Komolyan nem kell nekem egy tenyésztőtől semmilyen TK?
Megkérdeztem több kutyás ismerősömet Ők honnan vették a kutyájukat, mennyiért...
És sokan mondták, hogy ha veszek egy kölyköt, akkor egyáltalán nem fontos semmilyen TK mert "mégis minek neked az?!"
Mondtam, hogy csak kéne, ha már adnak hozzá.
"Ááá, nem ér az semmit, meg ha nem kérsz hozzá azt csak olcsóbban kapsz kutyát!" Mert Ők is így vettek kölyköt.
De, elvileg hogy ha nincs TK akkor a kutyám keveréknek számít, meg nem lehet vinni se kiállításra meg ilyesmi.
"És minek is akarod te kiállításra vinni?"
Nem akarom, csak...
"Csak, csak mi?! Látod, semmi értelme a TK-nak, annyit ér, hogy berakhatod a szekrénybe."
Hát ezek után tényleg elgondolkoztam, hogy nem kell, mert semmi haszna.
Akkor komolyan nem kell?
Tisztességes tenyésztő akkor se adja oda törzskönyv nélkül.
Sajnos a egyes "tenyésztők" elhitették,hogy hobbikutyának nem kell törzskönyv. Persze ők kiváltják és eladják jó pénzért szaporítóknak.
Tehát aki otthagyja a törzskönyvet ezt a csalást támogatja.
:-) kell/nem kell...nem mindegy hogy ki mit mond?
Ha már veszel egy fajtatiszta kutyát akkor pont azt az 5500,- fotintot sajnálnád az árából ami a tkv?
Amúgy pedig a tkv nem csak ennyi a sok igénytelen szaporító és az őket támogató gazdik vagyis az ismerőseid akik így vettek kiskutyát ócsón, pont a lényeget feljtik el ha valaki TENYÉSZTŐ és csak tkv-vel ad el kiskutyát az valószínűleg szűret, kiállít esetleg a fajtának megfelelően dolgzik/terl/terápiázik/vadászik a kutyáival és azért drágábbak a kölykök mert ezt a munkát ő belléjük fekteti valamint garantálja hogy a szülők nem csak tkvesek de nem is okonok így vélhetőe a kutyád mire felnő egy egészséges jó idegrendszerű kedvenc lesz. Nekem van egy piacon összesezedett spanim aki 13 éves és kicsit sem hasonlít jellemben egy spánielre külsőre fajtatiszta de félős, epilepsziás, kicsit skizofrén, ....és van egy 5 éves tkves kanom akik ....nevelni sem kell, láb mellett közlekedi, nem fél semmitől egészséges...
Zongorázni lehet a különbséget. de vegye mindenki onnan a kutyáját ahonnan akarja spóroljon a tkv-ön a chipen az oltásokon...de akor se tegye utcára ha olyan lesz ami a fajtájának még csak az árnyéka se...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!