Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért terjedtek el mostanában...

Miért terjedtek el mostanában ezek a magas, vékony, szinte már agárszerű magyar vizslák?

Figyelt kérdés
Mert egy igazi magyar vizsla nem így néz ki szerintem, meg a normál marmagasságuk is kb. 50-60 cm. Az én vizslámnak 60 cm szóval ő még a felső határon van ehhez képest én csak nála magasabb vizslákat látok. Sőt mindenki mondja, hogy milyen alacsony, meg hogy dundi, pedig nem az, egyszerűen csak szerintem az emberek hozzászoktak ezekhez a magas, agárvékony vizslákhoz és ehhez viszonyítják. Pedig szerintem nem ez a normális. Vagy én gondolom rosszul?
2011. ápr. 26. 12:27
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
54%
van egy standard, annak kéne megfelelni. és ennyi. ha a kutyád benne van, akkor benne van, ha nincs, akkor nincs.
2011. ápr. 26. 12:32
 2/13 anonim ***** válasza:

A standardben ez áll: Marmagasság: kanok 58 - 64 cm, szukák 54 - 60 cm.

De amúgy ez nem csak ennél a fajtánál van. Én a staffikhoz értek jobban, de ez itt is észrevehető. A 46-48 cm helyett ott is már gyakran 50-60 cm körüliek...az okát nem tudom :) Gondolom nem megfelelően választják ki a tenyészegyedeket. Az enyém kennelből van, mégis 50cm fölött van.

2011. ápr. 26. 12:35
 3/13 anonim ***** válasza:
Gondolom a tiéd munkavonalú, a többi amit látsz pedig küllemvonalú, kiállítási kutya.
2011. ápr. 26. 12:39
 4/13 anonim ***** válasza:
Mutass légyszi ilyet mert én nem látok ilyeneket. Sokkal inkább annyira nem típusos fejű vizslákat h az már fáj. De valószínű mindkettő a szaporítók, hobbi "tenyésztők", egy almos gazdikák áldásos tevékenysége.
2011. ápr. 26. 12:40
 5/13 anonim ***** válasza:
nekem az a megdöbbentő, hogy a mai kutyafajták legalább 95%-a valamilyen célirányos tenyésztésből származik. Mesterséges állatok gyakorlatilag, a célnak megfelelően kiválasztott tulajdonságokkal.
2011. ápr. 26. 12:41
 6/13 anonim ***** válasza:

Előző!

A tenyésztésnek pont ez lenne a lényege.

2011. ápr. 26. 12:47
 7/13 A kérdező kommentje:
Én rengeteg ilyen vizslát látok kutyafuttatón meg nagyon sokat járok kutyás helyekre és ott is. Csak nekem ez kicsit furcsa tényleg néha kész "vizslaóriásokat" látok, meg tényleg annyira vékonyak mint egy agár. Nem is az hogy soványak hanem ilyen nagyon vékony alkatúak. És szóval csak annyi hogy én úgy gondolom,hogy az eredeti magyar vizslák akiket még vadászatra használtak azok nem ilyenek eredetileg, vagy de? Mert szerintem ezek csak ilyen túltenyésztettek már. És engem ebben csak az zavar hogy az emberek ezért azt gondolják hogy így néz ki normálisan egy vizsla, és ezért leszólják az enyémet, hogy kövér, meg alacsony..
2011. ápr. 26. 12:54
 8/13 anonim ***** válasza:

Z.O.L.

Dehogy. A tenyésztés lényege a meglévő fajták megőrzése úgy, hogy közben a fajtán belüli genetikai változatosság megmaradjon, tehát ne legyen beltenyészet, túltenyésztés.

Amiről te beszélsz, az az új fajták kialakítása, ami viszont mesterséges, és gyakran vezet tévútra. Például van olyan kis tömzsi kutya, talán a mopsz, amely önállóan nem is tud szaporodni, hanem valamilyen kis állvány kell hozzá. A természetes evolúció ezt egy generáció alatt kiszelektálná.

2011. ápr. 26. 12:59
 9/13 anonim ***** válasza:

Kutyafuttatókon a legtöbb vizsla nem tudatos párosításból, ha úgy tetszik szaporítótól van. Így nem nehéz olyan vizslát látni amelyik nem típusos, rossz vézenű, alkatra is más mint egy tudatosan tenyésztett vizsla.

Ők pl. jó helyről való, tudatos tenyésztői munka "eredményei" - aktívan vadásznak is, ill. inkább azt csinálják :o)

[link]

[link]

2011. ápr. 26. 13:05
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Utolsó: Nagyon szépek, és ők tényleg olyan igazi magyar vizslák. : )
2011. ápr. 26. 13:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!