Gyerek mellé hiba a kutya?
Sokszor olvasom,hogy pici gyerek mellé hiba a pici kölyök. Az én fiam 1,5 éves volt,mikor elhoztam a kutyám. ( kölyköt ). A kutya úgy védi a gyereket, mintha erre lett volna programozva. A másik,hogy folyton azt mondjátok,hogy a kutyasuli. Persze,fontos,de nem biztos,hogy a nem sulizós gazdi nem tudja megoldani. Az én kuttyom se sulis,és ül,fekszik,pacsit ad,integet, helyben marad, lábnál sétál pórázon,anélkül,behívható,integet, forog, hempereg, ugat parancsra. És csak 7 hónapos.
Szerintem ez így nem nevezhető hibának.
"nem biztos,hogy a nem sulizós gazdi nem tudja megoldani"
Annak szoktuk javasolni a sulit, aki itt kér segítséget olyasmiben, amit önmaga képtelen megoldani.
Egyrészt rendelkezem némi kutyás tapasztalattal,menhelyen melóztam 3 évig,és abba a kutyák alapengedelmességi kiképzése is benne volt. Rosszul fogalmaztam. Nem úgy védi a gyereket,hogy pl morog rám,vagy másra. Egy példa. Szólok a gyerekre,hogy jöjjön vissza. Ha nem jön,a kutya elkezdi odaterelni.
A kutya bőven elég törődést kap,hiszen egész nap velünk van, ki be jár a házból, napi 2-3 órát sétál a kerten kívül. Klikkerrel tanulunk,azért megy ilyen gyorsan. Sosem tudnám eldobni a blökimet. :)
Nézd, akinek van három évnyi menhelyes tapasztalata és ismeri a klikkert, ahhoz mi is másképp szoktunk állni. De sokszor a kérdésekből süt a fogalmatlanság, ahol teljesen alap dolgokkal sincs tisztában a gazdi, meg hülyeségeket állít, annak hiába magyaráznánk el kommentben egy kutyasulis tanfolyamnyi anyagot.
Persze, hogy nem kell kutyasuli, ha magad is meg tudod oldani, és kézben tartható kutyád van, meg van kutyás tapasztalatod. Ilyenkor nem áll fenn az sem, hogy vagy a kutya vagy a gyerek legyen három éves. Én is vállalnék kölyköt kisgyerek mellé, ha lenne rá időm, de nem magunkból kell kiindulnunk, mert a többség nem olyan, mint mi.
És azért lásd be egy kezdő anyuka kezdő gazdiként nem biztos, hogy fog tudni csak úgy magától jól működni.
A klikkert nem nevelésre, hanem tanításra használjuk. Mellette ott az ösztönkezelés is. Persze minimális szinten lehet klikkerrel a viselkedést is formálni, pl. semlegesíteni dolgokra, vagy mondjuk miután letiltottál egy nem kívánatos viselkedést megerősítheted vele a kívánatosat, de alapvetően A KLIKKER NEM NEVELÉSI HANEM TANÍTÁSI ESZKÖZ!
Jó lenne ha a sok ellenzője, meg rosszul használója ezt végre az eszébe vésné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!