Érvek kan ivartalanítása mellett?
Elég domináns kutyusom van, szeretném ivartalaníttatni, mivel én sétáltatom, de párom nem engedi, mert:
- amit a természet odatett...
- el fog hízni
- a gyerekemet sem heréltetném ki, ha nem bírnék vele
- ha megkérdezik kan-e, mit válaszoljunk?? Ciki...
- hogy nézne már ki golyók nélkül
- tüzelő szukát ne hozzanak, és úgysem hoznak a futatóra
- nem fog megdinkulni a szukák miatt
- a kutyának nem baj, ha párzás nélkül éli le az életét (ez nyilván OK, de szerintem a fajfenntartás nagyon erősen előjön, és akkor is kínzás neki, hogy a kezemből kitépné magát)
Szóval hogy győzzem meg? Még nincs baj, mert kölyök, de már most látszik, hogy mindenhol ő akar lenni a főnök, és ezt általában el is éri. Pedig még csak 15 kg.
Olvastass vele hiteles forrásból származó cikkeket, ami az ivartalanítás előnyeiról szólnak. Vagy, még jobb, ha együtt mentek állatorvoshoz, akkor az ő véleményét kikérni (előtte stikában megbeszélni vele, hogy meg kell győzni a férjedet, szóval ecsetelgesse a jó dolgokat :P )
Azt gondolom, tudod, hogy az érvei marhaságok, szóval azokat nem állok neki megcáfolgatni. :)
A legfontosabb, amit szerintem meg fog érteni, hogy ő sem tudná leélni úgy az életét, hogy folyton húzza a farka a szuka felé, de nem teheti meg a dolgot!
A miénk is fiú, a kis pöcője megmaradt és ebből látszik hogy fiú kutya, nincs ezzel baj, hogy sétáltathatod akkor is amikor tüzelnek a szukák. Ha nem is viszik a futtatóra tüzelő szukát, azért nyilván érzi, ha van a közelben és meg fog érte veszni.
A miénk nem hízott el, ez egy nagyon régi butaság, a kutyára oda kell figyelni és nem lesz baja. sokkal nyugodtabb is lett, és én nagyon féltettem attól hogy pl mi lesz vele, ha megmarad a mogyorója, és hererákja lesz vagy valami hasonló!
És a természet azért tette oda hogy használja, de ő gondolom sosem használhatna, na akkor minek is?
- amit a természet odatett...
... az meg is betegedhet, pl. daganatos lehet, vagy begyulladhat.
- el fog hízni
... kevesebb kaját kell adni, nem a levegőtől hízik senki sem
- a gyerekemet sem heréltetném ki, ha nem bírnék vele
... de a gyereked meg fog nősülni és utódai lesznek, egyébként sem lesz fél évesen ivarérett, amikor meg az lesz, lehet vele beszélgetni a dologról és óvszert venni neki
- ha megkérdezik kan-e, mit válaszoljunk?? Ciki...
... azt fogják mondani, hogy felelős gazda vagy. A kukija megmarad
- hogy nézne már ki golyók nélkül
... tök elegáns, legalább nem lifeg a lába között
- tüzelő szukát ne hozzanak, és úgysem hoznak a futatóra
... attól még odaviszik. De nem kell, hogy a futtatóba menjen, kilométerekről megérzik a szagukat.
- nem fog megdinkulni a szukák miatt
... dehogynem! Képes akár napokig vagy hetekig nem enni.
- a kutyának nem baj, ha párzás nélkül éli le az életét
... akkor meg minek a golyó?
A kan kuvaszunkat ivartalaníttattuk. Nem hízott el, nyugodtabb, könnyebben kezelhetőbb lett, bár előtte sem volt problémás, tudtuk kezelni, sosem akarta átvenni az irányítást. A domináns kutya lehet, hogy ivartalanítás után is az marad, csodát azért nem kell várni, nektek kell megtanulni irányítani.
Mivel a kutyánk mellett ivaros szuka is van, közelről tapasztalhattam meg, hogyan viselkedik, ha tüzelő szuka van a közelében. Teljesen megbolondult, ugrált a szukára (mert orra még ugye van). Sosem párzott és ahogy elérte az ivarérettséget megműttettük, mégis megmaradt az ösztön. Igaz csak akkor indult be, ha a tüzelő szuka közvetlenül mellette volt. Csodálkoztam a dolgon, mert mindenhol azt olvastam, hogy egy ivartalanított kan közömbösen viselkedik egy tüzelő szukával.
Közömbösnek nem közömbös, ha az útjába kerül, érdeklődik.
Csak általában gőzük sincs, mit kéne csinálni. Volt kanom, aki ráugrott a szukára, aztán furán ugrált a hátán. Egy másik meg az orrával böködte az oldalát. :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!