Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy neveljem ki belőle a...

Hogy neveljem ki belőle a dominanciát? (lent)

Figyelt kérdés

Van egy 2 éves németjuhászom. Nagyon domináns, járunk kutyasuliba és ha ott van egy csoportos séta, póráz nélkül szájkosárba akkor mindig megtámadja valamelyik kant.

Nagyon nehezen lehet szétszedni őket. Eddig azt alkalmaztam, hogy ha összeverekedtek, odamentem leszedtem a kutyámat és lenyomtam a földre. Úgy látszik, hogy nem igazán használ.

Van valami ötletetek? Nagyon örülnék neki! Szóljatok ha kihagytam valami lényeges infót:)

2011. ápr. 11. 21:19
1 2
 11/17 zsuzsabazsa ***** válasza:

Úgy tudod átvenni a vezérséget, ha neked behódol a kutyád.

Lehet, hogy a kutyád neked szót fogad, de milyen mértékben?

Úgy-ahogy, vagy 100%-ban.

Ha a kutyád maradéktalanul szót fogad akkor a lábad mellől engedély nélkül ki nem törhet. És ha úgy látod, hogy smekker valamelyik kutyára, akkor egy kemény vezényszóval továbbküldöd "előre"

Tudod a vezérség azon is múlik mennyire vagy határozott a kutyával.

Mivel iskolába jársz vele akkor tudnod kell, hogy egy a vezényszó és egy a végrehajtás. Nincs apelláta. Ha ellenszegül és nem hajtja végre a parancsot akkor azt neked meg kell torolni.

Az ilyen típusú kutyával jutalom falattal nem mész semmire, csak jóllakatod.

2011. ápr. 12. 15:41
 12/17 D.O.81 ***** válasza:

Üdv!

Valamely kommentező azt írta itt, hogy ne üsd meg a kutyát.

Csak ezzel az a gond, hogy ez a kijelentés hibás.

Leírásod alapján van egy "beképzelt hisztizsákod".

A lenyomás ok, de azt addig kell kifejtened amíg az eb be nem hódol.

Igaz a verés miatt tartani vagy félni fog tőled a kutya, de az áláspontom az, hogy inkább féljen mint fizessél. Nos a saját esetemből kiindulva amit szintén igencsak domináns kutyámmal követtem el még fiatal korában, és nálam igencsak hatásos volt. Az az, hogy a kutyát a balhé közben kiszedtem, majd tarkóbőrfogással oldalfekvésre kényszerítettem és egyik térdemmel a válánál a földön tartottam. Aztán folyamatosan jó mérgesen megkérdőjelezve szóban tettét kézzel addig páholom, míg be nem adja a kulcsot. Aztán bünti kirekesztés. Így a domináns kutyából durván hat incidens után kezes bárány lett. Teszem hozzá, hogy a kutyámat szeretem, és most hogy 12 éves múlt(bár két évesen került hozzám) az elmúlt kilenc év problémamentesen telt. Mostanság is lehet látni, hogy kiszúr egy- egy kant magának, viszont csak finoman rá kell szólnom, és marad az egész egy borzolásban.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv.

2011. ápr. 12. 16:38
 13/17 A kérdező kommentje:

Én sem vagyok a verés híve. A kutyasuliban sem néznék jó szemmel, ha verném a kutyámat.

Szóval ha megtámadja valamelyik kutyát, odamegyek leszedem róla, lenyomom a földre és ütöm? Ez elég drasztikusan hangzik. Nem lenne elég az, ha addig tartanám lenyomva a földön még meg nem nyugszik? Ezt a lenyomósdit nem olyan rég kezdtük alkalmazni, lehet azért nem vált még be. A kirekesztés hogyan működik? Pórázra fogom a kutyámat, miközben a többi szaladgál? Köszönöm az eddigi választ, várom még :)

2011. ápr. 12. 19:12
 14/17 A kérdező kommentje:

Kedves zsuzsabazsa!

Lehet igazad van, és nem mondhatom azt hogy 100%-ban hallgat rám a kutya, de elég szófogadó.

Mit gondolsz, hogyan kéne elérnem a 100%-ot?

Volt már példa arra, hogy szaladt egy kutya felé, de amikor hívtam visszafordult. A tiltó szóra is hallgat általában. De ott a kutyaiskolában amikor közös séta van póráz nélkül, szájkosárban akkor csak megy előre. Igaz az is hogy a többi kutya sem a legmegadóbb típus.

2011. ápr. 12. 19:15
 15/17 anonim ***** válasza:
Azzal, hogy a földre nyomod semmit sem érsz el. "Kiröhög" téged. Így csak hozzászoktatod a büntetéshez. A kirekesztés úgy működik, hogy elzavarod és nem engeded, hogy közel menjen a csapathoz. Ti ott sétáltok, gyakoroltok, játszotok a többi kutyával, ő meg legfeljebb 20 méterrel mögöttetek kullog. De ezt szakértő segítség nélkül egyedül nem biztos, hogy meg tudod valósítani, ráadásul eleinte csak zárt területen kellene alkalmazni. Ez volt a büntetés része a dolognak, de ez önmagában kevés. Minden olyan viselkedést, amikor a kutya normálisan közelít a másikhoz, vagy amikor kifordul a másik elől, meg kell erősíteni. Tehát a nemkívánt viselkedést büntetni, a kívánt viselkedést megerősíteni.
2011. ápr. 12. 21:41
 16/17 zsuzsabazsa ***** válasza:

Amit a D.O.81 is írt igazán jó!

De amit még utána írtál az már komplex dolog.

Mert egy ilyen közös kutyasulis sétáltatásnál, ha a te kutyád fegyelmezett és maradéktalanul hallgat is rád, viszont egy másik kan is dominánsan viselkedik a tiedével szemben akkor a másik kutyásnak is kutyakötelessége a sajátját is lefegyelmezni. Nemcsak neked. Elég egy apró szituáció is, pl egy hely közös szaglászása, szuka van a közösségben, vagy az egyik apportírozok közben, vagy séta közben összeér a két kutya, vagy valamelyikkel nem szimpatizál. Tehát nem biztos, hogy a tied a kezdeményező, csak a tied hamarabb beugrik.

Ezért találták ki a fojtó láncot és a szöges nyakörvet is, hogy az ilyen viselkedést megtorolják. Akkor nyomban.

Nem tudom, hogy ott az iskolán hogyan zajlik a kutyák közti közömbösítés, de sok helyen hibát követnek el azzal, hogy a kiképző hagyja, hogy a kutyások maguk döntsék el, hogy ki mellé álljanak a kiképzés alatt.

Célszerű kant kan mellé, szukát szuka mellé állítani ill kifektetni helybenmaradás gyakorlásakor.

Sőt haladóknál ott is lehet hagyni a kutyákat és elmenni jó messzire, de persze figyelni amelyik kutya felkel, vagy a másikat elkezdi provokálni akkor gyorsan közbe kell lépni.

Namármost mikor sétáltattok séta közben is ezt meg kell csinálni nemcsak a sulin, mert a kutya betársítja azt és azt gondolja amit a sulin nem tehet meg azt már a sulin kívül megteheti. Verekedés, provokálás.

Itt említem még egyszer a fojtóláncot és szögest, a renitens kutyák megzabolázására.

2011. ápr. 13. 11:09
 17/17 zsuzsabazsa ***** válasza:

Ha közösen sétáltattok akkor mindenki szövegelés közben is a fél szemét a kutyán tartsa és a provokatív jelek előtt már a kutyákat "tovább előre" paranccsal előre kell küldeni. Már amennyire ismerik ezt a parancsszót.

Sétáltatás közben lehetőleg ne szagoljanak egy helyre, ne labdázzanak. Egyszóval figyelni kell minden mozzanatra.

A későbbiekben mikor már megszokták egymás társaságát akkor látható jelei lesznek az egymás iránti közömbösségnek.

2011. ápr. 13. 11:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!