A klikkernek az a lényege, hogy a kutya magától jöjjön rá, hogy mit akar tőle a gazdi?
Olvastam egy kérdést ezzel kapcsolatban és eszembe jutott pár dolog.
Arra gondolok, hogy én eddig úgy tanítgattam a kutyáimat, hogy megmutattam nekik, hogy mit kell csinálni. Például azt tanítottam meg, hogy ha azt mondom :"kéri" leül és felemeli a bal lábát. Ezt úgy értem el, hogy emeltem a lábát és közben mondtam, hogy "kéri"!
A klikker mennyiben különbözik ettől?
Különböző módjai vannak a tanításnak, ezek közül az egyetlen amihez igazából nélkülözhetetlen a klikker, a formálásos technika. És igen, ennek az a lényege, hogy nem megmutatod neki, hogy mit csináljon, nem falattal vezeted, nem kényszeríted (mondjuk tolatásra úgy, hogy folyosót csinálsz neki), hanem egyszerűen egészen apránként rávezeted.
A sima megvezetéses tanulásnál is segítség a kutyának a klikker, de ha ügyesen időzítesz, akkor a megvezetést, a célkövetést, az elkapást, modellezést meg tudod oldani klikker nélkül, a formálást viszont nem.
Itt olvashatsz a különböző tanítási technikákról tömören: [link]
A klikkerezés csúcsa, amikor már szinte mindent csak formálással tanítasz a kutyádnak, nincsenek más technikák használatban. A többi technikánál is segítség, de nem nélkülözhetetlen a klikker.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!