolja hozzá.

amúgy meg próbáld ki egyszer, hogy versenyre felkészítéskor a csúcsterhelés után pár napig ketrecben tartod. (most már leírom, hogy kerek legyen: nyilván nem nonstop értem, hanem laza sétákkal vegyítve), szerintem meg fogsz lepődni, nagyon nagyot tudnak ilyenkor fejlődni mind fizikailag mind mentálisan (hasonló alapokon nyugszik a ciklikus tréning).

2011. júl. 19. 16:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!