Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Talált kutya mennyi idő után...

Talált kutya mennyi idő után lehet "hivatalosan" az enyém?

Figyelt kérdés
Találtam egy kutyát, hírdetem, keresem a gazdát, de sehol semmi. Nézettem chipet tetoválást, nincs benne, és ha nem jelentkezik a gazdája megtartom. De akkor ivartalaníttatom, és chipet is tetetek bele. Mennyi az az idő amit ki kell várnom, hogy ne lehessen a késöbbiekben ebből problémám?
2009. márc. 21. 22:05
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Ritka:-)
2009. márc. 21. 23:12
 12/19 anonim ***** válasza:
64%

Akkor neked nem is mint kedvenc kéne, hanem azért kell csak mert drága?

Én csak a fáraó kutyát ismerem ami ritka, de az nagyon.

2009. márc. 21. 23:42
 13/19 A kérdező kommentje:
Te kötekedni akarsz velem, nem fog összejönni.
2009. márc. 21. 23:53
 14/19 anonim ***** válasza:
61%
Csak kérdeztem, mert kicsit úgy tünik. Nagyon szeretem a kutyákat.
2009. márc. 22. 00:29
 15/19 A kérdező kommentje:
Ha nem szeretném őket nem lenne még kettő... nem hoztam volna haza, egy keveréknek tűnő, kicsi majdnem csúnya kutyát. Nem tudtam mit hozok haza, de nem akartam, hogy baja essék.
2009. márc. 22. 08:59
 16/19 anonim ***** válasza:
Lehet azért olyan ritka mert keverék:D Sok doki nincs teljesen tisztába a fajtákkal. Egy ismerősöm törzskönyves (tehát fajtatiszta) havanesere azt mondta a doki hogy jajj de helyes yorkie. Erről ennyit... Amúgy meg minek titkolod ennyire a fajtáját?
2009. márc. 22. 10:45
 17/19 anonim ***** válasza:

Ptk. szabályok dolog - a kutya is dolognak minősül a jogban - találására:

129. § (1) Ha valaki feltehetően más tulajdonában lévő dolgot talál, és annak tulajdonjogára igényt tart, megszerzi a tulajdonjogot, ha

a) mindent megtett, amit a jogszabály annak érdekében ír elő, hogy a dolgot a tulajdonosa visszakaphassa, és

b) a tulajdonos a találástól számított egy éven belül a dologért nem jelentkezett.

(2) Nem szerez tulajdonjogot a találó, ha a dolgot a közönség számára nyitva álló hivatali, vállalati vagy más épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén találta. Ilyen esetben a dolgot a hivatal vagy a vállalat három hónapi őrizet után értékesítheti; a tulajdonos a találást követő egy éven belül követelheti a dolog, illetve a vételár kiadását.

130. § Ha a talált dolog nagyobb értékű, és annak tulajdonjogát a találó nem szerzi meg, a találó méltányos összegű találódíjra jogosult, feltéve hogy megtett mindent, amit a jogszabályok előírnak avégből, hogy a tulajdonos a dolgot visszakaphassa.

Tehát, a találástól számított 1 év, feltéve, hogy az a) pontban foglaltaknak is eleget tettél, és természetesen ezt bizonyítani is tudod, ha arra kerülne a sor.

A kutya pedig nem választ, ha előkerül a 'régi' gazdi is, ilyen nics. Max. ember- és állatbaráti szeretetből a találó visszaadja a kutyust.

2009. márc. 22. 15:12
 18/19 anonim ***** válasza:
Egy éven belül vissza kell adni a kutyát, ha a tulajdonosa kétséget kizáróan bizonyítani tudja, hogy az övé. Addig is tegyél el minden számlát arról, amit ráköltöttél+tetess bele chipet, ivartalaníttasd. Ezeknek az összköltségét mind vissza kell Neked fizetnie a "gazdinak". Ez meg ugye nem valószínű, ha nem is keresi az ebet!
2009. márc. 23. 09:27
 19/19 anonim ***** válasza:

"A kutya pedig nem választ, ha előkerül a 'régi' gazdi is, ilyen nincs. "

Evvel nem értek egyet.

2009. ápr. 26. 02:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!