Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan lehet kutyát gyorsan...

Hogyan lehet kutyát gyorsan tanítani?

Figyelt kérdés
Kutyusom már 3 éves és okos kutya megérti amit mondok. Csak egy probléma van nem lehet elengedni a többi kutya között mert elszalad. Akkor meg lehetetlenség összeszedni.
2011. ápr. 28. 12:29
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat :) és egyáltalán nem kötődési probléma mint azt már egyesek emlegették. Bármikor odajön lakáson belül és az az udvaron is egyaránt. És engem még az zavar hogyha nem jön vissza (fél óra múlva általában vissza jön) csak el szeretném vinni ilyen helyre ahol szabadon futhat más kutyákkal is. És attól félek nehogy elfusson és megtámadja egy másik kutya.
2011. ápr. 28. 14:48
 12/16 anonim ***** válasza:
Nem érted! Pont ezt magyarázzuk! A megszokott ingerszegény környezetben visszamegy, ingergazdag környezetben, idegen kutyák között nem. Ez színtiszta kötődési probléma, ennél egyértelműbb már nem is lehetne. Ha szorosabb lenne a kötődése feléd, akkor visszamenne. Vannak olyan "túlkötődő" kutyák, akik el se mozdulnak a gazdájuk mellől még ilyenkor sem. Ez a ló túloldala. Meg ha a tekintélyed nagyobb lenne, akkor is vissza tudnád hívni. De a tekintély és a kötődés általában együtt járnak. Szóval kötődési tréninget kellene csinálnotok, kicsit átalakítani a mindennapjaitokat, de ebben tényleg csak egy kutyaiskolában tudnak személyre szabottan segíteni.
2011. ápr. 28. 14:56
 13/16 anonim ***** válasza:

13.50: képzeld a saját gondolataim - még én írtam le ezeket itt anno ide, így összeszedve: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__163208-hogyan..

De köszönöm h aggódsz a szerzői jogaim miatt :o)

A másik, h ha unásig lenne ismételve akkor az a kérdés sem lenne unásig ismételve h "miért nem tudom behívni a kutyámat"

Kérdezőnek!

A kötődés "stabilságát" nem az határozza meg h otthon, az ingerszegény, megszokott környezetbe odajön-e a saját kutyád, hanem az h idegen helyen, érdekes szagok és más kutyák társaságában is odajön-e.... mivel erre a válasz egyértelmű nem, ezért a kötődéssel igen komoly problémák vannak - még akkoris ha te ezt nem akarod vagy nem szívesen ismered be.

De azt csinálsz amit akarsz és azt gondolsz a kapcsolatotokról amit akarsz. Én nem mondhatok meg neked semmit, hisz nem ismerlek és nem tisztem...maximum javasolhatok.

Egy biztos, az én kutyáimat nem kell fél óráig kergetnem h visszajöjjenek, de még fél percig sem :o)

2011. ápr. 28. 15:00
 14/16 anonim ***** válasza:

Csak egy gyors teszt:

Legközelebb, mikor kutyák közt elengeded, amikor nem figyel oda, bújj el kicsit távolabb egy fa mögé, ahonnan azért figyelni tudod a kutyádat, de ő nem lát téged. normál esetben fél percen belül, de max. 1-2 perc múlva észreveszi a kutya, hogy a gazdi eltűnt és ott hagy csapot-papot és elkezdi keresni a gazdit. Amikor nem találja, egyre idegesebb lesz és szinte bepánikol, ahogy keres. Ha a tied nem így viselkedik, nem esik kétségbe, vagy hosszú ideig fel sem tűnik neki a hiányod, akkor baj van. Ha viszont otthagyja a többieket és a keresésedre indul, akkor jöhet a behívás, és hatalmas örömködés+jutalomfalat, mikor visszament hozzád, majd azonnal engeded is vissza játszani! Ez is egy jó kötődési tréning. Ha ez működik, akkor működni fog az is, hogy a behívás közben az ellenkező irányba futsz, és ő követni fog.

Én a saját kutyám elöl nagyon nehezen tudok már elbújni, mert akkor is figyel rám, ha én azt hiszem, hogy most éppen nem.

2011. ápr. 28. 15:08
 15/16 anonim ***** válasza:
Szerintem semmi kötődési gond nincs, ez simán csak engedelmesség (illetve jelen esetben engedetlenség).
2011. ápr. 28. 17:34
 16/16 anonim ***** válasza:

Mitől engedelmeskedik - vagy adott esetben nem engedelmeskedik - egy kutya szerinted, ha tudja hogyan kell végrehajtani az adott parancsot, ami jelen esetben a "gyere" (ami ugye azt jelenti, h amikor a kutya meghallja azonnal a gazdihoz rohan)??

Feltételezhetjük h megtanulta és tudja annak jelentését, mivel a kérdező mondta h otthon végrehajtja -> a kutya tudja mégsem csinálja - vajon miért???

Mert leszarja a gazdát? Miért? Mikor "teheti" - inkább teszi - meg a kutya h nem engedelmeskedik a gazdának?

Ha nincsenek következményei a tettének (és itt nem verésre gondolok!). Testi fenyítés nélküli büntetést mikor nem tud kiszabni egy gazda? Ha nincs közöttük kellő pozíciókülnbség, esetlegesen a gazda lejjebb van a falkában a kutya elképzelése szerint. Egy szóval nincs tekintélye.

Hogyan lehet tekintélye egy gazdának a kutya szemében?

Ha szabályokat állít fel, és azokat szigorúan, következetesen és igazságosan betartatja. Ezen kívül egy normális falkában függőségi viszonyok vannak, amit hierarchikusan tartanak fenn. Ezek az ösztönök megvannak a kutyában is. Ezért tud jól működni és tudja nagyon jól megalapozni a stabil kötődést az h ha néhány hétig a napi kajáját sétáltatások során kapja csak meg.

2011. ápr. 28. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!