Ha nem magyarul tanítom a kutyám, akkor majd csak azt fogja érteni?
Legjobb tudomásom szerint a kutya egyénenként tanulja meg a vezényszavakat, nem beszél nyelveket. Vagyis ha addig ismeretlen utasítja, akkor előbb "össze kell kötnie a korábban tanultakat", be kell neki mutatni, hogy annál a konkrét embernél ez a hangsor mit jelent, mit várnak el tőle, ha ezt hallja. Mivel a kutya absztrakciós képessége alacsony, ezért nem lehet tőle elvárni, hogy "értelmezze" a hangsort, összehasonlítsa egy ismerttel, és ha az egyezőség nagyfokú, akkor végrehajtsa az utasítást.
Szerencsére a kutyák nagyon okosak, így ha már ismert a végrehajtandó feladat, ott van akivel betanulták, és ott van az "új" parancsnok, akkor egy-két ismétlés elég is lehet, hogy a kutya megtanulja, hogy innen kezdve a másik ember melyik szóbeli utasítására mit kell tenni. Ha pedig nincs ott a régi gazdi, akkor sincs komoly gond, hiszen a mozdulatok már ismertek, csak párosítani kell őket az új szóbeli utasításokkal.
Ha innen nézem, akkor szinte mindegy, mert a kutyának nem számít, milyen nyelven adtad eddig a parancsokat. Ha 3 nyelven adod, akkor sem fog nyelveket beszélni, hanem egyszerűen megtanulja, hogy mindhárom hangsorhoz neki ugyanazt a mozdulatsort kell végrehajtani. Ha pedig ezek után jön egy negyedik hangsor, amit esetleg más embertől hall, az megint egy új tanulási folyamat lesz, amit megint nem befolyásol jelentősen (legalábbis a kutya szempontjából), hogy azt milyen nyelven adják ki. Én például megtanítottam az egyik kutyámat, hogy különböző cicegéseimre (amikor csak 'c' hangokat adok ki), ugyanúgy megtegye, amit szeretnék. (Németjuhász.) Elég gyorsan ment neki. Hasonlóan megtanulja a kézjeleket is. Szerintem nincs jelentősége a nyelvnek egyáltalán.
Igen! Ha mondjuk a kutyádnak azt tanítod hogy üljön le, de közben nem azt mondod hogy ül! hanem mondjuk azt hogy: alma,alma,alma! akkor a kutya azt fogja hinni hogy az alma azt jelenti hogy ül. :)
én pl: a kutyámat franciául tanítottam meg :D ezért ha azt mondom neki hogy ül, nem csinál semmit XD
Ha adsz neki egy szótárt simán lefordítja bármely nyelvre. Csak előtte tanítsd meg olvasni.
Ez ugye nem komoly kérdés?
Nekem van olyan ismerősöm a sulin, aki német vezényszavakkal dolgozik, mert határozottabbak, jobban különböznek, és nem utolsó sorban azt szeretné, hogyha a kutya nem menne bárkinek lábhoz egy lábhoz parancsra.
Tehát rövid távon megoldás, de persze nem nagyon van olyan ember, aki kéz vagy testjel nélkül ad utasítást a kutyájának, és ezek a jelek sokkal erősebbek, mint a hangjelek. Ha pedig ezt a jelet ismeri, akkor pikk-pakk átáll a másik nyelvre.
Mi rengeteget szórakozunk azzal, hogy idegen nyelveken beszélünk a kutyához, és ha hasonló hangsúllyal mondom, meg ott a kézjel/testjel, akkor rögtön érteni szokta bármilyen nyelven, hogy mit akarok tőle.
Tehát hamar át tud térni egy másik jelrendszerre, de elsőre valóban semmit sem fog csinálni egy számára idegen hangsor hallatán.
én német szavakra tanitottam a kutyámat h ne tudjon neki mindenki parancsolni.
de a hangsúlyon több múlik mint a nyelven
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!