Hogy kell formálással tanítani?
Köszönöm!
Ha utána olvasok a dolognak, akkor kezdhetem így a kutyám klikkerrel való tanítását?
Teljesen kezdő a kutya? Vagy tanítottad már más módszerrel?
Szerintem mindenképpen formálással kezdd, csak egy keresztképzett kutyával kicsit lassabban jön meg az áttörés. (Nekem három napi gyakorlás volt, mire elkezdett kreatívkodni, és újabb pár hét, mire már mindenféle viselkedést felajánlott.
És igen, először csöndben vagy, és mikor már magabiztosan azt csinálja a kutya amit vársz tőle, akkor mindig mielőtt elkezdi csinálni, tedd hozzá a vezényszót.
De formálásnál először ne konkrét értelmes dolgokra törekedj, csak vezesd rá először a módszer lényegére. Elsőre neki is, meg neked is a tanítási módszert kell elsajátítani. Ha valami pontatlanul sikerül, az inkább valami butaság legyen, mint pl. tegye a fejét egy vödörbe, vagy körözzön körülötted, nehogy egy fontos feladatot sikerüljön véletlenül pontatlanul összerakni.
Formálásnál van, hogy lassan jön az áttérés, ráadásul ugye keresztképzett kutyánál az a gond, hogy eddig passzivitásra tanítottad.
Hogy áttörés mennyi idő után jön, az szerintem nagyon egyedre válogatja. Nekem elég lassú a kutyám felfogása, nem egy észlény (bulldog) és ahogy írtam, nekem a harmadik esti gyakorlásnál kezdett aktívkodni, aztán még két-három hét volt, mire nem csak a felalá járkálást csinálta, hanem odafeküdt dolgok mellé, vagy épp rátette valamire a mancsát, tehát tényleg találgatott.
A lényeg, hogy az elején nagyon sok megerősítés legyen minden apróságra, és mindig hagyd abba a gyakorlást akkor, amikor még lelkes és kedve lenne csinálni, vagy amikor elérsz valami jelentősebb eredményt. (pl. nem csak emelegeti a lábát, hanem ráteszi valamire, vagy nem csak szaglászik, hanem ráharap, vagy akármilyen célhoz közelebb kerülsz). És miután a csúcson abbahagytad mindig legyen valami extra jackpot. Ez mindig valami olyasmi, amit nagyon-nagyon szeret. Nálunk pl. ez a kötélhúzás, vagy ha ahhoz épp nincs kedvem/időm, akkor egyszerűen kiszórom a maradk jutalomfalatot a földre, hogy összeszedegesse. Mert így levezeti a fennmaradt energiáit, és legközelebb jobban fog emlékezni arra a pontra, amikor azt a rengeteg jutalmat kapta. Arra figyelj, hogy ilyenkor ha a kutya elkezd koncentrálni, akkor neki büntetés ha csak úgy abbahagyod a gyakorlást. Én ebben nagyon szigorú vagyok magammal, ha formálunk akkor telefon lehalkít, pasim szája befog, stb. Nem lehet zavaró tényező, mert az csalódás a kutyának, és elveszíti a motivációját.
Az elején én minden este a teljes vacsoráját használtam tanuláshoz, nem volt a formáláson kívül semmi kaja semmikor.
Ajánlom figyelmedbe a 101 játék dobozzal nevű játékot, youtube-on találsz rengeteg videót, ami segítség lehet: http://www.youtube.com/results?search_query=101+things+to+do..
Ja igen, egyébként nekem az is nagy segítség volt (ezt sokan ajánják is) hogy videóra vettem az első néhány gyakorlást, és utána megnéztem, kiértékeltem. Jó utólag látni, hogy ott tok rosszkor klikkeltem, ott viszont mehetett volna egy klikk, amit elbambultam, stb.
Én is hagyományosan tanított kutyával próbáltam klikkerezni, de feladtam, nincs elég türelmem hozzá :) Elkezdett a kutya kreatívkodni, de egy dologgal csak egyféle cselekvésre lehet rávenni. Elé raktam egy doboztatőt, azt mancsolja meg rágcsálja, és ennyi. Akkor is, ha nem jutalmazom, mert kétszer kapott érte klikket és az a jó és kész. Ha semmit nem reagálok, akkor lefekszik mellém aludni. Szóval a keresztképzett kutya nehéz eset.
Ettől függetlenül csomó mindenre használom a klikkert, a hagyományos módszerrel tanított dolgok megerősítésére és pontosítására így is tökéletes, de "hardcore" klikkeres sosem leszek :)
Ha kutyákról van szó, én türelmes vagyok :)
Viszont most azt nem értem annál a videónál, amit belinkeltél, hogy mikor kapja a jutalmat a kutya? Úgy vettem észre, főleg a vége felé a videónak, hogy ha hozzá és a dobozhoz, mindig kap. Hogy van ez, tényleg nem értem. :)
Ne haragudj, elfelejtettem linkelni :
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!