Nagyon megijedtem! Levert a víz, és nem tudom mi volna a legjobb megoldás. Mit tennétek hasonló helyzetben? Ilyen még sosem fordult elő. Ilyen helyzetben mi a legjobb megoldás?
Van egy amerikai staffordshire terrierünk, egy yorkink és egy rotink. Ma a 3 éves fiam a kutyákkal játszadozott odakint az udvaron, míg vacsit főztem és a kicsi egy éves fiamat dajkáltam. Gyakran a nagyobbikra is rá-ránéztem, minden rendben van e. Semmi gond nem volt. Gondoltam, megfürdetem a picit - megengedem neki a vizet a fürdőben- mikor rohan be a nagyobbik fiam, hogy "megesziszi a kutyák a Rokit" (Roki a kicsi yorkshiere terrier.) Nagyon megilyedtem 5 éve ismeri egymást a 3 kutya, azóta vannak egy udvarban, sosem volt még gond közöttük. Az amerikai stafford mindig cimborázott a yorkival. Csípte a lökött fejét. Ma viszont valami megváltozott....A kutyaól 3elött volt a roti, az olból fura nyüszögés hallatszott. (még élt) Dönci (amerikai stafford) ott fogta a Rokit. Nem engedte el, csupa nyál volt, de még szerencsére ép; nem bántotta. Benyúltam, hogy kivegyem, de alig akarta engedni. Lefogta a lábával, és morgott a kezemnek is,de megmentettem a kicsit. (még most is a sokk alatt álok) Remeg a kezem, hogy írok. A gyereket gyorsan betereltem az udvarról, mert csak azt hajtogatta, hogy bántották a Rokit, a Dönci a szájában vitte be a házba...
Megkötöttem egyből a kutyát, mert hirtelen jöbb ötletem nem volt. Ritkán van láncon, csak esténként, mert elég szökős természet, és nem akarok a szomszédokkal haragot...
Az ahogyyan megtámadta az amstaf a "legjobb" cimboráját a yorkit elgondolkodtatott és megrémített. Mi van akkor, ha legközelebb a gyerekemnek is nekimegy? Pedig a fiamat is imádja, és a kisfiam is szereti őt. A saját kölykeként nevelgeti a fiam. Még vadászni is tanította. Nagyon félek, nehogy gond legyen ebből. Mit tegyek? Ti mit tennétek most? Ha szabad így fogalmaznom: "Elveszítette a bizalmamat"...Ajándékozzam el a kutyát? Mit tehetnék még? Féltem a gyerekeimet tőle! Mi van ha legközelebb nem érek oda időben? Ha a fiam nem szól a yorkinak harangoztak...DE lehet, hogy így is.:S
Jaj, nem is tudom mit mondjak.
Mielőtt döntesz, hogy marad-e vagy nem, meg kellene keresni az okot.
1. Ivarosak? Kanok/szukák?
2. Le vannak mozgatva naponta?
Jobbulást a kicsinek, sajnálom ami történt!
Nekem csak egy yorkim van, de egy parkban volt már összetűzése amstaffal. Láttam az egészet és egyértelműen az én kutyám volt a hibás. Az amstaff ugrált körülötte, hívta játszani, ő meg támadott és beleharapott az amstaffba. Az megfogta és arrébb hajította - nem esett baja, az amstaff részéről meg jogos volt a "retorzió". Az az amstaffot dicséri, hogy csak arrébb dobta de nem roppantotta el a gerincét.
Aztán a yorki lekerült a szüleimhez, ahol egy félig-meddig amstaff keverék kutya már volt, kifejezetten szocializációs céllal küldtem a kutyát.
Ott is kekeckedett, de a keverék ilyenkor elkapta a vállát és leszorította a földre, amíg meg nem nyugodott. Soha nem sérült meg, de számos ilyen nevelő célzatú leszorítást láttam (a yorki tiszta nyál volt utána), vagy egyszerűen lecsapta a mancsával, ha nagyon kekeckedett.
Szerintem egy amstaff egy harapással kinyírhatta volna (gondolom max 2-3 kg a yorkie). Valami olyasmit sejtek a háttérben, amit az én kutyám is csinált és valószínű, hogy nevelő célzattal lett leszorítva.
A vékony csontjait könnyű eltörni, ha nagyobb kárt akart volna tenni benne, legalább egy törött csontja lenne.
Bocsánat, még azt elfelejtettem, hogy a számomra aggasztó jel inkább az, hogy morgott a kezedre. A másik kutya megregulázását nem látom olyan nagy problémának, de a gazda kezére semmilyen körülmények között nem moroghat, még akkor se, ha a kajájába nyúlsz bele, miközben eszik.
Kutyaiskolába mindenképp elvinném és kiemelten foglalkoznék az engedelmességi feladatokkal, főleg azzal, hogy mennyire tekint bármit is a tulajdonának. (Tulajdona csak a falkavezérnek lehet és az jó esetben a gazda, nem a kutya)
Szerintem is a yorkid kezdte az egészet.. Az amstaffnak egy harapás lenne a yorki élete:S És a rotitok is megvédte volna szerintem Rokit, ha azt látta volna hogy Dönci megakarja ölni minden ok nélkül.
A kistestű kutyák kezdik általában a provokálást. De ez csak az én véleményem. Szerintem mielőtt megválnál akármelyik kutyádtól ,ha teheted keress fel egy szakértőt. A gyerekeid biztonsága az első!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!