Miért gyengébbek a fajtatiszta törzskönyv nélküli kutyák, mint a törzskönyvesek?
Lényegében a törzskönyv csak egy biztosíték,(garancia, ha úgy tetszik) nem azt jelenti, hogy a törzskönyv nélküli kutya rögtön haldokolni fog, az is lehet pont olyan egézséges, mint bármely másik, csak kicsit nagyobb a kockázat, hogy nem lesz az.
Azt viszont jól gondold át előtte, hogy mennyi pénzt is tudsz az állatra fordítani, mert rajta nem igazán illik spórolni!
A törzskönyv nélküli kutyákról sokszor csak ha felnőnek derül ki, hogy nem is fajtatiszták.
A szüretlen, sokszor rokon szülőktől eredő kutyáknál halmozottan fordulnak elő örökletes betegségek.
A kutyákat általában nem oltják, tehát sokan betegszenek meg kölyökköri betegségekben.
Nem ideális a szuka és kölykök ellátása az első időben, legtöbbször 8 hetes kor előtt veszik ki kutyát alomból, ami mind betegségekre való hajlamát növeli.
Tehát az "olcsó kutya", a gyakori megbetegedések miatt az orvosi költségeket is számolva drágább mint a "drága"
Fajtiszta kutyák is vannak menhelyeken (pl. boxerek a boxermentőknél) akik elhozhatóak.
El kell dönteni, hogy vállalod-e a rizikót, hogy veszel egy kiskutyát akire esetleg sok tízezer forintot költessz pár hónap alatt és a végén előfordulhat, hogy mégis elpusztul.
Én még annyival egészíteném ki az előttem szólókat, - amit már máshol is leítam -, hogy ha a kutya megfelelő ellátásához szükséges havi tizenezer forintot félreteszed egy évig, akkor már nagyjából megvan a biztos helyről származó, törzskönyvezett kutya ára. Nem a levegőbe beszélek, én is így csináltam. Azt nem tudom, hogy ez a fajta mennyibe kerülhet, de gondolom jócskán 100e fölött van. Ráadásul amíg gyűjtöd a pénzt, lesz időd alaposabban utánanézni a fajtának, felkészülni a fogadására, megismerni tenyésztőket és kiválasztani, hogy kitől veszed. Ha fontos neked ez a kutya, akkor nem számít, hogy várnod kell rá egy-két évet.
Azt tudd, hogy egy valamire való tenyésztő fenntartja magának a jogot, hogy válogasson a gazdijelöltek között, és csak annak ad kutyát akit kellőképpen megismert előtte és alkalmasnak talál rá! Ha olyanba botlasz, akit láthatóan nem érdekel, hogy mi lesz a kutyájával miután elvitted, azt nagyívben kerüld el még akkor is, ha amúgy törzskönyvezett kutyákat árul!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!