Mennyi ideig vemhes egy német juhász kutya? Mikor ellik?
Nem ment rossz helyre: Állatok/Kutyák (pont ide való), a szülés rovat az emberre vonatkozik.
Egy német juhásznak elvileg nem kell különösebb segítség az ellésnél, de ha mégis fellépne valami komplikáció, akkor állatorvost kell hozzá kihívni. A kutyák vemhességi ideje 9 hétig tart.
Amúgy szoktál ehhez az ismerősödhöz be is járni, vagy hogyan akarsz segíteni a kutyának, ha szükséges?
Amennyiben burokban van (az anya nem tépi fel), azonnal feltépjük a szájnál, hogy levegőt tudjon venni, és nehogy megfulladjon.
Én mindig megrázom fejjel lefelé a kölyköket jó erősen, stabilan tartva a fejüket és a nyakukat, hogy az esetlegesen lenyelt magzatvíz távozzon az orron és a szájon át. Ezt szükség esetén többször ismétlem.
Ha valamiért meg kell császározni az anyát, akkor ne hagyjuk egyedül a kölykeivel az első 24 órában. Zárjuk tőlük el, csak 2-3 óránként engedjük szoptatni. Az altató hatására ugyanis hallucinálhat, és érzékenyen reagálhat a zajokra, ennek következménye lehet, ha megöli, megharapja a kölykeit. Látszólag kitisztul egy pár óra alatt, de ez csak a látszat, csak ha már stabilan törődik a kölykeivel, intenzíven szoptatja, nyalogatja őket, akkor hagyjuk magukra.
TILOS A KISKUTYÁKAT MESTERSÉGESEN TÁPLÁLNI!!!
A félrenyelt kiskutya tüdőgyulladást kap és elpusztul!!!
Normál ellés esetén a kiskutya rendelkezik szopóreflexel, tegyük azonnal cicire, és már működik is! Tévhit: Nincs az anyának teje vagy nem elég a teje! Mindig van, attól függetlenül, hogy ez nem látszik, nem lehet kinyomni a ciciből. Nyugalom!!! A császáros kölykök, sokszor 6-12 órán át csak sírnak, nem tudnak szopni, ez természetes, hiszen ők is kábák a nyugtatótól. Legyünk türelmesek, próbálkozzunk, s a végén az eredmény sem marad el. Ne próbáljuk őket etetgetni!
A lezárult ellés végén az anyát nézze át állatorvos, hogy biztosan kitisztult-e! Szükség esetén méhösszehúzót, antibiotikumot fog adni neki.
1 db 250 W-os infralámpa (FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES!!!), célja nem a kiskutyák melegítése, bár erre is használható a szem kinyílásáig. Elsődleges cél azonban az ellést követő 48 órában a magzatvizet nyelt kiskutya tüdőgyulladásának megakadályozása. Az infra az egyetlen, amely kiszárítja a vizet a tüdőből, ezért bármilyen hőmérséklet van, az első két napban folyamatosan mennie kell. Később csak akkor szükséges, ha az elletőládában mért hőmérséklet nem éri el a 24 fokot, 3 hetes koruktól viszont elég a 21 fok.
19:37
Igen sokszor vagyok nála, régi ismerős. Nem gondoltam úgy különösebben semmi konkrét segítségre, mivel eddig nem nagyon volt ötletem, hogyan lehetne.
19:41
Köszönöm, kedves vagy :)
Mindenkinek nagyon köszönöm a gyors válaszokat és majd jól az orra alá nyomom az ismerősnek, hogy igenis foglalkozzon szegény kutyussal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!