Felnőtt kutyáitoknak évente csak veszettségi oltást adattok vagy kombináltat?
Most ezen kicsit bekavarodtam, mert két állatorvos kétfélét mondott.
Az egyik szerint elég a veszettség elleni oltás, a másik szerint kell a kombinált.
Akkor mi az igazság?
Mennyi idős a kutya?
7 éves kor felett évente csak antitestet szoktunk nézni és már nem adjuk a kombinált oltást, hiszen a 7 év alatt életreszóló védettség alakul ki. (természetesen azoknál az állatoknál, akik kaptak 7 évig oltást)
a veszettség elleni kötelező, azt temészetesen adjuk.
3 és 7 évesek. Eddig kombináltat kaptak minden évben, de ez a doki most kicsit bekavart azzal, hogy elég a veszettség elleni.
De akkor maradunk a kombináltnál. Köszi!
Még annyit tennék hozzá, hogy vakcina (most majdnem mindegy, milyen), védhet több mint egy évig, vagy akár több évig is. De a kutyák immunrendszere különböző, és ezért a legegyszerűbb módja, hogyha évente beadatjuk a kombinált oltást is.
Lehet ellenanyagot is nézetni, de nem vagyok benne biztos, hogy ez az olcsóbb megoldás....
Mindkettő kötelező. Egy rendes állatorvos ezt tudja, és felhívja a gazdi figyelmét is rá.
Egy ismerősöm évekig csak a kombináltat adatta be a kutyájának. Majd új állatorvoshoz mentek, aki közölte, hogy csak akkor adja be neki a veszettség ellenit, ha előbb megkapja a kombináltat is.
Elég sok helyen csinálják, hogy a veszettség ellenit és kombináltat egyszerre adják be a kutyának. Na olyat ne kérj. Én egyszer oltattam be így a kutyámat, és 2 napig ki volt ütve, az megviseli a kutya szervezetét.
Mivel én már sok állatorvosnál megfordultam a többség azt mondja a kombináltról, hogy csak fiatalabb korban és idősebb korban kell oltani mert akkor veszélyezettebbek a kutyák.
A veszettséget és a kombináltat együtt adni fiatal korban és idős korban nem ajánlatos. Csak külön külön.
Volt egy öreg kutyám az oltástól, amit egyszerre kapott elájult.
A veszettségiről nem is beszélek mert az természetesen kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!